Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tällaisista asunnoista voi tulla pian pula Helsingissä – "Uskon, että kesään mennessä asuntokauppa normalisoituu"

Asuntoja ostetaan nyt vain tarpeeseen. Kohonneet asumiskustannukset voivat sysätä asunnon vaihtoon.

Myyntineuvottelija Norah Roman on valmiina esittelemään kauniisti kalustettua kaksiota ja kahta yksiötä YIT:n uudesta asuintalosta Kuninkaantammessa. Vastaavia asuntoja olisi tarjolla useampia kyseisessä taloyhtiössä.

Kello 16 alkaneessa myyntitilanteessa ei käy ainuttakaan ihmistä.

Arki-illan näyttö, karsea loskakeli ja markkinatilanne, Roman arvioi syitä hiljaiseen esittelytuntiin.

Soittokierros kiinteistövälitysfirmoihin kertoo, että juuri pienten asuntojen, yksiöiden ja kaksioiden kauppa on ollut pahiten jäissä Helsingissä.

"Mahdottomaan paikkaan" rakennettu asunto kerää ylistystä Helsingissä

Sijoittajat ovat poistuneet markkinoilta korkojen ja yleisen hintatason noustessa.

Edelleen asuntoja myydään ja ostetaan, mutta hyvin korostetusti omaan tarpeeseen.

Uudehkojen perheasuntojen tarve ei ole poistunut mihinkään. Niitä jopa kaivattaisiin enemmän markkinoille.

Meillä voi olla pian pula 3–4 huoneen ja keittiön perheasunnoista.

– Jos rakentamisen tahti hiljenee, meillä on pian pula 3–4 huoneen ja keittiön perheasunnoista, ennakoi kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

Tämä näkyy myös YIT:n uudiskohteessa Kuninkaantammessa: nelikerroksisen rakennuksen isoimmat asunnot on myyty, niissä asutaan jo.

Joillekin myös asumiskustannusten nousu voi olla syy vaihtaa asuntoa kuluiltaan edullisempaan.

Huoneistokeskuksesta ja Kiinteistömaailmasta kerrotaan, että määrällisesti asuntokauppoja on tehty noin 40 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Pudotus on ollut raju. Kyhälä vertaa sitä vuoden 2008 finanssikriisiin ja koronapandemian ensimmäiseen vaiheeseen, joka hiljensi asuntokaupan hetkellisesti täysin.

– Aiemmatkin kriisit ovat olleet syviä, mutta nopeita. Uskon, että kesään mennessä asuntokauppa normalisoituu, Kyhälä sanoo.

Kyhälä kertoo, että helsinkiläisten yksiöiden hinnat ovat laskeneet noin kymmenen prosenttia edellisvuoteen nähden. Muiden asuntotyyppien kohdalla hinnat ovat pudonneet noin viisi prosenttia.

Asuntojen hintojen laskusta hyötyvät ne, jotka vaihtavat pienemmästä isompaan sekä ensiasuntojen ostajat.

– Markkinoilla on liikkeellä myös hyvin ensiasunnon ostajia, sanoo toimitusjohtaja Kirsi Tenhunen OP Koti Uusimaasta.

Hän sanoo kaupankäynnin kasvaneen kuukausi kuukaudelta alkuvuoden aikana. Se tosin on vuosittainen trendi asuntomarkkinoilla. Hänestä asuntokaupan aallonpohja oli joulukuussa 2022.

Alueittain eniten kauppoja tehdään perinteisesti hyvin myyvillä alueilla kuten Jätkäsaaressa, Vuosaaressa, Kaivopuistossa, Ullanlinnassa, Lauttasaaressa, Toukolassa ja Paloheinässä.

– Raidejokerin valmistuminen on lisännyt kiinnostusta radan länsipään asuntoihin kuten Maunulaan, Suursuohon ja Pitäjänmäkeen, sanoo liiketoimintajohtaja Marina Salenius Huoneistokeskuksesta.

Hän näkee asuntokaupassa alueellisista piristymistä kevään korvalla.

Ullakkoasunnon neliöhinta voi olla tuhansia euroja alakertaa enemmän, tällaista ostajakuntaa ne vetävät – Kallio-hypen laantuminen näkyy

Asuntokauppa vilkastuu Espoossa ja Helsingissä – Nämä kodit käyvät nyt parhaiten kaupaksi