Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toinenkin iso veistos poistuu Helsingin keskustasta – Oletko nähnyt 4-metristä kukkoa?

Helsingin keskustan alueella jo toinen iso veistos poistuu väliaikaisesti katukuvasta.

Fazerin kahvilan edessä Kluuvikadulla sijaitseva Fazerin kukko -patsas siirretään restauroitavaksi vielä maaliskuun aikana.

Alueella alkaa samaan aikaan Helenin kaukolämpökaivuutyöt, joiden päätyttyä patsas siirretään takaisin paikalleen ja konservoituna alkusyksystä. Konservoinnista vastaa HAM:n taidemuseo. Teokselle rakennetaan uusi jalusta, jota on suunniteltu yhteistyössä HAM:in ja veistoksen suunnitelleen taiteilijan Björn Weckströmin kanssa. Muutostyö vähentää taideteoksen kolhiintumisriskiä.

Kukko-veistos on seissyt paikallaan Kluuvikadulla vuodesta 1991. Fazer lahjoitti veistoksen Helsingin kaupungille juhlistaakseen Karl Fazerin konditorian 100-vuotista historiaa. Fazerin vuonna 1891 avaama konditoria sijaitsi alun perin puutalossa Kluuvikadulla.

Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin. Yli neljän metriä korkea teos on pronssia ja sen jalusta on mustaa graniittia.

Viime viikolla kerrottiin, että myös Kauppatorin laidalla oleva Havis Amanda -pronssiveistos siirretään vapun jälkeen korjattavaksi.

Vuosikymmeniä kestänyt lakitusperinne on vaurioittanut patsasta. Myös suolainen ja tuulinen meri-ilmasto ovat kuluttaneet veistoksen pintaa. Korjauksen kesto ei ole vielä tarkalleen tiedossa. Myös vesiallas ja perustukset kunnostetaan.