Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tarkastusmaksu sataan euroon? Kaupungin virkamiehet liputtavat korotuksen puolesta

Joukkoliikenteen tarkastusmaksun korottaminen sataan euroon nykyisestä 80 eurosta on jälleen keskustelussa ja asian valmisteleminen etenee.

Asia on tällä kertaa kaupunginhallituksen pöydällä. Kaupunginhallitus on puoltamassa lausunnossaan liikenne- ja viestintäministeriölle esitystä tarkastusmaksun korottamisesta. Kaupunginhallitus käsitteli lausuntoa kokouksessaan maanantaina ja jätti sen viikoksi pöydälle.

Kaupungin virkamiesten laatimassa lausunnossa maksun korottamista perustellaan muun muassa lippujen hintojen nousulla.

– Tarkastusmaksun kohtuullisuutta arvioidessa esitystä 100 euron tarkastusmaksusta puoltaa se, että matkalippujen hinnat ovat nousseet vuodesta 2007, jolloin tarkastusmaksu korotettiin 80 euroon.

– Tarkastusmaksun on perusteltua seurata lippujen hintakehitystä, koska sen tavoitteena on vähentää liputta matkustamisen taloudellista kannattavuutta. Tarkastusmaksun rahamäärän tulee olla vaikuttava, jotta maksulla on ennalta estävyyttä, lausunnossa todetaan.

Lausuntopyyntö tulee antaa liikenne- ja viestintäministeriölle maaliskuun loppuun mennessä.

Helsingin seudun liikenne (HSL) on esittänyt, että HSL-alueen joukkoliikenteen tarkastusmaksu korotetaan nykyisestä 80 eurosta sataan euroon. HSL:n mukaan liputta

matkustamisen vuoksi siltä jää vuodessa saamatta lipputuloja arviolta 15–25 miljoonaa euroa. Liputtomuus eli pummilla matkustaminen on lisääntynyt viime vuosina. Liputta matkustavien osuus on HSL:n mukaan ollut viime vuosina keskimäärin noin neljä prosenttia.

Tarkastusmaksun korottamisen tavoitteena on vaikuttaa liputta matkustamiseen. Tarkastusmaksulla ja riittävän suurella kiinnijäämisriskillä ilman lippua matkustamista voidaan vähentää, HSL toteaa.

HSL toteaa, että maksuvaikeuksiin tarkastusmaksujen vuoksi joutuneiden ahdinkoa on helpotettu useilla toimilla, kuten sillä, että laskun voi maksaa kuluitta useassa erässä ja maksuaikaa on pidennetty seitsemästä vuorokaudesta 30 vuorokauteen.

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää kaupungilta lausuntoa asiasta. Ministeriö on parhaillaan tekemässä tarkastusmaksun luonnoksesta asetusta.

Lisäys 21.3. kello 17.01: Kaupunginhallitus jätti asian viikoksi pöydälle.