Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itä-Helsingin tyhjentyneisiin omistusasuntoihin syntyi "aavekylä" – Johanna, 40, kuuli hyytävän ihmisäänen ja alkoi toimia

Pallaksentie 1:ssä Mellunmäessä on hiljaista. Vuonna 1968 valmistuneiden kerrostalojen purku alkaa kohta, ja tilalle nousee Mellunpuistona markkinoitu asuinalue.

Alueelta poistuu lähes 130 omistusasuntoa. Ensimmäisenä purettavissa taloissa ei ole enää asukkaita. Vai onko?

Viereisessä taloyhtiössä Ounasvaarantiellä asuva Johanna Kovero, 40, kertoo HU:lle, että hän on havainnut tyhjissä taloissa salaperäisiä majoittujia. Yhdessä rapussa on Koveron mukaan vakioasukas.

– Jos menee alakertaan ja huutaa haloo, niin sieltä vastaa yksi mies.

Kovero on vienyt hänelle toisinaan pientä purtavaa, esimerkiksi sämpylöitä.

– Ajattelin, että siellä on joku yksin kylmissään. En ole ikinä nähnyt häntä, mutta äänen olen kuullut usein.

HU:n toimittaja kävi Pallaksentiellä viime viikolla. Purettavissa taloissa näkyi paljon elämisen merkkejä. Yhden rapun portaikossa on vaatteita ja keksipaketti. Toisen rapun rikotun oven edustalla lojuu pieniä maitopurkkeja. Sisällä porrastasanteella näkyy epämääräinen kasa tavaraa.

Piha-alueella pyörii kymmenhenkinen lapsijoukko. He kertovat päässeensä sisälle tyhjään taloon ja nähneensä merkkejä muun muassa erilaisten päihteiden käytöstä.

Toimittaja ei käynyt rapussa sisällä, mutta kuuli ylemmistä kerroksista kolinaa.

Kovero muutti poikansa kanssa pois Pallaksentieltä marraskuun lopussa. Joulukuussa hän havaitsi ensimmäisen majoittujan.

– Alkuun tämä oli ihan pientä, ei taloissa ollut juuri ketään. Nyt siellä on vaikka kuinka paljon ihmisiä.

Kovero on käynyt yhdessä talossa. Hän kertoo, että kellarikerroksessa on muun muassa ämpäreistä koostuva vessa. Osaan asunnoista on myös päästy sisälle.

Helsingin poliisi kertoo, ettei sillä ole ollut taloihin liittyviä tehtäviä.

HU haastatteli Mellunmäen asukkaita talojen tilanteesta. Lähistöllä asuva Heidi ei ole huomannut, että taloissa asuisi ihmisiä. Hän ei myöskään ole havainnut rauhattomuutta alueella.

Eläkeläiset Riitta ja Anneli ovat samaa mieltä. Uusi rakennusprojekti ei kuitenkaan saa kiitosta.

– Ei me tykätä näistä tulevista korkeista taloista, Riitta ja Anneli toteavat.

– En usko, että kukaan asuintalostani tykkää, Riitta jatkaa.

Molemmat ihmettelevät urakan alkamisajankohtaa. He muistelevat, että talojen purkaminen oli määrä aloittaa jo alkuvuodesta.

– Ainakin Ounasvaarantien asuntoihin on tullut uusia asukkaita.

Mellunpuiston asuinalue rakennetaan Pallaksentie 1:n ja Ounasvaarantie 2:n kortteleiden tilalle. Yhteensä purettavia taloja on seitsemän. Projektinjohtaja Markus Saari A-Insinöörit -yrityksestä kertoo, että purkamisen tarkkaa aloitusaikaa ei ole vielä varmistettu.

– Kilpailutus on käynnissä, eikä urakoitsijaa ole vielä valittu. Tarkoituksena on kuitenkin, että huhtikuussa alkaisi Pallaksentien talojen purkaminen kokonaisuudessaan.

Saaren mukaan urakoitsija varmistuu lähiaikoina.

Ounasvaarantien 2 C -talon purku alkaa näillä näkymin loppukesästä. Asukkaiden vuokrasopimukset päättyvät toukokuun lopussa, jolloin myös purkua aletaan valmistella.

Saari on kuullut yhdestä Pallaksentien rappukäytävään majoittuneesta henkilöstä. Hänen tietojensa mukaan henkilö on poistettu talosta.

Laajemmasta majoittumisesta Saarelle ei ole tullut tietoa.

– Minun tietääkseni varsinaisissa asunnoissa ei ole kukaan ollut. Sellainen tieto meillä on, että siellä on käynyt jotakin varkaita. He olivat ilmeisesti varastaneet tavaraa saunatiloista. Muuta tietoa ei ole.

Saaren mielestä luvattomat asujat pitäisi saada taloista poistettua.