Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kun faija lähti myymään olutta turbaani päässään, kyllä mua jännitti" – näin helsinkiläisen lähiöbaarin yrittäjä raivasi tiensä asukkaiden sydämiin

Kun Intiasta kotoisin oleva perhe alkoi pyörittää iltaravintolaa Pukinmäen ytimessä vuonna 2014 jännitystä oli ilmassa molemmin puolin tiskiä.

Paikalla oli pitkät perinteet puksulaisten olohuoneen jatkeena HOK-Elannon J.F.F. Kettusena sittemmin Puksu Pubina.

– Vähän oltiin, että voi vitsi, mitähän siitä tulee kun intialaiset tulee, muistellaan pöydässä, jonka äärellä istuu Kettusen aikaista asiakaskuntaa, jotka ovat eläkeiän molemmin puolin.

Kettusen tarjoilijoiden nimetkin ovat vieläkin muistissa: Marika, Sari ja Niina – ja sitten tuli Hardev Sing Gill.

26-vuotias Gill lähti ravintolapäälliköksi isänsä omistamaan ravintolaan. Suomeen perhe oli muuttanut 10 vuotta aiemmin.

Isällä oli kokemusta alalta, mutta Gill oli nuorimies, joka tykkäsi käydä ulkona, ja jolla oli intoa ja itseluottamusta oman ravintolan pyörittämiseen.

– Kun faija lähti myymään olutta turbaani päässään, niin kyllä mua jännitti, Gill, tuttavallisemmin Happy nauraa.

Gill sanoo yllättyneensä, miten hyvin porukka otti uudet yrittäjät vastaan. Vuonna 2023 hän kutsuu ravintolaa ja sen asiakaskuntaa toiseksi perheekseen. Tunne tuntuu olevan molemmin puoleinen.

– Jos käy vieraissa (toisessa ravintolassa), henkilökunta tuntuu ihan vieraalta. Täällä tunnemme toistemme ilot ja surut, kantispöydästä kerrotaan.

Pari vuotta sitten Gill sai rinnalleen vaimon Bindepal Kaursidhun, eli Babbin, joka työskentelee myös ravintolassa.

Vanhempien ohella asiakkaat ovat ottaneet hänet osaksi perhettä.

– Hän on aina niin ystävällinen, ei koskaan väärällä jalla liikenteessä.

Keski-ikäisten kanta-asiakkaiden pöydästäkin löytyy muistoja ravintola Kettusen ajoilta. Ravintolassa käytiin juhlapäivinä vanhempien kanssa syömässä. Puksu Room on kuitenkin yhdistänyt tämän porukan.

– Tämä on leppoisa paikka kodin lähellä, kehaisee Antti Seppänen, 42.

Hän ei muista ravintolassa olleen koskaan mitään hämminkiä. Asiakkaat tulevat alkuillasta pelaamaan lautapelejä, biljardia, tietovisaa tai dartsia.

Samassa seurueessa istuva nainen kertoo Gillin ohjanneen hänet jazzia pelanneen ryhmän pariin. Parhaimmillaan ravintolan jazz-turnauksiin on osallistunut 20 henkilöä.

Nykyisin nainen asuu toisaalla, mutta tulee edelleen Puksu Roomiin tapaamaan kavereita ja viettämään iltaa noin kolme kertaa viikossa. 40-vuotisjuhlansa hän vietti niinikään Puksu Roomissa. Ravintolan isot ja erilliset tilat ovatkin suosittuja yksityistilaisuuksien viettopaikkoja.

Tänään seurue on lähdössä katsomaan Cirque de Soleil -ryhmän esitystä Espooseen. Ravintoloitsijan vaimo otetaan mukaan matkaan.

Puksu Roomin biljardipöytä on kovassa käytössä jo alkuillasta.

– Käyn täällä päivittäin pelaamassa biljardia, kertoo lähellä asuva Jaakko Huovinen, 38.

Suvi Ruohonen, 46, löysi paikan, kun U2-baari Pihlajamäessä purettiin.

– Mut otettiin täällä sydämellisesti vastaan, Ruohonen kehuu.

– Tää on mun olohuone, tiivis ja avoin yhteisö.

Tommi Lehtola, 29 heittää dartsia erillisessä huoneessa. Vuosaaressa asuva Lehtola kertoo käyvänsä Puksu Roomissa noin pari kertaa viikossa.

– Vietän täällä yllättävän paljon aikaa, Lehtola toteaa.

Perjantaina seurana on Jami Nikander Töölöstä. Miehet kehuvat paikkaa rauhalliseksi. Plussaa on se, että tarjolla on ruokaa.