Kaikki lähtee pohjasta, sanoo voittajaravintolan Kimmo Hämäläinen.
Senaatintorin vieressä toimiva Via Tribunali valittiin Helsingin parhaaksi pizzeriaksi HU:n järjestämässä lukijaäänestyksessä.
– Ehdoton ykkönen. Missään en ole vielä törmännyt parempaan, laadukkaat raaka-aineet, täydellinen tomaattikastike ja maukas taikina, Helsingin Uutisten äänestykseen osallistunut lukija perustelee valintaansa.
– Taivaallista, sanoo toinen.
Ravintola tarjoilee napolilaisia pizzoja, joille on ominaista pehmeä ja kuohkea pohja.
Raaka-aineiden, kuten tomaattien, pitää tulla tietyltä alueelta Italiasta.
– Kyllä tämä suussa sulaa, Kristiina Grönlund, 63, sanoo maistaessaan herkkusieniä ja kinkkua sisältävää Prosciutto e funghi -pizzaa.
Grönlund on tullut tyttärensä Anna-Lotta Säterin, 24, ja tämän puolison Teemu Penttilän, 25, kanssa lounaalle.
Säteri ja Penttilä ovat asuneet aivan Sofiankadulla sijaitsevan ravintolan vieressä. Kokkina työskentelevä Penttilä kertoo, että pizzeria ei petä koskaan.
– Täällä voi testata, minkä tahansa pizzan ja aina on hyvä, Penttilä sanoo.

Hänen mukaansa erityisesti perusasiat ovat kunnossa.
– Täytteet eivät tee pizzaa, vaan pohja, tomaattikastike ja juusto.
Hän kuitenkin huomauttaa, Helsingissä on nykyään muitakin yhtä hyviä napolilaista pizzaa tekeviä ravintoloita.
Via Tribunalin ravintolatoimenjohtajan Kimmo Hämäläisen mukaan hyvässä pizzassa kaikki lähtee pohjasta.
– Pohjan valmistus on yllättävän vaativaa teknisesti, vaikka siinä on yksinkertaiset raaka-aineet. Mikään asia ei saa mennä pieleen tai taikina ei käyttäydy uunissa niin kuin sen kuuluisi, Hämäläinen sanoo.
Myös uunilla on tärkeä osa. Pizzaiolot eli kokit kääntelevät parhaillaan pizzoja suuressa uunissa. Välillä niitä nostetaan hieman ylemmäksi, jotta ne paistuvat paremmin.
Hämäläinen kertoo, että betonista valmistettu uuni on koottu paikan päällä.
– Italiasta, Valorianin tehtaalta tuli kaveri kasaamaan ja valamaan uunin paikan päälle.
Uuni lämmitetään kaasulla 450 asteiseksi. Pizza valmistuu liekkien alla reilussa minuutissa.
Helsingissä Via Tribunalilla on ravintolat myös Jätkäsaaressa, Kurvissa ja Katajanokalla.
Pizzeriaketju avaa huhtikuussa uuden ravintolan Helsinkiin.
Via Tribunali sai HU:n lukijaäänestyksessä 632 ääntä. Toiseksi sijoittui Oulunkylän Capperi (592 ääntä). Napolilaistyylistä pizzaa valmistava ravintola voitti edellisen, vuonna 2020 järjestetyn äänestyksen. Via Tribunali oli tuolloinen toinen.
– Capperin Diavolaa ei voita mikään. Ja ollaan testattu monta, HU:n äänestykseen osallistunut lukija perustelee.
Kolmanneksi tuli Jätkäsaareen vuosi sitten avattu Uuno Pizza (527 ääntä). Napolilaisen pizzan sijaan ravintolassa tarjoillaan roomalaistyylisiä pinsa-pizzoja, joissa on rapeampi pohja ja ovaali muoto.
– Roomalaiseen tyyliin tehdyt ”liuskat” ovat täyttä makuelämystä jokaisella suupalalla. Pizzojen nimet listalla ovat hauskoja, äänestäjä sanoo.

Helsingin Uutisten toimitus oli laatinut äänestykseen 30 pizzerian listan. Sen ulkopuolelta eniten ääniä sai Tanner.
Äänestyksessä annettiin 6 339 hyväksyttyä ääntä.
