Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin vaalivirkailijan rahapalkkio kalpenee Espoon rinnalla – kuittaa jopa 900 euroa

Espoossa vaalivirkailijoille maksetaan tuplasti enemmän kuin Helsingissä ja Vantaalla.

Tulevien eduskuntavaalien vaalivirkailijoille maksettavissa palkkioissa on isot erot pääkaupunkiseudun kaupunkien kesken.

Äänestyspaikoilla vaalien käytännön järjestelyistä vastaaville maksetaan Espoossa tuplasti Helsingin ja Vantaan vaalitoimitsijoihin verrattuna.

Vaalipäivän palkkio vaalilautakuntien puheenjohtajille on Helsingissä 380 euroa, Vantaalla 390 euroa ja Espoossa 510 euroa.

Espoossa summaa kasvattavat ääntenlaskennasta erikseen maksettava 165 euroa ja vaalipäivää edeltävältä järjestäytymispäivältä tuleva 240 euroa. Nämä nostavat puheenjohtajan palkkion Espoossa yhteensä 915 euroon.

Vantaalla puheenjohtajille ja varapuheenjohtajille suunnattu koulutus tuo osallistujille 70 euroa lisää.

Vaalilautakunnan jäsenen ja varajäsenen palkkio on Helsingissä 260 euroa, Vantaalla 290 euroa ja Espoossa 345 euroa.

Jäsenelle Espoossa maksettava palkkio nousee kuitenkin 695 euroon, kun summaan lisätään ääntenlaskennan ja järjestäytymispäivän palkkiot.

Vantaalla vaalilautakunnasta koulutetaan kolme henkilöä vaalitietojärjestelmän käyttöön, mikä tuo heille 70 euron lisäpalkkion.

Lisäksi vaalilautakunnissa toimiville voidaan maksaa matkakorvauksia, korvausta ansionmenetyksestä sekä lastenhoidon järjestämisestä.

Palkkioista on päätetty kaupunkien valtuustoissa.

Vaalilautakunnat ja -toimikunnat ollut haastavaa täyttää, kerrotaan Helsingin, Espoon ja Vantaan keskusvaalilautakunnista.

– En osaa sanoa mistä tämä johtuu, ehkä ihmiset arvostavat vapaa-aikaa, kertoo Helsingin keskusvaalilautakunnan sihteeri Timo Lindén.

Helsingissä on tulevissa eduskuntavaaleissa 167 äänestysaluetta, joihin pyritään nimeämään 1 670 vaalivirkailijaa.

Vantaalla haku oli vielä maaliskuun puolessavälissä kesken. Vantaan keskusvaalilautakunnan sihteeri Niina Kolju kertoo, että monet tehtävissä vuosikausia toimineet alkavat ikääntyä eikä tehtävä näytä kiinnostavan nuoria.

Vantaa tarkisti vaalivirkailijoille maksettavia palkkioita ylös päin viime kesänä.

– Yhtenä perusteena oli, että Vantaan palkkiot olisivat vertailukelpoisia ainakin Helsingissä, Kauniaisissa, Oulussa ja Turussa maksettaviin palkkioihin nähden, Kolju kertoo.

Vaalivirkailijoiden nimeämisestä vastaavat puolueet edellisten eduskuntavaalien voimasuhteiden mukaan. Puolueet myös keräävät osan nimeämilleen toimitsijoille maksettavista palkkioista itselleen niin kutsuttuna puoluemaksuna.

Espoon keskusvaalilautakunnan sihteeri Matti Aaltonen kertoo, ettei Espoossakaan ole saatu vielä täytettyä kaikkia varajäsenpaikkoja, vaikka puolueilta pyydettiin listausta vaalivirkailijoista jo viime syksynä.

– Olemme laittaneet tiedotteen korkeakouluihin, jos jotkut opiskelijat olisivat halunneet tulla näihin tehtäviin ilman puoluekytkyä.

Aaltosella ei kuitenkaan ollut tietoa, onko opiskelijoista löytynyt innokkaita näihin tehtäviin.

– Tuntuu siltä, ettei nuoria ihmisiä hirveästi kiinnosta nämä hommat, vaan mukana on vanhenevaa porukkaa, joka on tehnyt tätä jo vuosikymmeniä. On mietinnän paikka, miten tämä hoidetaan jatkossa, Aaltonen sanoo.

Varsinaisen vaalipäivän lisäksi vaalitoimitsijoita tarvitaan ennakkoäänestykseen sekä niin sanottuihin vaalitoimikuntiin, jotka toimittavat koti- ja laitosäänestykset.