Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Katujengien uhkaa on liioiteltu” – HU:n vaalikone näyttää, mitä ehdokkaat ajattelevat poliisien tarpeesta

Yli puolet (52%) Helsingin Uutisten vaalikoneeseen vastanneista on sitä mieltä, että poliisien määrää on lisättävä, koska katujengirikollisuus ja sen kasvu ovat suuria uhkia.

Suurinta kannatus väitteelle on perussuomalaisissa.

– Suomessa on suhteessa vähemmän poliiseja väkilukuun nähden kuin missään muussa maassa muutamaa kääpiövaltiota lukuun ottamatta. Kannattaa pistää asia kuntoon etupainotteisesti. Tiedän asiasta jotain, koska palvellut kymmeniä vuosia poliisina rikostutkinnassa ja kansainvälisessä kriisinhallinnassa, Mika Raatikainen (ps.) sanoo HU:n vaalikonevastauksessa.

Perussuomalaisista löytyy myös päinvastainen kanta.

– En usko, että poliisien määrää lisäämällä tähän ongelmaan saataisiin pysyvää ratkaisua. Parempi ratkaisu voisi olla ennaltaehkäisevien toimien lisääminen, Marko Ekqvist (ps.) sanoo.

Vasemmistoliitossa poliisien lisääminen ei saa kannatusta.

– Katujengejä on, niitä on aina ollut, nyt niiden laajuutta ja uhkaa on vaan liioiteltu. Katujengit tai muu häiriökäyttäytyminen eivät poistu poliisien määrää lisäämällä. Ongelmia pitää ratkoa ennaltaehkäisevästi jo varhaiskasvatuksesta alkaen, Alpo Aaltokoski (vas.) sanoo.

Vihreistä löytyy paljon molempia mielipiteitä.

– Poliisien määrää on kyllä perusteltua nostaa, mutta jengirikollisuuteen pitää tarttua laajemmalla ja kattavammalla keinovalikoimalla, Atte Harjanne (vihr.) sanoo.

– Poliisien lukumäärän kasvattaminen vaikuttasi ensisijaisesti niin, että se ajaisi rikollisen toiminnan pois näkyvistä. Poliisitoiminta ei itsessään riitä nuorisorikollisuuden juurisyihin puuttumiseen, vaan poliisin ensisijainen tehtävä on valvoa sekä ylläpitää yleistä järjestystä yhteiskunnassa, Shawn Huff (vihr.) kommentoi.

Sosiaalidemokraateilla kannat menevät melko tasan. 54 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista kannattaa poliisien lisäämistä.

– Katujengit ja alaikäisten lisääntynyt väkivaltaisuus ovat vakavia ilmiöitä, joihin on puututtava nopeasti ja päättäväisesti. Tässä työssä tarvitsemme myös riittävän määrän poliiseja. On lisättävä keinoja hajottaa jengit, puututtava järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja kovennettava laittomien aseiden hallussapidosta annettavia rangaistuksia. Nykyisen oikeuskäytännön mukaan laittoman aseen hallussapidosta määrätään usein vain sakko, Eveliina Heinäluoma (sd.) vastaa väitteeseen.

Osa kokoomuksen ehdokkaista on keskenään eri mieltä.

– Poliisien määrää on lisättävä, mutta syynä ei ole ensisijaisesti katujengirikollisuuden uhka, Otto Meri (kok.) vastaa.

– Katujengirikollisuus on uhka ja meidän tulee miettiä laajemmin kuin pelkän poliisien määrän lisäämisen kautta kaikkia kinoja sen ehkäisemiseksi, Aura Salla (kok.) sanoo.

Liberaalipuolueessa enemmistö ei lisäisi poliisien määrää.

– Satsaisin ensisijaisesti varhaiskasvatukseen. Silloin ei tarvita lisää poliiseja, sillä tuleva rikollinen onkin tuleva veronmaksaja, Severi Virolainen (lib.) sanoo.

Oikaisu 23.3. klo 12.14: Jutussa väitettiin virheellisesti että Severi Virolainen olisi piraattipuolueen ehdokas. Hän on Liberaalipuolueen ehdokas.