Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jätti-ilmiöksi noussut "Shokkiäijä" suunnittelee Malmin Kebabia nyt Helsinkiin – "Ensimmäiset kuukaudet tehdään töitä vuorotta"

Yli 300 000 seuraajaa Tiktokissa. Suosituimmalla videolla 37 miljoonaa katselukertaa ja noin satatuhatta jakoa. Aika hyvin turkulaiselta kebabravintolalta. Malmin Kebabia pyörittävistä turkulaisveljeksistä Ghazi ja Khaled Azizista – tuttavallisemmin Gassusta ja Kallesta – on niiden myötä tullut julkkiksia ja Malmin Kebabista ehta ilmiö, josta rahoittajat ja muut yhteistyötahot ovat kiinnostuneet.

Kalle mietti korona-aikana, miten myyntiä voisi nostaa, ja päätti kokeilla Tiktokia. Vaikka kaverit ja työntekijät ensin nauroivat, Kalle ei lannistunut, vaan alkoi somettaa. Kallesta on tullut Malmin Kebabin kasvot ja persoona, jota käydään ihmettelemässä pitkienkin matkojen takaa.

– Video, jossa lupasin laittaa asiakkaan shokkiin, räjäytti sitten potin. Kannustankin kaikkia tavoittelemaan unelmiaan ja kokeilemaan rohkeasti uusia juttuja. Jos on valmis näkemään vaivaa asioiden eteen, voi onnistua missä vain”, Kalle toteaa HU:n sisarlehti Avecin haastattelussa.

Videon jälkeen veljekset lisäsivät ravintolan ruokalistaan shokkikategorian valtavan kokoisine pizzoineen ja kebabeineen. Suomen suurimmassa pizzauunissa paistettavat, useamman kilon painoiset pizzat kannetaan pöytään niin ikään Suomen suurimmalla pizzalapiolla.

Vuoden 2023 alusta turkulaisyrityksen kebabeja ja pizzoja on päässyt syömään myös Tampereella.

Jos Tampereen ravintola lähtee menemään hyvin, kolmas ravintola on tarkoitus avata Helsinkiin.

– Kun perustaa ravintolan, on otettava paperi ja kynä käteen, suunniteltava tarkkaan joka ikinen asia aterimista ja astioista kalusteisiin ja markkinointiin sekä varauduttava siihen, että ensimmäiset kuukaudet tehdään töitä vuorotta.

Kaikkea tehdään paljon, omalla tavalla ja isosti. Oma persoona laitetaan täysillä likoon. Shokkiannosten tarjoilusta tehdään iso numero. Somessa näytään usein ja huimalla energialla. Avuntarvitsijoita autetaan suurella sydämellä, ja ystävällisyyden ja toisista huolehtimisen eetosta rummutetaan äänekkäästi. Tärkeille ihmisille järjestetään yllätyksiä, asiakkaille arvontoja, koululuokkiin vierailuja. Nuorille yrittäjille avataan yrittämisen saloja, asiakkaiden kanssa tehdään videoita.

Tempaukset päätyvät videoille ja someen brändin rakentamiseksi, totta kai, mutta Kallen mukaan myös esimerkiksi muille.

– Pidän esikuvia tärkeinä ja toivon nuorten voivan ottaa meistä mallia. Luon usein positiivisia sisältöjä, haluan levittää iloa. Olemme olleet kouluissa puhumassa koulukiusaamisesta ja yrittäjyydestä. Haluamme näyttää, että myös maahanmuuttajataustaiset voivat menestyä Suomessa, kunhan tavoittelevat unelmiaan ja tekevät töitä sen eteen.

Työ. Siitä Kalle puhuu paljon. On tehtävä paljon töitä ja uskottava siihen, mitä tekee. Kun aloittaa tyhjästä, on oltava valmis tekemään pitkiä päiviä. Se vaatii aikaa, hikeä ja kyyneleitä.

– Meilläkin on ollut kausia, joina emme ole nähneet läheisiämme pariin, kolmeen viikkoon. Kun toiminta on vakiintunut, vapaa-aikaa ja lomailun mahdollisuuksia on enemmän.

Myös vastoinkäymisiin on opittu varautumaan kantapään kautta. Arkisimmillaan se on tarkoittanut sairastumisia ja laitteiden hajoamisia, raskaimmillaan toistuvaa ilkivaltaa.

– Ravintolaamme on murtauduttu seitsemän kertaa. Ikkunat on rikottu ja kassa viety. Pari tekijää jäi lopulta kiinni, ja murrot loppuivat siihen ainakin toistaiseksi.

Ikäviä ovat olleet myös rasistiset somekommentit sekä pitkään jatkunut uhkaava somehäiriköinti, joka loppui vasta, kun siitä tehtiin rikosilmoitus ja syyllinen löytyi. Provokaatioihin ei ole lähdetty mukaan, vaan ala-arvoisten kommenttien annetaan yleensä mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

– Suurin osa palautteesta on myönteistä. Erityisen hyvältä tuntui, kun eräs lähettäjä tunnusti vihanneensa maahanmuuttajia mutta muuttaneensa mielipidettään minun ansiostani.

Fyysisestä jaksamisesta veljekset huolehtivat syömällä terveellisesti ja treenaamalla kuntosalilla 5–6 kertaa viikossa. Hurjassa kunnossa parivaljakko totisesti onkin – se on tullut Tiktok-videoilla selväksi.

– Tein kaksi ja puoli vuotta sitten elämäntapamuutoksen ja pudotin kolmessa kuukaudessa 34 kiloa. Asiakkaat saattavat ihmetellä, miten voimme olla tässä kunnossa, vaikka myymme rasvaista ruokaa. Vastaan, että syömisten kanssa ei pidä olla liian ankara. Kebabia voi hyvin syödä aina välillä, kunhan perusruokavalio on kunnossa.”

Lue jutun pidempi versio Avecista.