Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kivihiilen poltto loppuu Hanasaaressa: "Olemme historiallisen hetken äärellä" – Hiilikasa siirretään Salmisaareen kesän aikana

Energiayhtiö Helen lopettaa lämmön ja sähkön tuotannon Hanasaaren voimalaitoksessa lauantaina 1. huhtikuuta.

Tämän jälkeen vuodesta 1974 toimineen voimalaitoksen piipusta ei enää nouse vesihöyryä.

Voimalaitoksen vieressä oleva hiilikasa häviää maisemasta vähitellen, kun se laivataan Salmisaareen viimeistään kesän aikana. Siirto on tehtävä ennen kuin siltahanke katkaisee laivareitin.

–Olemme historiallisen hetken äärellä. Koko Suomen tuntema hiilivarasto on poistumassa kaupunkikuvasta, sanoi pormestari Juhana Vartiainen (kok.) voimalaitoksen järjestetyssä tilaisuudessa.

– Tämä on myös iso askel Helsingin hiilineutraaliustavoitteen saavuttamisessa.

Voimalaitoksen sulkeminen on ollut osa kaupungin omistaman energiayhtiön pitkäntähtäimen suunnitelmaa, jonka myötä yritys vähentää hiilidioksidipäästöjään ja luopuu kokonaan kivihiilen poltosta. Päätös voimalan sulkemisesta tehtiin jo vuonna 2015.

Voimalaitoksen sulkeminen vähentää Helsingin hiilidioksidipäästöjä noin 20 prosenttia. Koko maan päästöt vähenevät noin kaksi prosenttia.

Helenillä lämmön tuotantoa korvataan vastavalmistuneella Vuosaareen biolämpölaitoksella, lämpöpumpuilla ja energian varastoinnilla.

Sähkön tuotantoa korvataan jo tehdyillä satsauksilla tuuli-, aurinko- ja ydinvoimaan.

Tulevaisuuden ratkaisuista Helenin toimitusjohtaja Olli Sirkka nosti kaukolämpöverkoston alueelle tuotavat pienydinvoimalat.

– On vaikea nähdä muita realistisia vaihtoehtoja, joiden avulla voisimme lopettaa polttamisen kokonaan.

Sulkemisen myötä koko Hanasaaren alue vapautuu uuteen käyttöön.

– Vapautuva alue on monella tapaa ainutlaatuinen: ranta-alue hyvin lähellä keskustaa. Mahdollisuuksia on monia. Alueen kaavatyö on ollut käynnissä useamman vuoden ajan, Vartiainen kertoi tilaisuudessa.

Alueelle on kaavailtu asuntoja noin 4 500 asukkaalle.

Jääkö punatiilinen voimalaitosrakennus muistuttamaan menneestä, on vielä kysymysmerkki.

Kaupunki on alustavasti selvittänyt kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen uusiokäytön mahdollisuuksia, mutta selvitystyö on kesken.

–  Osa teknisistä ja taloudellisista selvityksistä voidaan tehdä vasta sen jälkeen, kun voimalaitostoiminta on päättynyt, kaupunki toteaa tiedotteessaan.