Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kampissa ajetaan yhä päivittäin venäläistä bussirallia – Irina sai "yksityiskyydin"

Kampin linja-autoasemalla on keskiviikkona kello kolmen aikaan iltapäivällä paljon ihmisiä. Parikymmentä heistä nousee laiturilta kahdeksan lähtevään Pietarin bussiin.

Konstantin on tullut saattamaan vaimoaan Liubovia terminaalille. Liubov matkustaa sukulaisten luokse Pietariin muutamaksi päiväksi.

– Bussiliikenne Pietariin on tärkeää, sillä juna ei enää kulje, Konstantin sanoo.

Bussivuoroja Helsingistä Pietariin kulkee päivittäin useita. Liikennöitsjiöitä ovat latvialainen Ecolines, virolainen Lux Express ja venäläinen Sovavto. Jokaisella kulkee vähintään pari lähtöä päivässä. Esimerkiksi tämän viikona torstaina lähtöjä oli yhteensä yhdeksän.

Aikaisemmin Konstantin ja Liubovia käyttivät matkustamiseen junaa tai autoa. Venäläiset rekisterikilvet kuitenkin vaikeuttivat rajalla asiointia, joten he ovat todenneet bussin parhaaksi vaihtoehdoksi.

Suomi on rajoittanut venäläisten turistien matkustamista Suomeen Schengen-viisumeilla. Rajoitus on voimassa toistaiseksi. Maahantulon sallimisesta päätetään aina rajatarkastuksen yhteydessä.

Konstantinin mukaan hän ja Liubov asuvat Suomessa, mikä oikeuttaa rajan ylittämiseen. Dokumentit pitää olla mukana matkan aikana.

– Onneksi pääsemme yhä tapaamaan sukulaisia Venäjän puolella, Konstantin toteaa.

Bussiin nousee noin parikymmentä matkustajaa. Tyhjiä penkkirivejä on kuitenkin paljon sen lähtiessä terminaalista kohti Pietaria.

Junaliikenne Pietariin lakkasi vuosi sitten maaliskuussa toistaiseksi. Lakkautuksen syynä ovat Venäjän rautateihin (RZD) kohdistuvat pakotteet. Helsinki-Pietari väliä kulkeneet Allegro-junat ovat VR:n ja RZD:n yhteisomistuksessa.

Matkahuollon matkustaja- ja liikennöitsijäpalveluiden johtaja Anu Pekurinen kertoo, että lippujen myynti on hieman lisääntynyt viimeisen vuoden aikana. Matkahuollolta voi ostaa kuitenkin lippuja vain Sovavton vuoroihin eli kokonaisuudessaan myynti on Pekurisen mukaan vähäistä.

Lux Expressin kansainvälisen liikenteen johtaja Rait Remmel kertoo, että syksyllä asetettujen venäläisten matkustusrajoitusten jälkeen matkustajamäärät ovat olleet hyvin tasaisia.

– Tällä hetkellä matkustajat täyttävät hieman yli 50 prosenttia bussien kokonaiskapasiteetista.

Seuraava bussi Pietariin lähtee tasan neljältä. Suomen ja Venäjän kansalainen Irina ihmettelee, kanssamatkustajien puutetta. Bussia ei näytä odottavan kukaan muu.

– Yleensä täällä on paljon enemmän ihmisiä.

Irina on Pietarista kotoisin, mutta on asunut Suomessa noin 30 vuotta. Asunto löytyy molemmista maista. Hänkin on lähdössä tapaamaan sukulaisia. Reissuja rajan toiselle puolelle on säännöllisesti.

– Kaipaan junaliikennettä. Sen lakkauttaminen oli iso virhe. Meitä kaksoiskansalaisia on niin paljon täällä.

Venäläiset ovat isoin yksittäinen kaksoiskansalaisten ryhmä Suomessa. Heitä oli vuonna 2020 lähes 36 000.

Irinan bussiin ei toden totta tule yhtäkään toista matkustajaa. Irinan Pietarin matka alkaa siis "yksityiskyytinä". Seuraavaksi bussi pysähty Helsinki-Vantaalla.

Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle. Sen matkustustiedotteen mukaan Venäjä on lisännyt lainsäädäntöä, jonka nojalla voidaan tuomita myös ulkomaalaisia sakko- tai vankeusrangaistuksiin muun muassa Venäjän asevoimia arvostelevista toimista tai puheista.

Viime marraskuussa astui voimaan asetus, joka sallii kaksoiskansalaisten kutsumisen palvelukseen Venäjän asevoimiin.