Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matias, 17, on kädenväännön Suomen mestari – "Hermosäryt voivat olla todella pahoja"

17-vuotias voitti kädenväännössä Suomen mestaruuden.

Kädenvääntö kuulostaa simppeliltä hommalta ja se on yksi poikien, miesten ja myös naisten tapa mitata kuka on kulmakunnan kingi. Laji on kuitenkin kaikkea muuta kuin simppeliä hommaa. Ainakin jos sitä harrastaa tosissaan kilpailutasolla. Matias Maasto on hurahtanut lajin pauloihin ja hän voitti viime viikonloppuna ensimmäisen Suomen mestaruutensa 21-vuotiaiden alle 78-kiloisten sarjasta vasemmalla kädellään. Sen lisäksi hän väänsi oikealla kädellään SM-hopeaa sarjaa ylemmästä painoluokasta, 21-vuotiaiden alle 86-kiloisten sarjasta.

Mutta mistä lajissa on kysymys, ja mikä siitä tekee haastavan? Eihän siinä tarvitse kuin vääntää kättä, vai onko kyse jostain muustakin?

– Lajissa menestyminen korkealla tasolla vaatii ihan älyttömän kovaa duunia ja rakkautta lajiin, ja hyvät geenit auttavat tietysti myös, Maasto valaisee.

– Kädenväännössä tekniikka merkitsee voiman tuottoa oikeaan suuntaan, oikeassa kulmassa.

– Ilman voimaa, tekniikka on kuitenkin hyödytöntä, koska tekniikoita ei silloin voi hyödyntää.

Ideaali kädenvääntäjä on monipuolinen ja geneettisesti lahjakas sekä motivoitunut.

Matias Maasto korostaakin, että lajin kovimmat vääntäjät ovat hyvin vahvoja juuri niistä paikoista, joita he tarvitsevat tarvittavien tekniikoiden toteutukseen. Tekniikka on Maaston mukaan toki iso osa kädenvääntöä, mutta lähes kaikki tekniikka pohjautuu kuitenkin lopulta voimaan.

– Ideaali kädenvääntäjä on monipuolinen ja geneettisesti lahjakas sekä motivoitunut.

– Kädenväännössä geneettinen lahjakkuus voi merkitä esimerkiksi normaali pidempiä käsivarsia, paksuja sormia, suurta peukaloa tai paksua rannetta.

– Joitain näistä piirteistä, voi kuitenkin saavuttaa ajan kanssa myös kovan treenin kautta.

Jotkut saattavat ehkä muistaa Sylvester Stallonen tähdittämän Over the Top elokuvan, joka käsitteli lajia Hollywoodimaiseen tapaan. Siinä ranteet paukkui ja luut rutisi. Maasto kertoo kuitenkin, että loukkaantumiset ovat lajissa todella harvinaisia ja kun kilpaillaan korkealla tasolla, ei niitä ole oikeastaan enää olleenkaan. Maaston mukaan 99 prosenttia lajin loukkaantumista johtuu vääntäjän itse tekemästä virheestä ja kokemattomuudesta.

– Aloittelevat kädenvääntäjät osaavat usein voittaa, mutta eivät hävitä, Maasto kertoo.

Ymmärsin, että kädenvääntö on oikea urheilulaji missä voi myös kilpailla.

– Silloin kun käsi lähtee keskilinjasta vastustajan tyynyä kohti, aloittelija ei tajua seurata kehollaan kättään, jolloin kaikki paine menee olkapäähän menevään luuhun.

– Kun käsi liikkuu sivusuunnassa häviävälle puolelle, niin olkapääluu kiertyy ja pahimmassa tapauksessa se katkeaa.

– Silloin kun lajin aloittaa, niin hermosäryt voivat olla todella pahoja, koska liikkeet ja vastuksen suunta ei ole keholle luontaista, mutta kuten lihaksetkin, jänteet, niveleet ja jopa luut vahvistuvat ja keho sopeutuu.

Ensimmäisen kerran Matias Maasto kiinnostui kädenväännöstä seitsemänluokkalaisena. Hän muistaa edelleen hyvin, kun hänen luokkakaverit olivat välitunnilla vääntämässä kättä ja Maasto meni tietenkin heti touhuun mukaan. Välitunnin loppuun mennessä, hän olikin voittanut kaikki luokkatoverinsa, vaikka oli yksi luokkansa pienimmistä pojista.

– Silloin tajusin, että ehkä minulla on jotain lahjoja tässä hommassa.

Olen varmasti suomen vahvin alle 18-vuotias kädenvääntäjä, enkä ole hävinnyt kertaakaan lyhyen urani aikana ikäiselleni väätäjälle.

– Seuraavan parin kolmen vuoden aikana, lähes jokaisella välitunnilla, päädyin vääntämään kättä luokkalaisteni kanssa ja aloin katsomaan YouTubesta videoita kädenväännöstä.

– Viime vuonna aloitin varsinaisen kilpailemisen ja vuoden lopussa liityin Helsingin Atleettiklubiin, jossa käyn tällä hetkellä joka toinen viikko kädenvääntötreeneissä.

Juttu on julkaistu aiemmin Uusimaassa.