Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin puiden kaatokielto vaikuttaa Mannerheimintien katutöihin – projektinjohtaja: "Vaikeaksi menee"

Hesperianpuiston puiden kaatokielto estää Mannerheimintien itäpuolisen tukimuurin rakentamisen puiston kohdalla, jos kielto pitkittyy. HU kertoi aikaisemmin tällä viikolla, että Helsingin hallinto-oikeus asetti Hesperianpuiston puut kaatokieltoon. Puiden karsiminen liittyy maaliskuun alussa alkaneisiin Mannerheimintien katutöihin.

Ilman tukimuuria myöskään putkistoja ei pystytä toteuttamaan suunniteltuun paikkaan. Katualueen reunaan on tarkoitus rakentaa esimerkiksi kaukolämpöputkistoja ja tietoliikennekaapeleita suojaavia operaattoriputkia.

– Sitä en osaa vielä sanoa, saako niitä jonnekin muualle. Jos ne aiotaan saada suunniteltuun sijaintiin, niin vaikeaksi menee, toteaa projektinjohtaja Antti-Juhani Lehtinen kaupungilta.

Vaikutukset voivat olla Lehtisen mukaan laajat niin aikataulullisesti kuin kustannuksellisesti, jos kaatokielto venyy pitkäksi. Mannerheimintien remontin myöhästyminen vaikuttaa välillisesti myös muihin kaupungin urakoihin esimerkiksi liikennejärjestelyiden takia.

– Sen takia meillä on tietyt pakolliset aikataulut, joihin mennessä ensimmäisen vaiheen työt pitää saada valmiiksi, Lehtinen toteaa.

Mannerheimintien katuremontti tehdään kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe eli Postikadun ja Runeberginkadun välinen osuus valmistuu vuoden 2024 lopulla. Kokonaan remontti valmistuu vuonna 2025.

Vielä tällä hetkellä kiellolla ei ole vaikutusta remonttiin.

– Työt ovat vielä alussa. Lähdemme liikkeelle Postikadulta. Puhutaan varmaankin viikoista, kun työt etenevät ja tietyt ryhmät aloittavat, sanoo Lehtinen.

Myöskään liikennejärjestelyihin jumissa olevalla tilanteella ei ole vaikutusta. Itäpuoli kadusta välillä Postikatu–Runeberginkatu on varattu työmaan käyttöön. Nykyinen liikennejärjestely pysyy voimassa niin kauan kunnes itäpuoleinen sektori on saatu valmiiksi.

Mannerheimintiellä on tällä osuudella käytössä kaksi ajokaistaa. Jalkakäytäviä ja pyöräkaistoja on myös osittain poistettu käytöstä. Kiertoreittejä kulkee esimerkiksi Hesperianpuiston kautta. Kadun länsipuoleinen jalkakäytävä on edelleen käytössä.

Puiden kaatokielto liittyy Kaupunkiluontoliike Ry:n Uudenmaan ely-keskukselle 8. maaliskuuta tekemään valitukseen. Kaupunkiluontoliike vaati, että Töölönlahden puistopuiden kaataminen asetetaan toimenpidekieltoon. Ely-keskus päätti jättää vaatimuksen tutkimatta 15. maaliskuuta.

Kaupunkiluontoliike valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka asetti välipäätöksellään puiden kaatokiellon käsittelyn ajaksi.

Hallinto-oikeuden mukaan tämäntyyppisten valitusten käsittelyaika on tyypillisesti noin kymmenen kuukautta.