Hallituspuolueiden mielestä Sotessa on vielä käynnistysvaikeuksia, eivätkä kaikki hyvinvointialueet ole vielä saaneet viritettyä toimintojaan riittävälle tasolle. Itse uskon, ettei mitään mullistavaa parantumista tule tapahtumaan lähitulevaisuudessa, päinvastoin. Siksi esitän, että tulemme panostamaan ennaltaehkäiseviin terveyspalveluihin, joilla voimme tehdä säästöjä nopeasti ja suuria säästöjä pidemmällä aikavälillä.
Suomessa on vuositasolla (2021) noin 18 miljoonaa sairauspoissaoloa. EK:n laskema hinta yhdelle poissaolopäivälle on 350 euroa, eli noin 6,3 miljardia euroa. Mikäli pystyisimme vähentämään poissaoloja 30 prosenttia, se tarkoittaisi noin 2 miljardin euron säästöjä vuositasolla.
Esitän, että työnantajat lähtevät hyödyntämään KELAn tarjoamaa 60 prosentin vähennysoikeutta ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta. Malli voisi toimia siten, että jokainen työntekijä velvoitetaan osallistumaan kaksi tuntia joka toinen viikko työkykyä edistävään valmennukseen, joka tapahtuu työajalla.
Kun valmennus alkaa toimia, hyödyt työntekijöille ja työnantajille ovat merkittävät. Poissaolot vähenevät, työterveyshuollon kustannukset laskevat, työtehtävistä suoriutuminen paranee ja henkilöstön sitoutuminen lisääntyy.
Uskon, että kaikki ammattiliitot ja myös työnantajat ovat valmiita tukemaan tätä mallia, jolla voimme pelastaa kriisissä olevan terveydenhuoltomme.
Eniten olen huolissani meidän nuorten hyvinvoinnista. Olemme saaneet lukea esimerkiksi varusmiesten ja koululaisten heikosta kunnosta. Kun tällä hetkellä 20-vuotiaat ovat 40-vuotiaita, meillä on nykymenolla tulossa varsinainen sote-pommi.
Jos alamme ennaltaehkäisevästi hoitaa suomalaisten hyvinvointia, meillä on vielä mahdollisuus välttää otsikon mukainen soten räjähdys.
Pauli Hentunen, Liike Nyt, kansanedustajaehdokas