Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päiväkodeissa havaittiin monia puutteita: pottien pesulle ei riittävästi tiloja, WC:issä säilytettiin ylimääräisiä tavaroita, likaisia leluja

Helsingin päiväkoteihin toteutettiin syksyllä 2021 kysely, jonka jälkeen niihin tehtiin tarkastuksia. Tarkastuksia tehtiin 57 päivähoitotilaan.

Helsingissä selvitettiin vuosina 2021–2022 päivähoitotilojen hygienia- ja siivouskäytäntöjä, joissa havaittiin monenlaisia puutteita.

Siivouksen ja hygieniatason toteutuksessa havaittiin puutteita erityisesti lelujen ja muiden välineiden, patjojen ja vuodevaatteiden hygieniassa.

WC-hygienian keskeisenä riskinä nousi esille erillisten pesupaikkojen puute pienten lasten ja pottien pesua varten. Tarkastuksissa havaittiin myös, että WC-tilat olivat ahtaita, eikä niissä ollut aina riittävästi säilytystilaa. Lisäksi niissä säilytettiin usein ylimääräisiä, WC-tiloihin kuulumattomia tavaroita.

Ristikontaminaatioriskin todettiin kasvaneen varsinkin lattialla käytettävien patjojen ja niiden vuodevaatteiden säilytyksessä. Kontaminaatiolla tarkoitetaan saastumista eli likaantumista.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut toteutti vuosina 2021–2022 Päivähoitotilojen hygienia- ja siivouskäytännöt Helsingissä -valvontaprojektin. Sen tavoitteena oli saada tietoa päivähoitotilojen hygieenisistä järjestelyistä, kartoittaa hygieniaan liittyviä riskejä sekä tukea toiminnanharjoittajia omavalvonnan kehittämisessä.

Syksyllä 2021 Helsingin päivähoitotiloille toteutettiin kysely, jonka jälkeen päiväkoteihin tehtiin tarkastuksia. Kyselyyn vastasi 259 päiväkotia ja 22 ryhmäperhepäiväkotia. Tarkastuksia tehtiin 57 päivähoitotilaan.

Myös omavalvonnasta löytyi tarkastuksissa kehitettävää: siivousvastuut tulee varmistaa ja siivousohjeiden tulee olla kattavia ja niitä pitää noudattaa. Hyvän siivoustason saavuttaminen vaatii myös säännöllistä siivouksen laadun seurantaa, joka ei vielä ollut päivähoitotiloissa yleistä.

Myönteisenä asiana selvityksessä nousi esille käsihygienian huomioiminen.

Lähes kaikilla päivähoitotiloilla oli ohjeistus henkilökunnan ja lasten käsienpesuun. Lisäksi käsien kuivauksessa oli siirrytty käyttämään lähes yksinomaan kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä tai -papereita.

Tulosten perusteella tarpeen on kuitenkin varmistaa, että päivähoitotiloissa on riittävästi nestesaippualla ja hygieenisellä käsien kuivauksella varusteltuja pesupisteitä eri tiloissa. Lasten käytössä olevissa tiloissa käsienpesupisteiden tulisi olla helposti lasten käytettävissä.

Lähes jokaisessa päivähoitotilassa oli kirjallinen siivoussuunnitelma ja toimintamalli siivouksen järjestämiseen.