Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Daniel Autiokari pyörittää croissant-leipomoa – nyt hän paljastaa rapsakan herkun salaisuuden

Daniel Autiokari perusti voisarviin erikoistuneen leipomon Etu-Töölöön.

Haen täältä yleensä tavallisen croissantin ja menen kotiin keittämään kupin kahvia. Tänne voi tulla vaikka pyjaman housut jalassa, kun on takki päällä, Arja Markus sanoo.

Markus on juuri ostanut suklaacroissantin Etu-Töölössä sijaitsevasta Layers-leipomosta. Hän on asunut muutaman kuukauden ajan leipomoa vastapäätä ja hakenut jokusen kerran croissantin.

Ikkunan vieressä olevassa hyllykössä on neljässä tasossa erilaisia croissanteja. Tavallisia, juustokakkucroissanteja ja suklaisia. Leipomon yrittäjä Daniel Autiokari kertoo, että hän tykkää yllättää asiakkaan.

– Kun asiakas tulee tänne, hän näkee, mitä tänään on leivottu, Autiokari sanoo.

Autiokari avasi ranskalaistyyppisen leipomon Etu-Töölöön viime vuoden lokakuussa. Paikan erikoisuutena on, että leipomossa myydään ainoastaan croissanteja.

Myös pieni tila pistää silmään. Asiakkaille on yksi baarijakkara ja tiskin taakse mahtuu lähinnä uunit, leivontataso ja kaksi leivontaan käytettävää konetta.

Autiokari perusti leipomon, koska hän halusi tehdä kotikaupungistaan hieman paremman paikan.

”Työpäivät venyvät 12–15 tunnin pituisiksi.”

– Helsingissä on monia leipomoja, jotka myyvät pullia ja leipiä, muttei yhtään croissanteihin keskittynyttä leipomoa.

Hyvän croissantin salaisuus on hänen mukaansa hyvin yksinkertainen.

– Paljon rakkautta ja voita.

Myös laadukkaat raaka-aineet ovat tärkeitä, hän muistuttaa.

Leipomon toiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle, vaikka yrityksen perustamisajankohta oli haastava. Autiokari avasi leipomon, josta ostetaan lähinnä mukaan, juuri talven kynnyksellä.

– Ihmisiä liikkuu talvella vain vähän kaupungilla, kun ulkona lähinnä sataa tai tuulee.

Asiakkaat kuitenkin löysivät kivijalkaleipomon. Suosituimmiksi tuotteiksi ovat nousseet erikoisuudet, kuten juustokakkucroissant ja suklaahasselpähkinäversio.

Arkipäivisin kaupaksi menee noin 60 leivonnaista, viikonloppuisin yli 150 päivässä.

Autiokarin äiti on suomalainen ja isä espanjalainen. Hän on oppinut tekemään croissanteja kokkikoulussa Espanjassa. Siellä oli pelkästään croissantien leipomiseen muutama kurssi.

Ensimmäistä kertaa elämässään yrittäjänä toimiva Autiokari sanoo, että leipomon pyörittäminen on kovaa työtä. Toisinaan hän lähtee kuudelta kauppaan hakemaan aineksia, leipominen alkaa seitsemän paikkeilla.

– Hiljaisempina kuukausina olen täällä yksin töissä. Varsinaisen työpäivän jälkeen pitää vielä maksaa laskut, tilata tavarat ja kehitellä uusia tuotteita. Työpäivät venyvät 12–15 tunnin pituisiksi.

Bettina Taxell, 39, ja hänen poikansa Alexander Taxell, 6, poikkesivat leipomoon, kun he huomasivat ikkunassa herkullisen näköisiä leivonnaisia. Molemmat ovat croissantien ystäviä. Alexander valitsi suklaisen. Bettina tykkää enemmän tavallisista.

Entä minkälainen on hyvä croissant?

– Kuohkea, rapea ja voin makuinen, Bettina Taxell toteaa.