Haen täältä yleensä tavallisen croissantin ja menen kotiin keittämään kupin kahvia. Tänne voi tulla vaikka pyjaman housut jalassa, kun on takki päällä, Arja Markus sanoo.
Markus on juuri ostanut suklaacroissantin Etu-Töölössä sijaitsevasta Layers-leipomosta. Hän on asunut muutaman kuukauden ajan leipomoa vastapäätä ja hakenut jokusen kerran croissantin.
Arja Markus ostaa yleensä tavallisen croissantin, mutta tällä kertaa mieli teki suklaista. Hannu Toivonen
Ikkunan vieressä olevassa hyllykössä on neljässä tasossa erilaisia croissanteja. Tavallisia, juustokakkucroissanteja ja suklaisia. Leipomon yrittäjä Daniel Autiokari kertoo, että hän tykkää yllättää asiakkaan.
– Kun asiakas tulee tänne, hän näkee, mitä tänään on leivottu, Autiokari sanoo.
Autiokari avasi ranskalaistyyppisen leipomon Etu-Töölöön viime vuoden lokakuussa. Paikan erikoisuutena on, että leipomossa myydään ainoastaan croissanteja.
Myös pieni tila pistää silmään. Asiakkaille on yksi baarijakkara ja tiskin taakse mahtuu lähinnä uunit, leivontataso ja kaksi leivontaan käytettävää konetta.
Juustokakkucroissantit ovat yksi leipomon suosituimmista tuotteista. Hannu Toivonen
Autiokari perusti leipomon, koska hän halusi tehdä kotikaupungistaan hieman paremman paikan.
”Työpäivät venyvät 12–15 tunnin pituisiksi.”
– Helsingissä on monia leipomoja, jotka myyvät pullia ja leipiä, muttei yhtään croissanteihin keskittynyttä leipomoa.
Hyvän croissantin salaisuus on hänen mukaansa hyvin yksinkertainen.
– Paljon rakkautta ja voita.
Myös laadukkaat raaka-aineet ovat tärkeitä, hän muistuttaa.
Croissantit rullataan kolmion muotoisiksi leikatuista taikinan paloista. Hannu Toivonen
Leipomon toiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle, vaikka yrityksen perustamisajankohta oli haastava. Autiokari avasi leipomon, josta ostetaan lähinnä mukaan, juuri talven kynnyksellä.
– Ihmisiä liikkuu talvella vain vähän kaupungilla, kun ulkona lähinnä sataa tai tuulee.
Asiakkaat kuitenkin löysivät kivijalkaleipomon. Suosituimmiksi tuotteiksi ovat nousseet erikoisuudet, kuten juustokakkucroissant ja suklaahasselpähkinäversio.
Arkipäivisin kaupaksi menee noin 60 leivonnaista, viikonloppuisin yli 150 päivässä.
Autiokarin äiti on suomalainen ja isä espanjalainen. Hän on oppinut tekemään croissanteja kokkikoulussa Espanjassa. Siellä oli pelkästään croissantien leipomiseen muutama kurssi.
Daniel Autiokarin mukaan croissantit ovat parhaimmillaan aamulla, kun ne ovat lämpimiä. Hannu Toivonen
Ensimmäistä kertaa elämässään yrittäjänä toimiva Autiokari sanoo, että leipomon pyörittäminen on kovaa työtä. Toisinaan hän lähtee kuudelta kauppaan hakemaan aineksia, leipominen alkaa seitsemän paikkeilla.
– Hiljaisempina kuukausina olen täällä yksin töissä. Varsinaisen työpäivän jälkeen pitää vielä maksaa laskut, tilata tavarat ja kehitellä uusia tuotteita. Työpäivät venyvät 12–15 tunnin pituisiksi.
Bettina Taxell, 39, ja hänen poikansa Alexander Taxell, 6, poikkesivat leipomoon, kun he huomasivat ikkunassa herkullisen näköisiä leivonnaisia. Molemmat ovat croissantien ystäviä. Alexander valitsi suklaisen. Bettina tykkää enemmän tavallisista.
Entä minkälainen on hyvä croissant?
– Kuohkea, rapea ja voin makuinen, Bettina Taxell toteaa.
Bettina Taxell kävi poikansa Alexander Taxellin kanssa ostamassa croissantin. Hannu Toivonen
Layers-leipomon tiloissa Etu-Töölössä toimi myös sitä ennen leipomo. Hannu Toivonen