Helsinki rekrytoi lähes 90 hoitajaa Filippiineiltä – Seniorikeskusten johtaja: "Siitä lähdetään, että suomeksi kommunikoidaan"
2
Hoitajat aloittavat kieliopinnot kotimaassaan voidakseen kommunikoida asiakkaidensa kanssa. Pia Vakkari
Katso isompi kuvaSeniorikeskusten johtaja Maritta Haavisto sanoo, että ensimmäiset filippiiniläishoitajat tulevat huhti–toukokuussa. Helsingin kaupunki
Seniorikeskuksiin ja sairaaloihin rekrytoidaan ensimmäistä kertaa hoitajia kansainvälisessä rekrytoinnissa.
Helsingin kaupunki ryhtyy ensimmäistä kertaa hoitajapulan aikana rekrytoimaan hoitajia seniorikeskuksiin ja sairaaloihin ulkomailta.
– Tämä on ensimmäinen kerta ylipäätään, kun kaupunki tekee kansainvälistä suorarekrytointia, toteaa seniorikeskusten johtaja Maritta Haavisto.
Hoitajat tulevat pääosin Filippiineiltä. He tulevat työskentelemään Helsingin seniorikeskuksissa sekä kolmessa sairaalassa, Laaksossa, Malmilla ja Suursuolla.
Tämän vuoden aikana hoitajia on tulossa kahdessa erässä. Huhti–toukokuun vaihteessa suunnitelmissa on lennättää Helsinkiin reilut 20 hoiva-avustajaa työskentelemään seniorikeskuksiin. Loppuvuodesta on tulossa 15 lisää.
– Alkuun he työskentelevät hoiva-avustajina. Tarkoitus on, että he lähtevät opiskelemaan oppisopimuksella lähihoitajiksi. Usealla on taustalla caregiver-koulutus, Haavisto sanoo.
Syksyllä alkavaan lähihoitajakoulutukseen kuuluu myös kielikoulutusta.
Loppuvuodesta Helsinkiin on tulossa 50 filippiiniläistä sairaanhoitajaa, josta 30 työskentelee seniorikeskuksissa ja 20 sairaaloissa.
– Sairaanhoitajat eivät ole Suomen terveydenhuoltojärjestelmän mukaan päteviä, vaan tarvitsevat pätevöittämiskoulutusta, Haavisto sanoo.
Siitä lähdetään, että suomeksi kommunikoidaan.
Asiaa valvoo Valvira. Haavisto arvioi, että aikaa pätevöitymiseen kuluu hoitajilta noin vuosi tai puolitoista.
– Riippuu siitä, mitä osaamista Valvira katsoo kenenkin kohdalla hyväksi luetuksi.
Myös sairaanhoitajien koulutukseen kuuluu kielikoulutusta.
Sairaaloissa ja seniorikeskuksissa suurin vaje on tällä hetkellä lähihoitajista ja sairaanhoitajista. Henkilöstömitoituksen noston myötä seniorikeskuksiin rekrytoidaan lisäksi noin 90 työntekijää.
Filippiiniläiset hoitajat ovat kotimaassaan aloittaneet jo suomen kielen opinnot. Kommunikoinnissa voi alkuun ilmetä haasteita. Lähtömaakoulutuksen jälkeen kielitaidon pitäisi olla A2-tasolla.
– Se on peruskielitaitotaso. Sellainen, että osaa perusasioita. Siitä lähdetään, että suomeksi kommunikoidaan. Tarvittaessa käytetään englantia, Haavisto toteaa.
Kielitaito on tärkeä tie kotoutumiseen. Kaikille nimetään työyhteisössä oma ohjaaja.
Hoitajien palkka on sama kuin kaikilla alalla olevilla. Hoiva-avustajan palkka on 2 057 euroa ja sairaanhoitajan noin 2 700 euroa. Ennen pätevöitymistä palkka on pienempi.
Helsingin kaupunki on jo aikaisemmin antanut pätevöitymiskoulutusta Suomeen tulleille ulkomaalaistaustaisille sairaanhoitajille. Hoitajia on tullut Venäjältä, mutta ei kansainvälisen rekrytoinnin kautta.
Kaupunki järjestää tänä vuonna Suomeen tuleville hoitajille asunnot, joista he maksavat normaalisti vuokraa. Sairaanhoitajien sopimuskumppanina toimii Seure, joka on kilpailuttanut kansainvälisen rekrytoinnin. Kumppani on Silkkitie.
Hoiva-avustajien sopimuskumppani ei Haaviston mukaan ole vielä julkista tietoa, koska sopimuksia ei ole allekirjoitettu.
Helsinki palkkaa Haaviston mukaan hoitajia nimenomaan Filippiineiltä, koska siellä maan terveydenhuoltojärjestelmä on kunnossa.
– Helsingille on ollut tärkeää, että pyrimme huolehtimaan rekrytoinnin eettisyydestä niin hyvin kuin mahdollista. Emme ole viemässä hoitajia maista, joiden omat terveydenhuollon järjestelmät eivät ole kunnossa ja joissa on pulaa terveydenhuollon osaajista.
Helsinki on edelläkävijä myös rekrytointiin liittyvissä haastatteluissa.
– Olemme ensimmäinen toimija Suomessa, joka on haastatellut itse kaikki tulijat. Haluamme varmistua eettisyydestä, että rekrytoimme ne henkilöt, jotka olemme haastatelleet. Haastatteluissa olemme voineet kysyä myös arvoista ja sairaanhoitajilta osaamisen tasosta.