Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perinteikäs kalakauppa pyörittää suosittua ravintolaa Triplassa – tämä annos on listalla aina

Kalaliike S. Wallin on ottanut siivun Helsingin kalasaaliista Triplan kauppakeskuksessa. Kalakaupan kyljessä toimiva bistro vetää asiakkaita etenkin lounasaikaan.

Monessa liemessä keitetty kokki Tuomas Hyvönen sai runsaat kolme vuotta sitten kiinnostavan yhteydenoton Turusta. Suomen toiseksi vanhimman kalaliikkeen S. Wallinin yrittäjä Jaakko Manelius tiedusteli Hyvöseltä, josko hän haluaisi lähteä vetämään Triplaan avattavaa kalabistron ja -kaupan yhdistelmää.

– En ole koskaan ollut mikään kalaspesialisti, mutta olen tehnyt ammatillisesti monia asioita lähiruuasta cateringiin. Uteliaisuus vei voiton, sillä uralla tulee eteen harvoin vastaavaa tarjousta, Hyvönen kertoo HU:n sisarlehti Avecin haastattelussa.

Kalaliike S. Wallin avasi ovensa joulukuussa 2019, muutama kuukausi Triplan avaamisen jälkeen. Liikkeelle lähdettiin varovasti ilman henkseleiden paukuttelua. Se osoittautui oikeaksi strategiaksi poikkeusoloissa.

– Jaakko muistutti, että vuonna 1887 aloittanut S. Wallin oli Turussa selvinnyt kahdesta maailmansodasta, joten tästäkin koettelemuksesta selvittäisiin. Siinä hän oli oikeassa. Nyt kauppa käy ja suunta on ylöspäin.

Triplan S. Wallinissa pääpaino on kalabistrossa, kalakaupan osuus on pienempi. Turun kauppahallin S. Wallinissa suhde on toisin päin. Perinteikäs kalakauppa tunnetaan Turussa hyvin, ja siellä valmistetaan paljon kalatuotteita myös kauppahallin ulkopuolisille asiakkaille. Triplassa on paljon läpikulkuliikennettä ja ympärillä olevissa toimistoissa työskentelee väkeä kaikkialta Suomesta. Turun Kauppahalli taas on turkulaisten suosiossa ja tekee asioita turkulaisen makuun.

Hyvösellä on Triplassa vapaat kädet toimia, kunhan ruoka on hyvää ja tyylikästä ja se tehdään tuoreesta kalasta.

– Olemme kehittyneet kolmessa vuodessa paljon. Nyt tiedämme jo melko hyvin, mitä ihmiset meiltä haluavat. Alkuaikoina kokkasimme kokeilumielessä enemmän eksoottisia kaloja. Ne ovat jääneet listalta vähitellen pois. Turha tonnikalaa on joka päivä tuputtaa, jos asiakkaat eivät sitä kaipaa, Hyvönen sanoo.

Kalakeitto on sen sijaan aina listalla. Hyvönen kertoo, että bistro sai aikoinaan Turussa alkunsa juurikin kalakeitosta. Kalakeiton liemi tulee Helsingin bistroon edelleen Turusta.

– Toinen kestosuosikki on lohi bistron kurkkumajoneesilla ja perunamuusilla. Kun paistetun lohen kerran listalle laittaa, ei sitä niin vain pois enää oteta.

Lue jutun pidempi versio Avecista.