Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muutetaanko alppilalaispuiston nimi sittenkin? Bolsevikkijohtaja halutaan poistaa katukuvasta

Venäjän hyökkäyssodalla saattaa olla vaikutus myös Helsingissä sijaitsevan puiston nimeen.

Kaupunkiympäristölautakunta on palauttanut Alppilassa sijaitsevan Lenininpuiston nimen muuttamista käsittelevän valtuustoaloitteen takaisin virkamiesvalmisteluun. Lautakunta äänesti asiasta tiistain kokouksessaan 28. marraskuuta. Palautusehdotus hyväksyttiin niukin äänin 7–6.

Lautakunta katsoo, että Leninin hirmutekojen ja Venäjän laajentuneen kansainvälisen oikeuden vastaisen hyökkäyssodan takia puisto tulee nimetä uudelleen.

Lautakunnan mielestä valmistelussa tulee myös ottaa huomioon naisten aliedustus henkilöiden mukaan nimettyjen julkisten paikkojen nimistössä.

Aikaisemmassa valmistelussa nimen muuttamiselle ei löytynyt perusteita.

– Ottaen huomioon Lenininpuiston nimen ikä ja vakiintuneisuus, nimen kulttuuri- ja aatehistoriallinen arvo, nimistönsuunnittelun periaatteet sekä puiston sijainti ja kaupunkikuvallinen merkitys, Lenininpuiston nimen muuttamiselle ei ole perusteita, päätösehdotuksessa todettiin.

Valmistelijoiden mukaan puiston nimi on useiden sukupolvien tuntema ja on siksi osa yhteistä helsinkiläistä kokemusta. Nimi heijastaa myös antamishetkensä ajatusmaailmaa, ilmapiiriä ja ajankuvaa.

– Tässä hetkessä hankalaltakin tuntuvan kaavanimen säilyttäminen ja sen taustojen tunteminen lisää ymmärrystä nimeämishetkeä, nimenantoperusteita ja niitä ihmisiä kohtaan, jotka nimen aikanaan ovat antaneet, puolustettiin kaupungin virkamiesten alkujaan laatimassa ehdotuksessa.

Helsingin nimistötoimikunta ei suositellut puiston nimen muuttamista lausunnossaan helmikuussa.

– Vakiintuneen kaavanimistön muuttaminen ei ole hyvä tapa käsitellä edelleen käynnissä olevia, ajankohtaisia maailman tapahtumia tai kriisejä, todettiin lausunnossa.

Toimikunnan mukaan kaavanimen muuttaminen vaatii esimerkiksi jonkin pelastusturvallisuuteen tai liikennejärjestelyiden perusteellisiin muutoksiin liittyvän syyn.

Kaupunginvaltuutettu Otto Meri (kok.) teki nimen muuttamisesta valtuustoaloitteen viime vuoden marraskuussa. Aloitteen allekirjoitti 24 valtuutettua. Taustalla oli Venäjän hyökkäys Ukrainaan, jonka jälkeen esimerkiksi Turku ja Kotka päättivät poistaa Lenin-patsaat katukuvasta.

Lenininpuiston nimeä on haluttu muuttaa aiemminkin. Sinisten valtuustoryhmä ehdotti vuonna 2017, että puiston nimeksi vaihdettaisiin Ukko-Pekan puisto. Nimistötoimikunnassa ryhmäehdotusta ei kannatettu yleisiin nimistönsuunnittelun periaatteisiin vedoten.

Aikaisempi ehdotus uudelleennimeämisestä on peräisin vuodelta 1991, kun Helsingin puutarhaseura ehdotti nimeksi Puutarhurin- tai Ylipuutarhurinpuistoa. Tuolloin kaupunginhallitus oli esittänyt, ettei puiston nimeä muuteta. Sen säilyttämisen puolesta oli jätetty myös adressi.

Lenininpuisto sijaitsee Alppilassa Kulttuuritalon takana. Nimensä se sai vuonna 1970, Vladimir Iljits Leninin 100-vuotissyntymäpäivän myötä. Lenin oli bolsevikkien johtaja ja Neuvosto-Venäjän ensimmäinen hallitsija.

Punaisen terrorin (1918–1922) aikana Leninin johtamat bolsevikit tekivät järjestelmällisiä väkivaltaisuuksia poliittisia vastustajiaan kohtaan. National Geographicin artikkelin mukaan Neuvosto-Venäjän salainen poliisi Cheka teloitti ainakin kymmeniä tuhansia ihmisiä terrorin aikana.

Alunperin puisto rakennettiin puutarhanäyttelyalueeksi. Se oli vielä 1990-luvulla aidattu sekä öisin suljettu. Sulkemisesta luovuttiin säästösyistä.

Puisto peruskorjattiin vuonna 2015.