Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itä-Helsingin retkeilysaariin suunnitellaan yhtenäistä ilmettä – Kävijöitä halutaan kannustaa kestävään matkailuun

Viiteen Itä-Helsingin saareen suunnitellaan uusia laiturirakenteita ja retkeilyyn liittyviä rakennuksia.

Suunnittelijat pohtivat ratkaisuja Kotiluodon, Malkasaaren, Pikku Niinisaaren, Vartiosaaren ja Villinkin rantoihin.

– Tavoitteena on kehittää rantautumispaikkojen rakenteille ja rakennuksille yhtenäistä ja tunnistettavaa, saaristoon sopivaa ilmettä sekä löytää uudenlaisia keinoja tukea retkeilysaarten yleistä virkistyskäyttöä, kertoo kaupunkiympäristön toimialan maisema-arkkitehti Sofia Kangas kaupungin tiedotteessa.

Rannoilla voi laitureiden lisäksi olla keittokatoksia, huusseja, kioski- ja saunarakennuksia ja erilaisia retkeilyreittejä.

Kyse on kansainvälisestä nuorten suunnittelijoiden kilpailusta, jossa on mukana kaikkiaan 50 suunnittelukohdetta.

– Kilpailussa pohditaan muun muassa sitä, miten arkkitehtuurin ja muun suunnittelun keinoin voidaan kannustaa ja ohjata kaupunkilaisia ja matkailijoita retkeilemään saarissa kestävällä tavalla, Kangas painottaa.

Suunnittelijoiden on huomioitava saarten kulttuurihistorialliset arvot sekä monimuotoinen ja herkkä luonto. Myös saarikohtaiset tavoitteet on huomioitava.

Esimerkiksi Vartiosaareen etsitään ehdotuksia, joita voidaan tulevaisuudessa tarvittaessa laajentaa saaren virkistyskäytön lisääntyessä.

Malkasaaressa korostetaan reittien helppokulkuisuutta ja palveluiden soveltuvuutta eri käyttäjäryhmille.

Villingissä virkistyskäyttöön soveltuva retkeilyalueiden kokonaisuus muodostuu useasta erikokoisesta ja eri puolilla saarta sijaitsevasta rantautumispaikasta.

Pikku Niinisaaressa painottuvat saaren luontoarvot ja Kotiluodolla ollaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaan huvilarakennuksen ja siihen liittyvän puutarhan läheisyydessä.

Ehdotukset pitää jättää heinäkuun loppuun mennessä. Voittajat julkistetaan joulukuussa 2023.

Tämän jälkeen kaupungin tavoitteena on jatkaa idean kehittämistä kohti toteutusta yhdessä kilpailun voittajien kanssa.