Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Potilaille perustettu uusi salonki Siltasairaalaan: "Haettu ideaa lentokentän loungesta"

Potilassalongin toivotaan nopeuttavan päivystyspotilaiden pääsyä vuodeosastoille.

Meilahdessa sijaitsevaan Siltasairaalaan on perustettu uusi tila, potilassalonki.

Sen tarkoituksena on tuoda helpotusta ruuhkautuneille päivystysosastoille. Uusi tila on tarkoittetu odotuspaikoiksi osastoilta lähteville potilaille. Näin päivystyksestä voidaan siirtää nopeammin uusia potilaita vuodepaikoille.

– Ajatuksena on, että potilaat, jotka odottavat kotiutumista tai hakijan saapumista, siirtyisivät osastoilta toiseen, rauhalliseen tilaan, toteaa HUSin runkopalveluiden kehittämispäällikkö Kristiina Lehtinen asiakas- ja konseptikehitysyksiköstä.

Lasiseinillä rajattu tila on viisipaikkainen ja se sijaitsee Siltasairaalan syöpäklinikan aulassa.

– Tilaan on haettu ideaa lentokentän loungesta. Toimintaa on mietitty pitkään. Nyt sille on oiva paikka, Lehtinen sanoo.

Potilassalongissa voi istua, lukea lehtiä sekä tavata OLKA-toiminnan vapaaehtoisia, jotka tunnistaa vaaleanvihreästä liivistä. Vapaaehtoiset ovat koulutettuja ja heillä on vaitiolovelvollisuus.

 Tilaan on haettu ideaa lentokentän loungesta.

Potilassalonki on tarkoitettu kotiuttamista odottavien potilaiden lisäksi myös niille potilaille, jotka odottavat toiseen sairaalaan tai kuntoutuspaikkaan siirtymistä.

Turhia odotustunteja vuodeosastoilla syntyy Lehtisen mukaan siitä, kun omaiset pääsevät hakemaan potilasta sairaalasta usein vasta työpäivän jälkeen. Päätös potilaan kotiuttamisesta tehdään tavallisesti lääkärikierroksen jälkeen noin kello 10.

– Tila palvelisi juurikin tämän odotuksen ajan. Kotiin pääsyä on turha odotella vuodepaikalla, Lehtinen sanoo.

Potilassalonkiin ohjataan potilaita Siltasairaalasta ja Tornisairaalasta.

Kyseessä on kolme kuukautta kestävä kokeilu, joka alkoi maaliskuun puolessa välissä ja päättyy kesäkuussa. Salongin toiminnasta vastaa HUSin runkopalvelut.

Pilotin aikana tilasta toivotaan kokemuksia eri osastoilta. Alkuun palvelua kokeilevat erityisesti vatsakeskus sekä tukielin- ja plastiikkakirurgia.

– Potilassalongista voisi hyötyä myös potilaat, joilla on päivän mittaan esimerkiksi useampi lääkeinfuusio. He voisivat tulla tiputuksien välillä odottamaan tähän tilaan, Lehtinen jatkaa.

Pilottivaiheen jälkeen toiminnasta saadut kokemukset aiotaan nivoa yhteen ja pohtia, aiotaanko toimintamalli vakiinnuttaa osaksi sairaalan toimintoja.

Vielä uudesta potilassalongista on kertynyt vähän kokemuksia, mutta Lehtinen on toiveikas, että malli nopeuttaisi potilaiden siirtymistä päivystyksestä osastoille vuodepaikkojen vapautumisen myötä.

– Tämä on ainutlaatuinen kokeilu. Tällaista ei ole löydetty mistään päin Suomea. Aiheesta tehdyt opinnäytetyöt osoittavat, että mallista on hyötyä potilaille.

Tilassa ei ole erillistä hoitohenkilökuntaa, mutta hoitajia saadaan hälytettyä tarvittaessa paikalle. Paikalla on koko aukioloajan vahtimestari, joka huolehtii potilaiden turvallisuudesta.

Meilahden alkuvuodesta avattu Siltasairaala on osa HUS Helsingin yliopistollista sairaalaa. Kyseessä on HUSin kaikkien aikojen kallein sairaalahanke, jonka rakentamiskustannukset olivat noin 300 miljoonaa euroa.

Sairaalassa toimii päivystys, leikkausosasto, teho-osastot, poliklinikat, päiväsairaala ja vuodeosastoja. Sairaalan osoite on Haartmaninkatu 4.