Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teinipojat kävivät tuntemattoman pojan kimppuun ratikassa – takki, kello ja kaulakoru vietiin päältä

Kolme tapahtumahetkellä 15-vuotiasta poikaa kävi itselleen tuntemattoman pojan kimppuun raitiovaunussa Helsingissä.

Uhrin päältä vietiin väkivallalla uhaten merkkitakki, rannekello sekä kaulassa ollut kultaketju.

Tapahtumat alkoivat, kun pojat saapuivat samaan raitiovaunuun ja huomasivat penkillä istuneen pojan. Huomattuaan pojan kädessä olleen Citizen-merkkisen rannekellon yksi pojista ryhtyi irrottamaan kelloa. Samanaikaisesti toinen teini repäisi pojan kaulassa olleen kultaisen kaulakorun ja otti sen haltuunsa. Sen jälkeen oli ruumiillisen väkivallan vuoro. Pahoinpitelyyn osallistui kaksi pojista.

Yksi pojista tarttua uhria kiinni ja riuhtaisi tämän itseään kohti. Toinen löi uhria avokämmenellä päähän. Toinen väkivallantekoon osallistuneista pojista jatkoi ruumiillisen väkivallan tekemistä pitämällä uhrista kiinni sekä lyömällä tätä avokämmenellä päähän. Poikaa lyötiin vielä päähän niin, että toinen pojista löi ja toinen piti tätä käsistä kiinni.

Poikaa vaadittiin riisumaan päällään ollut North Face -merkkinen takki.

– Olosuhteet olivat sellaiset, että pojalla oli aihetta pelätä turvallisuutensa puolesta ja kokea olevansa vakavassa vaarassa, syyttäjä totesi.

Tekojen jälkeen pojat poistuivat raitiovaunusta. Uhri sai myöhemmin takkinsa takaisin, mutta kello ja kaulakoru jäivät kadoksiin. Pahoinpitely tapahtui lokakuussa 2021.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime toukokuussa yhden pojista varkaudesta nuorena henkilönä 40 päiväsakkoon eli maksamaan 240 euroa. Toinen 15-vuotias tuomittiin pahoinpitelystä nuorena henkilönä 40 päiväsakkoon eli maksamaan 240 euroa ja kolmas tuomittiin ryöstöstä nuorena henkilönä neljäksi kuukaudeksi nuorisorangaistukseen.

Yksi pojista määrättiin maksamaan uhrille kärsimyksestä korvauksia 600 euroa. Tämä ja toinen poika joutuvat maksamaan korvauksia kadonneesta kellosta yhteensä 100 euroa ja kaulakorusta 800 euroa.

Yksi pojista kiisti syyllistyneensä väkivallan tekoon ja uhkaamiseen, mutta myönsi saaneensa kellon. Toinen kiisti ryöstön tai käyttäneensä väkivaltaa. Kolmas poika myönsi syytteen ryöstöstä sekä repäisseensä korun uhrin kaulasta, tönimisen kaulakorun ottamisen yhteydessä sekä vaatineensa takkia itselleen.

Syyttäjä valitti pahoinpitely- ja ryöstötuomion saaneiden poikien osalta Helsingin hovioikeuteen, joka kovensi tällä viikolla ryöstöstä tuomitun pojan tuomiota neljäksi kuukaudeksi ehdollista vankeutta ja määräsi tämän valvontaan vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi. Koeaika päättyy 31.3.2025. Toisen pojan osalta käräjäoikeuden tuomiota ei muutettu.

Raitiovaunussa oli tapahtumahetkellä valvontakamera, jonka materiaalia käytettiin oikeudessa todisteena. Käräjäoikeuden mukaan videolta on ollut nähtävissä, että tilanne raitiovaunussa oli "melko kaoottinen".