Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun hissi on rikki, Milla, 13, ei pääse muualle kuin kouluun – silloin äiti kantaa hänet portaita pitkin

Heka on tiedottanut talon asukkaille, että hissi vikaantuu helposti.

Kerrostalon jatkuvasti reistaileva hissi vaikeuttaa asukkaiden arkea Jätkäsaaressa. Erityisesti se hankaloittaa Illikaisten elämää, sillä perheen tytär käyttää pyörätuolia.

Viidennessä kerroksessa asuva Pia Illikainen, 44, kertoo, että hissi on ollut neljän vuoden aikana rikki 22 kertaa. Käyttökatkokset ovat kestäneet muutamasta tunnista vuorokausiin. Hissi on ollut hänen mukaansa rikki yhteensä 30 päivän ajan.

Illikainen on kirjannut hissin käyttökatkokset tietokoneelleen ylös. Maaliskuussa hissi ei toiminut viiteen vuorokauteen.

8-kerroksinen kaupungin vuokratalo on osa Wood Citynä tunnettua korttelia Jätkäsaaressa. Se valmistui vuonna 2019.

Hissin toimimattomuus vaikeuttaa erityisesti perheen tyttären Milla Illikaisen, 13, elämää. Hän liikkuu sähköpyörätuolilla.

– Sähköpyörätuolia ei pysty kantamaan portaita alas, koska se painaa yli sata kiloa. Jos hissi on rikki, kannan ensin manuaalisen pyörätuolin alas ja sen jälkeen Millan, Pia Illikainen sanoo.

Äiti pystyy kantamaan tyttärensä alakertaan, koska tämä on kevytrakenteinen.

– En tiedä, onnistuuko kantaminen enää parin vuoden päästä.

Hissi on Illikaisen mielestä kohtuuttoman usein rikki.

– Aina, jos joku on muuttanut tai jos lapset ovat leikkineet hississä, tietää, että hissi on pian rikki, hän sanoo.

Milla Illikainen pystyy liikkumaan sähköpyörätuolilla itsenäisesti, mutta manuaalisella pyörätuolilla liikkuessa hän tarvitsee avustajaa.

Jos lapset leikkivät hississä, tietää, että se on pian rikki.

Pia Illikaisen pitää jäädä hissin vikaantuessa etätöihin, koska hän vie usein tyttärensä kouluun ja iltapäivällä hakee hänet koulusta. Toisinaan Milla Illikainen kulkee koulumatkan taksilla.

– Milla ei pysty aina istumaan manuaalisessa pyörätuolissa koko koulupäivää, minkä takia koulupäivät jäävät lyhyemmiksi, äiti kertoo.

Hissin ollessa rikki Milla ei pääse harrastuksiin eikä poistu kotoa muualle kuin kouluun, koska kantaminen aiheuttaa kipua hänen kehoonsa.

Illikainen kertoo, että rapussa on myös muita apuvälineitä käyttäviä henkilöitä ja ikäihmisiä.

Talon asukasyhdistys on valittanut useita kertoja hissin ongelmista Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle (Heka).

Heka tiedotti viime syksynä asukkaille, että hissiä on käytetty väärin.

Tiedotteessa mainittiin, että hissi vikaantuu helposti. Siinä myös muistuttiin, että hissin nappuloita ei saa painella turhaan ja jalkineet pitää pyyhkiä, jotta hissiin ja sen ovikiskojen läheisyyteen kulkisi mahdollisimman vähän hiekkaa.

Hekan aluejohtaja Päivi Jokinen kertoo, että riippumaton taho tarkasti Wood cityn hissin vuonna 2021, kun hissin takuu oli päättymässä.

– Silloin hissi oli ollut kaksi kertaa poissa käytöstä: kerran 2019 ja yhden kerran vuonna 2020, Jokinen sanoo.

Hissi on saattanut olla näiden lisäksi lyhyitä aikoja pois käytöstä huoltotöiden takia. Niitä ei kirjata vikaantumisraportteihin, Jokinen sanoo.

Jokinen kertoo, että heidän tilastojensa mukaan hissi on ollut neljän vuoden aikana rikki yhteensä 16 kertaa. Hekalle on ilmoitettu Jokisen mukaan lisäksi neljä kertaa, että hissi ei toimi. Kun huolto on mennyt paikalle, hissi on toiminut.

– Meidän näkemyksemme mukaan hissi ei ole ollut erityisen paljon rikki. Hississä on vikaantumisia. Niissä voi mennä yksittäisiä osia rikki ja olla käytöstä johtuvia vikoja, Jokinen sanoo.

Viime syksynä hissi oli Jokisen mukaan kaksi kertaa rikki, koska kynnysurassa oli kiviä tai roskia. Kerran vika oli kannatushihnan valvonnassa, jonka takia hissi oli syksyllä rikki kahdeksan kertaa. Kannatinhihnojen valvontayksikkö valvoo hihnojen toimintaa ja kuntoa.

– Hissin turvallisuus huomioidaan tarkasti. Ei tarvitse kovin kummoista olla, niin hissi lopettaa toiminnan.

Maaliskuun viiden päivän käyttökatko johtui Jokisen mukaan kattokortin viasta. Hissin kattokortin tehtävänä on välittää tietoa hissin ohjauskeskuksen ja hissikorin laitteiden välillä.

– Yleensä vika löytyy nopeasti. Jos hissiin pitää vaihtaa osia, niiden saapuminen voi kestää.

Hän kertoo, että komponenttipulan takia kaikkia osia ei ole aina välittömästi saatavilla.

Jokinen ymmärtää, että lyhytkin katkos hissin toiminnassa voi vaikeuttaa ihmisten elämää todella paljon.

– Hissien toiminta on meille tärkeää ja teemme kaikkemme, jotta ne kulkisivat.

Hekan kiinteistöjohtaja Vesa Jurmu kertoo, että viime vuonna heidän hissejä koskevia ilmoituksia tuli noin 500. Hekan taloissa on yli tuhat hissiä. Jurmun mukaan samasta viasta on voinut tulla useampi ilmoitus. Kaikki ilmoitukset eivät koskeneet hissin toimimattomuutta.

Oikaisu 2.4.2023 kello 14.35. Jutussa mainittiin virheellisesti, että hissi on ollut asukkaan mukaan rikki 30 kertaa. Hissi on ollut asukkaan mukaan rikki 22 kertaa yhteensä 30 päivän ajan.

Juttua muokattu 2.4.2023 kello 14.35. Jutusta poistettu kohta, jossa mainittiin, että asukkaalla ja Hekalla on erilainen näkemys siitä, kuinka usein hissi on ollut rikki.