Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingissä on sali, jossa nyrkkeilijät ovat vain naisia - Valmentaja: "madaltanut kynnystä tulla"

Boxing Sisters -salikonsepti rantautui Suomeen viime syksynä. Tarjolla on nyrkkeilyn perus- ja jatkokursseja.

Kallion Kolmannella linjalla sijaitsevan talon sisäpihalta löytyy harvinaisuus. Boxing Sisters -sali, jossa nyrkkeilevät vain naiset.

Tiistai-illan jatkokurssilla hikoilee kymmenkunta treenaajaa. Tunnin alussa valmentaja ja vuoden 2013 nyrkkeilyn Suomen ja Pohjoismaiden mestari Sonia Grönroos kertoo, mitä on luvassa: lämmittelyä, liikkuvuutta, lyöntisarjojen sekä väistöjen harjoittelua.

Valmentajaa kuunnellaan tarkasti. Treenit vedetään tosissaan, mutta ilmapiiri on rento.

Boxing Sisters on alun perin hollantilais-saksalainen salikonsepti, joka perustettiin vuonna 2015. Nykyään se toimii yhteensä seitsemässä Euroopan maassa. Salin kotisivuilla yhdeksi tavoitteeksi on listattu naisten harrastajamäärien lisääminen nyrkkeilyssä.

Suomessa toiminta alkoi viime vuoden syyskuussa. Grönroos kuuli salista ystävältään.

– Eräs nyrkkeilypiireissä pitkään ollut ystäväni vinkkasi minulle viime kesänä järjestetystä valmentajahausta. Naisille suunnattu sali kuulosti hyvältä idealta. Toki naisten ryhmiä on muuallakin, mutta pelkästään naisille suunnatusta salista en ollut kuullut.

Grönroos kertoo, että kävijöiltä on tullut positiivista palautetta salin toiminnasta.

– Asiakkaat ovat tykänneet siitä, kun pääsee treenaamaan naisten kanssa. Kyllä se joillakin on madaltanut kynnystä tulla nyrkkeilemään.

Nyrkkeilyliitosta saatujen tietojen mukaan Suomessa on kaiken kaikkiaan arviolta 1 100 naisnyrkkeilijää, joista kilpanyrkkeilijöitä on noin 120.

Prosentuaalisesti naisia on noin 35 prosenttia kaikista harrastajista. Korona-aika vähensi harrastajamääriä niin naisten kuin miestenkin osalta.

Salin tarjontaan kuuluu nyrkkeilyn peruskurssi, joka kestää kahdeksan viikkoa. Grönroos kertoo, että kurssilla käydään läpi kaikki perusasiat asennosta suorien ja koukkujen lyöntiin. Peruskurssin jälkeen voi siirtyä jatkoryhmään, jossa harjoitellaan haastavampia nyrkkeilyyn liittyviä asioita.

Tekniikan lisäksi treenien ohjelmaan kuuluu muun muassa lihaskuntoharjoitteita.

Tällä hetkellä salilla ei ole paljon välineitä, mutta hiljattain sinne on tilattu Grönroosin mukaan esimerkiksi nyrkkeilysäkkejä, käsipainoja ja hyppynaruja. Välineillä harjoittelua voidaan monipuolistaa.

Peruskursseille on Grönroosin mukaan tullut aikuisia naisia, jotka eivät ole ikinä elämässään harrastaneet kunnolla liikuntaa.

– Meidän salilla ei tarvitse olla tiettyä tasoa, vaan kaikki tehdään oman kunnon mukaan. Asiakkaat ovat tykänneet tämänkin takia käydä harrastamassa.

Grönroosilla on jäänyt mieleen erityisesti yhden, olkapään synnynnäisestä viasta kärsivän asiakkaan kehitys.

– Hän ei ole oikein koskaan liikkunut olkapään vian takia. Sitten hän tuli peruskurssille ja on pystynyt tekemään lähes kaikki harjoitteet. Koko käden liikerata on parantunut, kun hän alkoi käyttää sitä enemmän.

Sali muuttaa kesällä Helsingin keskustaan tulevan uuden hotellin yhteyteen. Grönroos kertoo, että paikka on jo varmistunut, mutta hän ei voi paljastaa vielä sen nimeä.

Uutta salia ollaan odotettu jo kauan.

– Kallion sali on alunperinkin ollut väliaikainen ratkaisu, ja parempaa tilaa on etsitty alusta asti.