Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mittava remontti ja laajennustyö sulkevat Kansallismuseon 2–3 vuodeksi – 55 miljoonan euron hanke tuo näyttelytilaa maan alle

Senaatti-kiinteistöt aloittaa syksyllä mittavan laajennus- ja peruskorjaustyön Mannerheimintien varrella sijaitsevassa Kansallismuseossa.

Tämän vuoksi museo sulkeutuu yleisöltä 16. lokakuuta arviolta 2–3 vuodeksi.

Laajentunut museo tulee olemaan kokonaisuudessaan avoinna yleisölle keväällä 2027.

Kyseessä on mittava hanke, jonka tavoitebudjetti on 55 miljoonaa euroa.

Laajennuksen myötä museon näyttelytilat kasvavat kolmanneksella.

Muut museon asiakas- ja yleisötilat kaksinkertaistuvat.

Uudisosan pinta-alasta noin 90 prosenttia sijaitsee maan alla.

Museon pihapuistoon rakentuu lasiseinäinen ravintolapaviljonki, joka avaa muurien suojaaman pihapuiston aiempaa keskeisemmäksi osaksi museon toimintoja.

Peruskorjattavassa päärakennuksessa sijaitsevat jatkossakin pysyvämmät perusnäyttelyt, ja uudisosaan rakentuvat suuret, vaihtuvat näyttelyt.

Merkittävä osa uudistuvaa museotoimintaa on myös moninainen tapahtumaohjelmisto, kokous- ja seminaaritoiminta sekä tilojen vuokraaminen yleisö- tai yksityistilaisuuksiin.

Kansallismuseoksi rakennettu päärakennus valmistui vuonna 1910, ja se avattiin yleisölle vuonna 1916. Jo rakennusvaiheessa ennakoitiin, että museotoiminta tulee tarvitsemaan lisää tilaa.

Laajennussuunnitelmia on museon historian aikana ollut useita. Vuonna 2019 järjestettiin avoin arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti JKMM Arkkitehdit Oy ehdotuksellaan Atlas.

Uudistilat, laajennuksen ja päärakennuksen yhdistäminen sekä pihapuiston arkkitehtonisesti näyttävä paviljonki toteutetaan tämän ehdotuksen pohjalta.

Uudisosan urakoitsijana toimii SRV.

Kansallismuseo on yksi Helsingin suosituista museoista. Siellä vieraili vuonna 2019 kaikkiaan 227 000 kävijää.

Pandemiavuosien jälkeen museon kävijämäärät näyttelyissä ja tapahtumissa ovat palautuneet odotettuakin nopeammin huippuvuoden tasolle.

Esimerkiksi joulukuun alussa 2022 avautuneen Akseli Gallen-Kallela -näyttelyn on nähnyt jo lähes 110 000 kävijää.

Museon viimeiseksi vaihtuvaksi näyttelyksi ennen peruskorjauksen alkamista jää outsider-taidetta esittelevä Kesytön taide (5.5.–24.9.2023).

Kolme pysyvää näyttelyä sekä tapahtumaohjelmisto jatkuvat sulkemiseen asti.