Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläisen ravintolan viinipullo on maksanut lähes saman markka-ajasta asti – "Meidän tavaramerkkimme"

Juha Niemivuon perustama tapas-ravintola on toiminut Töölössä yli 20 vuotta.

Kun tapasravintola Bar Teos avautui vuonna 2001, pullo talon viiniä maksoi 78 markkaa eli noin 13 euroa. Reilussa 20 vuodessa monien tuotteiden hinnat ovat nousseet reilusti, mutta talon viini on kallistunut vain pari euroa. Nyt se maksaa 14,90 euroa.

Ravintola yrittäjä Juha Niemivuo kertoo, että painetta talon viinin hinnan korottamiseen on ollut, mutta siihen hän ei ole juuri lähtenyt.

– Edullinen viini on meidän tavaramerkkimme. Meidän ei tarvitse mainostaa, kun laitamme mainoksiin menevät eurot viinin hintaan, Niemivuo sanoo.

Vertailun vuoksi ravintolan lähellä sijaitsevassa Ravintola Kuussa edullisin viinipullo maksaa 43 euroa, Mamma Rosassa 47 ja Villettassa 28.

Heikki Kantee istuu ravintolan yläkerrassa Irma Kanteen kanssa. He odottelevat vielä tapaksia, mutta pullo talon punaviiniä on jo pöydässä. Se sopii Heikki Kanteen mukaan tapasten kanssa.

– Tapaksen kanssa ei tarvitse niin hienoa viiniä. Hintalaatusuhteelta tämä on todella hyvä, Heikki Kantee sanoo.´

Pariskunta on käynyt ravintolassa säännöllisesti syömässä yli kymmenen vuoden ajan. Tällä kertaa he ottivat molemmat tapaslajitelman. Sen lisäksi he tilasivat yksittäisinä annoksina jokiraputerriiniä, salamia ja sieniä sekä viherpippuripateeta.

– Katsotaan, jos tilataan vielä jotain lisää.

Ravintola ei ole heidän mukaansa muuttunut kymmenessä vuodessa oikeastaan lainkaan. Ja niin on hyvä.

Yhteen asiaan he kaipaisivat kuitenkin muutosta. Alakerta on heidän mukaansa meluisa, jos ravintolassa on paljon asiakkaita.

– Varaamme pöydän aina yläkerrasta, koska täällä on rauhallisempaa, Heikki Kantee sanoo.

Juha Niemivuo avasi ravintola Operen nykyisen ravintolansa tiloihin vuonna 1997. Se oli suunnattu oopperassa kävijöille ja yrityksille. Neljä vuotta myöhemmin hän muutti ravintolan tapaspaikaksi.

– 2000-luvun alussa tällä alueella oli valtavasti perinteisiä ruokaravintoloita, jotka kilpailivat oopperan asiakkaista. Niiden lisäksi oli paljon pubeja, mutta ei oikein mitään näiden väliltä. Idea tapaspaikasta tuli, kun halusimme tehdä jotain näiden väliltä.

Niemivuo vahvistaa, että paikka ei ole muuttunut parissakymmenessä vuodessa oikeastaan lainkaan. Ruokalista on hieman elänyt.

– Jos löytyy oma linja ja homma toimii, sitä ei kannata lähteä väkisin muuttamaan.

Ravintolan alakertaan on tullut työporukka viettämään iltaa. Nina Viljanen on käynyt ravintolassa ensimmäisen kerran noin kymmenen vuotta sitten.

Hän kehuu ravintolan ruokaa. Tapakset ovat kuin aitoja espanjalaisia.

Myös Viljasen mukaan ravintola ei ole muuttunut oikeastaan mitenkään. Se on hänen mukaansa hyvän paikan merkki.

– Tällaisina aikoina tarvitsemme asioita, jotka pysyvät samanlaisia, Viljanen sanoo.