Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin ydinkeskustaan jysähti uusi kielto sähköpotkulaudoille – tämä oli välitön vaikutus

Gps-paikannuksen epätarkkuuden takia sähköpotkulautoja voi olla muuallakin kuin niille varatuilla paikoilla.

Vuokrattavat sähköpotkulaudat ilmestyivät pääsiäisen aikaa kaupungin kaduille. Kaupunki pyrkii tänä vuonna vähentämään uudella keinolla lautojen aiheuttamia haittoja.

Ydinkeskustaan on määritetty alueita, joihin sähköpotkulaudat voi pysäköidä. Ne on merkitty liikennemerkeillä. Uudet pysäköintisäännöt koskevat ainoastaan kaupungin ydinkeskustaa.

Helsingin Uutiset kävi torstaiaamuna katsomassa, mikä uusien sääntöjen vaikutus ydinkeskustassa on.

Etenkin pysäköintimerkkien läheisyydessä laudat olivat siististi rivissä, mutta paikoin laudat olivat sekaisin ja osin melko etäällä liikennemerkistä. Lautoja lojui myös paikoin keskellä jalkakäytäviä ja selkeästi pysäköintipaikkojen ulkopuolella. Näkymä oli monin paikoin samanlainen kuin aiempina vuosina.

Ateneumin vieressä olevalla pysäköintipaikalla lautoja oli kymmenittäin jalankulkureitin molemmin puolin.

– Nuo voivat kaatua tuulessa, ja ne vievät tilaa, eivätkä ne näytä kivalta, Sonja Hämäläinen, 31, sanoo.

Hämäläinen toivoo, että uudistus toisi järjestystä pysäköintiin.

– Sähköpotkulaudoille pitäisi olla tosi selkeät paikat, jotta ne olisivat nätisti rivissä kuten kaupunkipyörät.

Pysäköintialueita on 250, niistä noin puolet on autojen pysäköintiruuduissa. Kaupungin liikennejärjestelmäyksikön päällikkö Heikki Palomäki kertoo, että katujen puhdistustöiden takia kaikkia pysäköintialueita ei ole vielä ehditty merkitsemään.

– Osa pysäköintialueista merkitään myös maalaamalla alue katuun, jotta toimintaa selkiytyy entisestään, Palomäki sanoo.

Postitalon vieressä on kahden operaattorin lautoja hyvässä järjestyksessä. Ne on tiettävästi yritysten työntekijöiden asettelemia. Jalkakäytävä on sen sijaan lähes tukossa sekaisin pysäköidyistä laudoista.

Pysäköintiuudistuksen jälkeen ydinkeskustan alueella voi pysäköidä ainoastaan kaupungin kanssa sopimuksen tehneiden yritysten laudoilla. Kaupunki on tehnyt sopimuksen kuuden operaattorin kanssa. Myös yksityisomistuksessa olevien lautojen pysäköinti on sallittua.

Jokaisella operaattorilla on lupa tuoda 700 lautaa ydinkeskustan alueelle. Käytännössä lautojen määrä voi nousta suuremmaksi, koska lautoja ajetaan alueelle sen ulkopuolelta.

Pysäköintialueiden rajaaminen on tehty gps-paikannuksen avulla. Lautaoperaattorit ovat määrittäneet sovellukseensa alueet, joille on mahdollista pysäköidä. Käytännössä lautoja voi olla myös niiden ulkopuolella.

– Lautojen gps-paikannus ei ole täysin tarkka, joten joissain paikoissa sovellus voi sallia pysäköinnin muualle kuin merkitylle alueelle, liikennejärjestelmäyksikön päällikkö Palomäki sanoo.

Tällöin kyseessä on pysäköintivirhe ja kaupunki voi siirtää laudat Tattarisuolla sijaitsevaan varastoon.

– Virheellisesti pysäköityjä lautoja siirretään erityisesti, jos ne aiheuttavat huomattavaa haittaa.

Operaattorit voivat hakea siirretyt laudat siirtomaksua vastaan. Sen suuruus on lautaa kohden 60 euroa.

Pysäköinninvalvojilla on teoriassa mahdollisuus sakottaa myös suoraan lautailijaa, mikäli he näkevät virheellisen pysäköinnin.

Elielinaukion ohi pyöräilevän Pekka Markkasen, 69, mukaan sähköpotkulaudoista on paljon haittaa.

– Pyöräillessä yritän väistellä niitä. Sähköpotkulautoja saattaa olla pyörätiellä odottamattomissa paikoissa poikittain, Markkanen sanoo.

Hän pitää uusia pysäköintisääntöjä hyvinä varsinkin, jos niitä pystytään valvomaan kunnolla.

Riitta Gyllenberg, 77, sanoo, että jalkakäytäville pysäköidyt sähköpotkulaudat vaikeuttavat näkövammaisten ja vanhojen ihmisten liikkumista.

– Sähköpotkulautoihin voi kompastua, jos niitä ei huomaan, kun ne ovat sikin sokin kadulla.

Uudistuksen vaikutuksia on Palomäen mukaan vielä vaikea arvioida, koska sähköpotkulaudat ovat olleet kaupungilla tänä vuonna vasta vajaan viikon. Ensimmäisten päivien kokemusten perusteella pysäköinti on keskittynyt Palomäen mukaan paremmin niille tarkoitetuille alueille kuin viime vuonna.

– Erikseen lojuvia lautoja näyttää olevan ainakin nyt alkuvaiheessa vähemmän kuin viime kesänä.