Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luvattomista kioskeista tuli sitkeä riesa Helsingin keskustassa – näitä paikkoja myyjät kärkkyvät

Luvattomat ruokamyyjät ovat muodostuneet ongelmaksi Helsingin keskustassa. HU on saanut asiasta useita vinkkejä aikaisempina kesinä ja tänä keväänä.

Ilmiötä esiintyy kaupungin mukaan etenkin ydinkeskustan alueella.

– Erityisesti Esplanadinpuisto ja Kalevankadun Mannerheimintien pääty ovat muodostuneet ongelmaksi, sanoo alueiden käyttö ja valvonta -yksikön vs. yksikön päällikkö Laura Yrjänä.

Yrjänän mukaan  Espan ympäristöön tulee ajoittain paljon kojujen pystyttäjiä. Osa noudattaa ohjeita, osa ei.

– Polkupyörällä kuljetettavasta vaunusta voi myydä esimerkiksi juomia, jäätelöä tai muita elintarvikkeita ilman lupaa, mutta vain tunnin kerrallaan samassa paikassa kaupungin ohjeita noudattaen. Teltan pystyttäminen vaatii kaupungin kanssa tehtävän sopimuksen.

Kaupunki tarvitsee luvattomien myyjien häätöön poliisin apua.

– Myyjiä voidaan käydä varoittamassa, mutta jos he eivät tottele, niin emme voi alkaa heidän pöytiä siirtelemään. Siihen tarvitaan poliisia, Yrjänä sanoo.

Helsingin kaupunki antoi tiistaina lähtöpassit Päärautatieaseman metroaseman sisäänkäynnin läheisyydessä toimineelle kahvilavaunulle. Se oli ennättänyt toimia ainakin pari viikkoa. Asia herätti ihmetystä ja ärtymystä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Kaupungin mukaan kyseinen kohta ei ole ollut myyntipaikka vuoden 2020 jälkeen.

Samalla paikalla toimi luvallisesti vuosina 2016–2020 Black Grill & Cafe, joka häädettiin paikalta.

– Kaupunki ei jatkanut vuokrasopimusta grillikioskin kanssa, koska kaikki kaupungin liikkuvien elintarvikekioskien pysyvät myyntipaikat lopetettiin ja kioskipaikka todettiin esteeksi myös suojatien näkyvyydelle ja kevyen liikenteen sujuvuudelle vilkasliikenteisellä paikalla, Yrjänä kommentoi.

Päärautatieaseman tapauksessa pysäköinninvalvonta antoi vaunulle ensin parkkisakkoja. Jos vaunua ei poisteta, pysäköinninvalvonnalla on oikeus siirtää vaunu Tattarisuolle ajoneuvojen siirtokeskukseen.

Kahvilan yrittäjä kertoi Helsingin Sanomille luulleensa, että Rautatieaseman nurkalla saisi pitää kioskia ilman erillistä lupaa. Hänen mukaansa kyse oli väärinymmärryksestä ja liian monimutkaisesta byrokratiasta.

– Kyseisen yrittäjän kanssa on tehty ketterä kioski -sopimus, mutta se on rekisteröity eri rekisteritunnukselle. Kyseisellä paikalla ei saa kuitenkaan olla edes ketterä kioski -sopimuksella, Yrjänä kommentoi tilannetta HU:lle.

Kaupunki tekee ruokarekkojen kanssa ketterä kioski -sopimuksia. Yrjänä sanoo, että sopimusten määritelmää yritetään selkeyttää lähiaikoina.

Myyjien voi olla esimerkiksi hankala ymmärtää, miksi kaupankäynti kaupan parkkipaikalla saattaa olla sallittua ilman kaupungin kanssa tehtyä sopimusta, mutta aukiolla tai uimarannalla ei.

Vaikka pysyvät kioskipaikat poistettiin asema-aukiolta jo pari vuotta sitten, ovat ruokarekat voineet jatkaa toimintaansa alueella.

– Vltava-ravintolan edessä asema-aukiolla on kaksi paikkaa ketterille kioskeille. Niihin valitaan yrittäjät aina viikoksi kerrallaan. Yksi yrittäjä voi olla omalla paikallaan joko kello 7-19 tai 19–6, Yrjänä kertoo.

Jos paikka on vapaana, kuka tahansa ketterä kioski -sopimuksen tehnyt voi mennä siihen myymään. Lisäksi muun muassa Rautatientorilla ja Kansalaistorilla on useita ketterä kioski -paikkoja.

Yrjänä pitää mahdollisena, että kioskimyynti palaisi myös kiistellylle metroaseman nurkalle.

– Voi olla, että jatkossa siinä lähistöllä onkin paikka. Uusia paikkoja kysellään jatkuvasti. Näillä näkymin syksyllä on tulossa päivitys ketterä kioski -myyntipaikkoihin. Silloin harkitaan mahdollisia uusia paikkoja. Asema-aukio on yksi halutuimpia.

Kaupunki kertoo verkkosivuillaan, että ketterä kioski on liikkuva elintarvikekioski eli ruokarekka. Sillä ei ole omaa pysyvää myyntipaikkaa, eikä niihin saa tehdä vesi- tai viemäriliitäntöjä.

Keskustan alueilla myyntipaikat on määritelty tarkasti, mutta kantakaupungin ulkopuolella kioskit voivat toimia lähes kaikilla kaupungin kaduilla ja aukioilla.