Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jerry Riikosen, 32, pizzareissu päättyi kaameaan onnettomuuteen –lääkäri antoi kaksi vaihtoehtoa

Jerry Riikosen kasvoihin tuli kolme murtumaa, joista kaksi vaati leikkausta sekä aivotärähdys. Muistikuvat onnettomuudesta ovat edelleen hatarat.

Haagassa asuvan Jerry Riikosen, 32, elämä ei ole enää entisellään. Se muuttui vuosi sitten, kun Riikonen kaatui Töölössä vuokraamallaan sähköpotkulaudalla irtohiekkaan ja löi päänsä.

– Tapasin entisiä työkavereita päiväsaikaan Kisahallin kulmilla. Päätimme lähteä pizzalle ja ajattelin, että pääsen sinne nopeammin, kun nappaan alleni sähköpotkulaudan, mies muistelee vuoden takaisia tapahtumia.

Riikonen lähti ajamaan sähköpotkulaudalla kohti pizzapaikkaa, mutta matka päättyi yllättäen lyhyeen.

– Aika lailla Eduskuntatalon takana jarrutin sekä etu- että takajarrulla. Lumien sulamisen jälkeen kanttikiven vieressä olikin irtohiekkaa. Kaaduin ja lensin naama edellä katukiveen.

Riikonen ei muista kaatumisesta tämän jälkeen enää mitään.

Seuraava muistikuva oli, kun Riikonen huomasi makaavansa maassa ja joku piti hänen päätään paikoillaan. Paikalle odotettiin ambulanssia.

– Serkkuni oli ollut parinkymmenen metrin päässä nähnyt tilanteen ja soitti ambulanssin.

Ambulanssi vei Haartmanin sairaalaan. Yleistarkastuksen jälkeen lääkäri kehotti seuraavana päivänä hakeutumaan Töölön silloiselle tapaturma-asemalle, jossa kirurgi tekisi tarkempia tutkimuksia.

– Töölössä minulle kerrottiin, että kasvoihin oli tullut kolme murtumaa.

Lääkärin mukaan ne vaatisivat leikkausta. Riikonen sai hetken aikaa pohtia, menisikö hän leikkaukseen vai antaisiko murtumien luutua. Vaarana oli, että vanhemmiten oikea silmä rupeaisi vajoamaan alaspäin ja kasvot olisi tullut epäsymmetriset, jos leikkausta ei tehtäisi.

– Sain viikon miettimisaikaa. Olin peloissani ja mietin, että mitä tekisin. Päädyin leikkaukseen.

Kaatumista oli seurannut myös aivotärähdys. Toisesta silmäluomen poimusta laitettiin titaanilevy oikean silmän kulmaan. Toisella puolella operoitiin suun kautta poskiluuta.

– Ulkoisesti kasvoissani ei näy paljon mitään, mutta hermovaurio on jäänyt, Riikonen toteaa.

Osa oikean puolen kasvoista on edelleen tunnoton. Jos sormella hipaisee kasvoista, tuntuu että ihoa kutittaa. Varjoainekuvauksissa todettiin onneksi, ettei päästä ollut katkennut verisuonia.

– Pahemminkin olisi voinut käydä. Olen kuullut kauhutarinoita, että joku on kaatunut sähköpotkulaudalla ja joutunut opetella uudelleen puhumaan. Olen onnellinen, että elämä on suhteellisen normaalia muutamaa sivuvaikutusta lukuun ottamatta.

Tapaturma harmittaa silti. Jälkikäteen Riikonen miettii, että sähköpotkulaudalla taitetun lyhyen matkan olisi voinut mieluummin kävellä. Se on jälkiviisautta.

Sähköpotkulaudalla Riikonen ei ole tämän jälkeen enää ajanut eikä aja.

– Omistan yhden sähköpotkulaudan, mutta se on kellarissa, enkä ole hakenut sitä enää sieltä.

Riikosen onnettomuus on yksi tyypillisimmistä sähköpotkulaudoilla tapahtuvista onnettomuuksista.

Yleisin syy on kaatuminen, joka johtuu usein eturenkaan osumisesta esimerkiksi katukivetykseen, mukulakiveen tai kaivonkanteen.

– Varsinkin näin alkukeväästä kaatumisen syynä korostuu maaperän muutokset eli routavaurioisen maan, soran ja hiekan vuoksi tapahtuneet onnettomuudet, toteaa Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden vakuutuksista vastaava Atte Erkamo tiedotteessa.

– Kaatumisista syntyneissä vammoissa korostuvat käsi, polvi ja nilkka sekä valitettavasti myös päänalue. Se tarkoittaa kaikkea hammasvaurioista vakaviin aivovammoihin.

Jerry Riikonen työskentelee POP Vakuutuksessa.

Pohjola Vakuutuksen korvattavista onnettomuuksista joka kymmenessä tilanne on niin vakava, että tarvitaan leikkausta.

Keskikorvauksen määrä sähköpotkulautaonnettomuuksissa on noin 900 euroa.

– Keskimääräinen leikkaus maksaa hieman alle 3 500 euroa. Osa näihin johtaneista onnettomuuksista voitaisiin välttää tarkkaavaisuudella ja ajamalla fiksusti, Erkamo tiedotteessa jatkaa.

Liikenne- ja viestintäministeriö haluaa puuttua sähköpotkulautojen mukanaan tuomiin haasteisiin.

Ministeriö ehdottaa, että sähköpotkulautojen pysäköinti jalkakäytäville kiellettäisiin, virheellisesti pysäköidyt sähköpotkulaudat siirrettäisiin lautailijan kustannuksella ja promilleraja otettaisiin käyttöön.

Juttua muokattu 28.4. kello 14.49. Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Jerry Riikonen työskentelee Pohjola Vakuutuksessa. Riikonen työskentelee POP-vakuutuksessa.