Vuoden paras olut tehtiin Pitäjänmäellä – panimo nimettiin koiran mukaan
5
Janne Huikko perusti Husky-pienpanimon kaksi vuotta sitten. Husky Brewing sai nimensä Diego-koiralta. Hannu Toivonen, Husky Brewing
Katso isompi kuvaJanne Huikko perusti pienpanimon kaksi vuotta sitten yhdessä siskon miehensä kanssa. Hannu Toivonen
Katso isompi kuvaPanimon työntekijä Henri Korhonen pullottaa olutta käsin, koska pullotuskoneeseen odotellaan varaosia. Janne Huikko mittaa oluen sokeripitoisuutta. Hannu Toivonen
Janne Huikko, 43, oli tehnyt kotona olutta siskon miehensä kanssa usean vuoden ajan. Kun koronapandemia vei häneltä tapahtuma-alan työt väliaikaisesti, oman panimon perustaminen tuli ajankohtaiseksi.
– En osaa olla tekemättä mitään, joten kysyin siskon mieleltä, laitetaanko panimo pystyyn, Huikko sanoo panimon tiloissa Pitäjänmäellä.
Pienpanimo Husky Brewing on ollut nyt toiminnassa kaksi vuotta. Panimo toimii Pitäjänmäellä toimistorakennuksen neljännessä kerroksessa. Yhdessä huoneessa on panimo, toisessa kauppa ja kolmannessa varasto.
Aluksi heidän tarkoituksenaan oli hioa kuntoon 3–4 laadukasta perusolutta: Pale Ale, IPA, lager ja vehnäolut. Nyt erilaisia oluita on jo yhdeksän.
– Matkan varrella on tullut vähän muitakin mukaan.
Olut käy panimolla 240 ja 625 litran tankeissa. Hannu Toivonen
Huhtikuussa kahden vuoden kovasta työstä tuli palkinto. Panimon 9,6-prosenttinen Husky Imperial Stout valittiin vuoden olueksi Helsinki Beer Festivaleilla.
– Olimme tehneet 6,9 prosenttisen stoutin. Huomasimme, että siitä puuttui jotain, joten teimme imperial stoutin.
Hän kuvaa myös jälkiruoan kanssa sopivaa olutta täyteläiseksi ja pehmeäksi.
– Maussa on espresso, suklaata, lakritsia ja hivenen hunajaa.
Huikolla riittää kiirettä, koska hän pyörittää panimoa päivätyönsä ohessa. Huikko työskentelee tapahtuma-alalla.
Oluen valmistuksessa on ollut paljon opittavaa, vaikka hän oli pannut olutta usean vuoden ajan ennen pienpanimon perustamista.
– Ensimmäinen vuosi meni pitkälti reseptiikan hiomiseen.
Huikko kertoo, että reseptien parantelu on hidasta, koska esimerkiksi alen valmistuminen kestää neljä viikkoa. Imperial Stoutin pitää kypsyä 2–3 kuukautta.
– Tuotteet ovat nyt hyviä, mutta brändin tunnettuutta pitäisi saada lisättyä.
Kilpailu pienpanimoiden kesken on Huikon mukaan kovaa. Haasteita lisää raaka-aineiden ja sähkön hinnannousu.
Suurin ongelma on kuitenkin Suomen alkoholilainsäädäntö.
– Voimme lähettää olutta asiakkaille ulkomaille, mutta emme Suomessa.
Asiakas voi tilata Suomessa pienpanimolta olutta verkkokaupasta, mutta olut täytyy hakea panimolta. Sen sijaan ulkomailta tilattu olut voidaan toimittaa kotiovelle.
Panimon työntekijä Henri Korhonen pullottaa olutta käsin, koska pullotuskoneeseen odotellaan varaosia. Hannu Toivonen
Husky Brewingillä on Pitäjänmäen panimolla kauppa. Panimon oluita on myynnissä myös pääkaupunkiseudulla joissain Keskon ruokakaupoissa ja muutamissa ravintoloissa ja pubeissa. Panimon oluita on Alkon tilausvalikoimassa.
– Neuvottelut HOK-Elannon kanssa ovat alkamassa. Olisi tosi hyvä, jos saisimme tuotteitamme myös S-ryhmän kauppoihin myyntiin.
Kaupungin muita pienpanimoita ovat CoolHead Brew, Etko Brewing, Mad Hopper Brewing Co, Stadin Panimo ja Vallilan Panimo.
Suomenlinnan Panimo tuottaa olutta Fiskarsissa. Panimon mukaan koe-eriä tehdään Suomenlinnassa.