Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin ratikkalähiössä on enää yksi ravintola – sekin on pulassa: "Auto pitää jättää satojen metrien päähän"

Kruunuvuorenrannan uudella asuinalueella on enää yksi ravintola, kun Ravintola Kruunuvuori suljettiin yllättäen pari viikkoa sitten.

Loppuvuodesta 2022 avattu ravintola ennätti toimia Haakoninlahdenkadulla vain noin puoli vuotta.

Yrittäjä Joonas Immosen mukaan syynä lopettamiseen oli muun muassa asiakkaiden vähyys. Sulkemisesta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Asuinalueen toistaiseksi ainoa ravintola on syksyllä 2021 perustettu Kruunu-pizzeria.

Kruunu-pizzerian ympärillä on rakennustyömaa, joka haittaa ravintolan toimintaa todennäköisesti tämän vuoden ajan.

– Koko ravintolan etuosa on suljettu, yrittäjä Agim Sito sanoo.

Rakennustyömaat kuuluvat luonnollisesti uuden asuinalueen arkeen. Pysyvämpi ja suurempi haitta on parkkipaikkojen puute.

– Parkkipaikkaongelma on tosi iso. Tämä on ravintolalle hankala paikka, koska auto pitää jättää monen sadan metrin päähän. Olen kaupungilta kysynyt parkkipaikoista, mutta niitä ei ole tulossa, koska Kruunuvuorenranta on ratikkapainotteinen alue. Ymmärrän kyllä sen.

Ratikkaliikenne alueella alkaa Kruunusiltojen valmistumisen yhteydessä.

Terassiakaan pizzeriaan ei ole tulossa.

– Meillä ei ole mahdollisuutta terassiin, koska ravintolan ympärillä on pelastustie, Sito toteaa.

Ravintola Kruunuvuoren yrittäjä Joonas Immonen sanoo, että yksi syy asiakkaiden vähyyteen oli juuri parkkitilan puute. Se teki lounastoiminnasta paikoin mahdotonta.

– Tuota asiaa ei tullut ravintolaa perustettaessa ajatelleeksi. Toinen syy on alueen jatkuvasti muuttuvat liikennejärjestelyt. Ne vaikeuttavat ravintolan löytymistä.

Kruunuvuori tarjosi iltaisin muun muassa 12 tuntia savustettua BBQ-lihaa. Immonen savusti lihat toisessa paikassa Laajasalossa. Nyt savustimet ovat varastossa.

– Kesällä on tarkoitus grillailla muutamassa Laajasalon musiikkitapahtumassa.

Savustuksen jatkumisesta Helsingissä ei ole kuitenkaan varmoja suunnitelmia.

Kruunu myy muun muassa napolilaistyylistä pizzaa. Yrittäjä Agim Sito sanoo, ettei ravintolan ruokalistaan ole avaamisen jälkeen tehty suuria muutoksia. Se on hänen mukaansa hyvä merkki onnistuneensa konseptista.

– Ruokalistasta on tykätty niin paljon, etten ole uskaltanut muuttaa sitä. Aion miettiä kuitenkin jotain uutta.

Sito sanoo, että asiakkaita on riittänyt pizzeriassa etenkin iltaisin.

– Porukka tykkää nauttia pizzasta ja viinistä iltaisin.

Lounaalla on ollut toisinaan hiljaisempaa.

– Lähettyvillä oleva työmaaporukka käy syömässä silloin tällöin. Asukkaita käy vähemmän. Etätyöntekijöitä ei ole riittävästi. Tänne tullaan vasta töiden jälkeen.

Sito sanoo, että ilman työmaaporukoita lounaan tarjoilu ei olisi kannattavaa. Lounaan lopettaminen ei ole kuitenkaan suunnitelmissa.

Immosen mukaan illat ravintola Kruunuvuoressa olivat vaihtelevia.

– Paikoin sali oli täynnä. Mutta toisena iltana varauksia ei ollut välttämättä lainkaan.

Immonen antaa kehuja Kruunuvuorenrantaa jääneelle pizzerialle.

– Heillä on hyvä konsepti. Jos haluaa pärjätä Kruunuvuorenrannassa pitää olla pieni tila ja tarkka konsepti.

Immonen uskoo, että ravintolat alkavat pärjätä alueella paremmin kun läpiajoliikenne lisääntyy ja "loputon katujen avaaminen loppuu"