Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyöräteiden tehosyyni alkoi – autojen törttöilyistä lista: "Jatkuvasti sama Mersu"

Helsinki valvoo tehostetusti tällä ja ensi viikolla pysäköintiä pyöräteillä ja -kaistoilla. Hepo laati listan ongelmallisimmista paikoista.

Helsinki valvoo tehostetusti tällä ja ensi viikolla pysäköintiä pyöräteillä ja -kaistoilla. Valvonta liittyy pyöräilyviikkoon, jota vietetään tästä perjantaista lähtien eli 5.–14. toukokuuta.

Helsingin pysäköinninvalvonta seuraa valvontajakson aikana pyöräliikennettä haittaavaa pysäköintiä ja ajoneuvojen pysäyttämistä pyöräteillä ja -kaistoilla.

Valvontaa tehdään useilla katuosuuksilla, joilla pyöräliikennettä haittaavasta pysäköinnistä ja pysäyttämisestä kaupunki on saanut palautetta.

Kaupungin johtava pysäköinnintarkastaja Sari Huuhtanen kertoo, että palautetta tulee erityisesti tietyiltä kadunpätkiltä.

– Hesarilta (Helsinginkadulta), Hämeentieltä sekä Redin nurkilta tulee meille eniten palautetta ja myös Mannerheimintieltä.

Mannerheimintiellä haittaa pyöräilijöille aiheutuu usein siitä, kun kadun varrella oleviin yrityksiin tuodaan tavaraa autoilla. Redin nurkilla on puolestaan Huuhtasen mukaan hyvinvointikeskus, jonka kupeessa on paljon saattoliikennettä.

Valvontajakson aikana kaupungin pysäköinninvalvonta käy läpi erityisesti Helsingin Seudun Pyöräilijöiden (Hepo) lähettämää listaa, jonka pyöräilijät ovat häiriöpaikoista laatineet. Helsingin Uutiset sai listan haltuunsa. Listalla on yli 70 kohtaa, mutta osa kaduista on listalla kahteen kertaan eli monesta eri kohdasta samaa katua. Todellisuudessa katuja on noin 50.

– Käymme läpi Hepon lähettämää listaa, Huuhtanen toteaa.

Listalla on katuja eri puolilta Helsinkiä, kuten Aleksis Kiven katu, Bulevardi, Caloniuksenkatu, Konalantie, Käpyläntie, Lauttasaarentie, Malminkaari, Mikonkatu, Mäkitorpantie, Pasilankatu, Pohjoisesplanadi, Pohjolankatu, Sörnäisten rantatie, Sahaajankatu, Siltasaarenkatu, Ympyrätalo ja Tyynenmerenkatu.

Listalla on mainittu myös muun muassa Pasilan urheiluhallin alue Radiokadulla, joka vetää puoleensa jalkakäytäville pysäköiviä. Vuosaaressa Vuotiellä häiritsevät erityisesti ruokalähetit ja Vanhalla Helsingintiellä pelastuslaitoksen kauppareissujen ajaksi pysäköidyt autot. Myös Oopperan ja Helsingin jäähallin ympäristöt ovat pyöräilijöiden mukaan ongelmallisia. Malmirinteen pyöräkaistalla on "jatkuvasti sama Mersu".

Ajoneuvojen pysäköiminen väärään paikkaan on Huuhtasen mukaan usein niin lyhytaikaista, ettei pysäköinninvalvonta ehdi paikalle antamaan pysäköintivirhemaksua ennen kuin ajoneuvo on jo poistunut paikalta.

– Mutta siis meidän kannaltahan on tärkeintä, että virhe niin sanotusti poistuu. Virhemaksujen antaminen ei olekaan se juttu. Liikenteessä kaikki olisi paremmin, jos niitä ei tarvitsisi antaa lainkaan, Huuhtanen jatkaa.

Pyöräliikenteen koordinaattori Oskari Kaupinmäki Helsingin kaupungilta toteaa tiedotteessa, että ajoneuvojen pysäyttäminen ja pysäköinti pyöräteillä ja -kaistoilla haittaa ja vaarantaa merkittävästi pyöräliikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta.

– Pysäköinninvalvonta valvoo sitä päivittäisessä työssään, mutta pyöräilyviikolla haluamme kiinnittää asiaan erityistä huomiota.

Kaupunki muistuttaa, että kaikenlainen pysäyttäminen ja pysäköinti pyöräteillä ja -kaistoilla on lähtökohtaisesti kielletty. Kielto koskee myös esimerkiksi tavarankuljetuksia. Lyhytaikainen pysäyttäminen on sallittua vain erikoistapauksissa.