Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hekan vuokrankorotukset | Saako vuokraa edes nostaa näin paljon? – Kannelmäessä asuvalla Pirkolla, 84, nousisi yli 70 e/kk

Heka suunnittelee nostavansa vuokria ensi vuoden alussa yli kymmenellä prosentilla. Mitä sanoo laki?

Kanneltiellä Helsingin kaupungin asunnoissa (Heka) asuva Pirkko Grönroos, 84, sanoo, että jättimäisten vuokrankorotusten tullessa ensi vuoden alussa voimaan, jostain on todennäköisesti säästettävä. Eläke on pieni.

– Saan asumistukea, mutta katsotaan mitä sillekin käy. Se on sitten jostain muusta pois, ruoasta tai vaatteista.

Vuokra 53-neliöisestä kaksiosta on 650 euroa. Yli kymmenen prosentin korotus tarkoittaisi yli 70 euron korotusta vuokraan. Se olisi paljon.

Grönroosin naapurissa niin ikään kaksiossa asuva Toini, 76, sanoo, että korotuksia oli odotettavissa, koska "kaikki nousee".

– Jos kovin tiukkaa tulisi, joutuisin muuttamaan pienempään tai sitten auto pois.

Vuonna 2006 asuntoonsa muuttanut Toini sanoo viihtyneensä Kannelmäessä. Yhteishenki asukkaiden kesken on hyvä. Siitä kertoo sekin, että rapun viereen on jälleen kesäksi istutettu naapurusten omalla rahalla rivi oransseja samettikukkia. Keväällä maasta nousi narsisseja.

Vuokrat ovat tähän asti olleet Toinin mukaan suhteelliset matalat.

– Vapailla markkinoilla joutuisin maksamaan saman verran vuokraa ehkä yksiöstä.

Vuokra on 650 euroa.

Talossa alussa asti eli vuodesta 1959 asunut Helena, 88, sanoo, että suurin osa asukkaista on iäkkäitä ja pienituloisia.

– Ihan mahdotonta, jos sellaiset korotukset toteutuisivat. Se ei saa onnistua! Asia täytyy ottaa täällä puheeksi.

Vasta viime viikolla taloyhtiöön muuttanut, parvekkeellaan seisova Riitta, 64, on syksyllä jäämässä eläkkeelle. Riitta on kuullut tulevista vuokrankorotuksista ystävältään sekä lukenut niistä Facebookista. Korotukset hirvittävät.

– Se on iso, varsinkin eläkeläiselle.

Kanneltien taloihin tehtiin 2000-luvun alussa tehty peruskorjaus. Samalla tuli hissi ja parvekkeet lasitettiin.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita sanoo, että Hekan ilmoitus suunnitelluista korotuksista oli surullista luettavaa. Korotukset tulevat ensi vuoden alusta alkaen olemaan arviolta yli kymmenen prosenttia.

– Kuulostaa todella todella kovalta. Uutinen veti totiseksi varsinkin niiden puolesta, ketkä asuvat Hekan asunnoissa. Palkat eivät koskaan nouse suhteessa yhtä paljon. Huolettaa myös mitä asumistuelle käy.

Korotukset johtuvat Hekan mukaan yleisestä hintatason ja korkojen noususta.

Viita sanoo, että laissa ei ole minkäänlaista ylärajaa sille, kuinka paljon vuokraa voi kerralla nostaa.

– Hyvässä vuokratavassa on määritelty, että ilman suuria ja merkittäviä korjauksia korotusten ei pitäisi ylittää 15 prosenttia.

Viita sanoo, että Ara-asunnoissa, joita myös Hekan asunnot ovat, asuntojen lähtövuokra on tähän asti ollut siedettävällä tasolla.

– Nyt se nousee ihan väkisinkin. Ainoa joka voi vaikuttaa tähän on valtio, joka voi nostaa korkotuen määrää tai luopua vuosimaksukorotuksista. Näillä vaikutettaisiin ihmisten asumiskustannuksiin.

Heka toimii omakustanneperiaatteella eli vuokralaisilta saa periä enintään sen verran vuokraa, joka pakollisiin kuluihin eli rakennusten ylläpitämiseen ja kunnostamiseen tarvitaan.

Uutinen Hekan suunnitelluista vuokrankorotuksista sai ihmiset ottamaan Vuokralaiset ry:hyn yhteyttä. Viita kertoo saaneensa tiistaiaamuun mennessä useita sähköposteja asiasta.

– Ihmisiä huolettaa. Heitä myös kiinnostaa tietää, onko mitään tehtävissä ja jos on, niin mitä.

Yksittäisellä asukkaalla ei ole paljon tehtävissä, mutta jotain kuitenkin.

– Asukkaan mahdollisuudet ovat lähinnä jätehuollon puolella eli lajittele jätteet oikein ja tuota mahdollisimman vähän jätettä sekä nollatoleranssi ilkivallalle, Viita toteaa.

Asukkaat maksavat vuokrissaan myös korjaus-, siivous- ja ilkivallan aiheuttamia kuluja.