Helsinki suunnittelee Länsi-Herttoniemelle uutta yhtenäisempää keskustaa. Metroaseman aluetta on tarkoitus uudistaa ja laajentaa niin, että se muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden Itäväylän toisella puolella olevan Hertsin kauppakeskuksen kanssa.
Kaikki metrokorttelin ympärillä olevat liikenneväylät on tarkoitus uusia. arkkitehtuuritoimisto b & m oy
Käynnissä oleva asemakaavan muutos koskee nykyisen metroaseman korttelin lisäksi muun muassa K-supermarket Herttaa.
Metroaseman ja bussiterminaalin peruskorjaamisen yhteydessä halutaan rakentaa hybridikortteli, johon tulisi asuntoja 500 ihmiselle sekä toimistoja ja palveluita.
Näkymä kansipihalta. arkkitehtuuritoimisto b & m oy
Kaupunki uskoo, että uudistukset kohentavat Herttoniemen metroaseman imagoa ja palveluja. Koko alue muuttuisi urbaanimpaan suuntaan.
– Korkeat asuinrakennukset tulevat näkymään ja muodostamaan uuden maamerkin, kaupungin esityksessä sanotaan.
Itäväylän puolella metrokorttelin taloista suunnitellaan 12-18-kerroksisia. Hertsin nykyisistä tornitaloista korkein on 18-kerroksinen. Hiihtomäentien varteen tulisi viisikerroksinen talo, joka istuu nykyiseen rakennuskantaan.
Havainnekuvissa on totuttu näkemään auringon kanssa kilpaa hymyileviä ihmisiä. Täysin poikkeuksellisesti yksi Herttoniemenportin havainnekuvista esittää alueen myrskyisällä ja synkällä säällä.Katteen tarkoituksena on tarjota sateelta suojattu kulku metroaseman korttelista Hertan rakennukseen. Katteen päällä on viherpiha, joka toimii myös kulkureittinä. arkkitehtuuritoimisto b & m oy
Kaupungin julkaisemissa havainnekuvissa huomio kiinnittyy näyttävään ja veistokselliseen katosrakenteeseen. Paviljonkimainen rakennus tulisi metron nykyisen sisäänkäynnin kohdalle K-supermarket Hertan eteen.
Tavoitteena on lisäksi kehittää Hertan rakennuksen viereisestä aukiosta asukkaiden yhteinen ulkotila. Sen nimeksi tulisi Herttoniemenportti. Alueella olisi mahdollista järjestää pienimuotoista ja ympärivuotista lähitoritoimintaa. Aukiolle on myös esitetty puita, pensaita ja istutuksia.
Herttoniemen metroasema on otettu käyttöön vuonna 1982 ja se on yhä alkuperäisessä asussa. Ongelmia aiheuttavat ahtaus ja epäsiisteys. Kaupungin mukaan metroasema ja bussiterminaali ovat jo nykyisillä matkustajamäärillä tiloiltaan riittämättömiä. Asemaa käyttää päivittäin noin 35 000 henkeä. Tulevaisuudessa arvioidaanmetroaseman päivittäiseksi käyttäjämääräksi noin 50 000 henkeä. Arkistokuva. Jukka Hämäläinen
Kaupungin suunnitelmat ovat herättäneet aiemmin kritiikkiä asukkaissa
– Esitekuvaan viitaten olemme jälleen kerran todistamassa laatikkotalojen vallankumousta. Saadaan Herttoniemeenkin taloja, jotka alkavat ajan mittaan muistuttamaan Hervantaa, kaupungille viime vuonna jätetyssä kommentissa sanottiin.
Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee asemakaavan muutosta tiistaina.