Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki ei aio puuttua huippusuositun kirpputorin toimintaan, vaikka sama ongelma toistuu joka kesä

Kaupunki toivoisi, että Dallapénpuiston kirpputorilla olisi järjestäjä, jonka kanssa asioita pystyttäsiin sopimaan.

Kaupunki ei aio puuttua Dallapénpuiston kirpputorin toimintaan, vaikka sen pysäköinti on aiheuttanut ongelmia useana vuotena.

Kaupungin pysäköinninvalvonta paheksui sunnuntaina Instagramissa holtitonta pysäköintiä Aleksis Kiven kadulla. Kesäsunnuntaisin Dallapénpuistossa on suosittu kirpputori, jonne voi vapaasti tulla myymään tavaroitaan.

Autoja oli pysäköity muun muassa Aleksis Kiven kadun vieressä oleville nurmialueille ja suojateiden läheisyyteen.

Kaupungin alueiden käytön ja valvonnan vs. yksikönpäällikkö Laura Yrjänä korostaa, että kaupunki ei halua kieltää tapahtumaa.

– Elävän kaupunki on tavoitteemme. Pyrimme siihen, että varsinkin puisto- ja tapahtuma-alueilla olisi kaikenlaisia tapahtumia.

Puuttuminen olisi myös vaikeaa, koska tapahtumalla ei ole tiettävästi järjestäjää, vaan ihmiset tulevat omatoimisesti myymään tavaroitaan.

– Emme voi sanoa ihmisille, että paikalle ei saa tulla.

Yrjänä sanoo, että tapahtuvat vaatisivat kuitenkin maanomistajan luvan. Kaupunki aikookin keskustella, miten puistokirppiksen kanssa toimitaan.

– Tarkastelemme varmaan, että mitä mahdollisuuksia meillä on vaikuttaa näihin niin sanottuihin isännättömiin tapahtumiin. On hyvä huomata, että jos kutsuu Facebookin kautta ihmisiä jonnekin kokoontumaan, silloin toimii ikään kuin tapahtuman järjestäjänä.

Yrjänä vahvistaa, että tapahtumalla ei ole virallista järjestäjää, joka olisi hakenut lupaa tapahtumalle. Lupaa tulisi kuitenkin Yrjänän mukaan hakea. Nyt maankäyttö on luvatonta.

– Jos ottaa kaupungin yleistä aluetta hallintaansa, pitäisi tehdä tapahtumailmoitus. Näin saadaan maanomistajan lupa alueen käytölle.

Luvan hakeminen antaisi kaupungille myös paremmat mahdolliset puuttua toimintaan, koska tapahtumalupaan liittyy tiettyjä ehtoja. Puistokirpputorin tapauksessa ne voisivat koskea muun muassa nurmialueiden ja puiden huomioimista.

Yrjänän mukaan Dallapénpuiston kirpputorista saattaisi olla hyvä tehdä myös yleisötilaisuusilmoitus poliisille. Ilmoitus pitäisi tehdä muun muassa, jos tilaisuuteen osallistuu useita satoja ihmisiä.

Kaupunki toivoisi, että puistokirpputorilla olisi järjestäjä. Se helpottaisi asioista sopimista.

– Silloin pystyisimme sopimaan tapahtuman järjestäjän kanssa alueen käytöstä ja sen, mille alueelle on sopivaa levittäytyä.

Tällöin kaupungilla olisi myös mahdollisuus keskustella järjestäjän kanssa mahdollisista ongelmista.

Yrjänän mukaan Dallapénpuiston kirpputorin pysäköinti on aiheuttanut haittaa myös edellisinä vuosina

Yrjänä muistuttaa, että pysäköintiongelmat eivät liity suoraan siihen, onko tapahtumalla järjestäjä vai ei.

– Jos joku haluaa pysäköidä väärin, tapahtuman järjestäjä ei mahda sille mitään. Toki järjestäjä voisi muistuttaa ihmisiä pysäköintisäännöistä ja suositella, että alueelle kannattaisi saapua muulla kuin autolla juuri vähäisen pysäköintitilan takia.