Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HU testasi kirjastojen parjatun tulostusjärjestelmän – onnistui vasta viidennellä kerralla

Helsingin kirjastoissa on ilmennyt ongelmia uuden tulostuspalvelun käytössä. Toimittaja kohtasi loputtomalta tuntuneen valikkolabyrintin.

Helsingin kirjastoissa on ilmennyt ongelmia uuden tulostuspalvelun käytössä. Palautteen perusteella pakollisen tulostustilin luominen on ollut vaikeaa.

Helsingin Uutiset kävi Myllypuron kirjastossa testaamassa, miten tilin luominen ja tulostus onnistuvat.

Tilin luomiseen on kaksi vaihtoehtoa: joko oma puhelin tai kirjastossa oleva tietokone. Ongelmia on tullut vastaan erityisesti kirjaston koneen käytössä.

Ensin kirjaston koneelle kirjaudutaan vieraana käyttäjänä. Sen jälkeen klikataan ruudulla olevaa Ysoft SafeQ -kuvaketta. Nimi on hieman epäselvä, eikä viittaa tulostamiseen mitenkään.

Kirjautumista varten koneelle täytyy kirjoittaa sähköposti, nimi ja keksiä salasana.

Sen jälkeen klikataan en ole robotti -kohtaa. Suurimmat ongelmat alkavat tässä vaiheessa.

Kirjaston tietokone ei hevillä usko, että käyttäjä on ihminen. Ohjelma näyttää ruudukollisen valokuvia ja pyytää valitsemaan niistä esimerkiksi sellaiset, joissa on paloposti. Kaikkien palopostien klikkaaminen ei kuitenkaan aina riitä, vaan kone syöttää näytölle uusia kuvia tunnistettavaksi. Joskus näitä kierroksia on tullut käyttäjälle eteen yli kymmenen.

Kuvien tunnistussysteemi on tuttu monilta internet-sivuilta, mutta kirjastoissa se on koettu hämmentäväksi ja vaikeaksi.

HU testasi tilin luomista kahdesti. Ensimmäisellä kerralla tunnistuskierroksia tuli viisi, toisella selvisi vain yhdellä.

Tunnistautumisen jälkeen tili pitää vielä vahvistaa sähköpostiin tulevan viestin kautta. Viestissä lukee myös tulostusvaiheessa tarvittava pin-koodi. Jos sähköpostiin kirjautuu koneella, pitää puhelin olla mukana. Ainakin Googlen Gmail vaatii kaksinkertaista tunnistautumista eli puhelimella pitää erikseen vielä varmentaa, että kirjautuja olet sinä.

Sitten voikin kirjautua omalle tulostustilille. Siellä oletuskieli on englanti, jonka voi vaihtaa esimerkiksi suomeksi tai arabiaksi.

Jos tulostusjonoon haluaa valita tiedoston, pitää se ensin ladata koneelle. Vaihtoehtoisesti tilille voi kirjautua omalla laitteella. Sieltä minkä tahansa tiedoston voi lisätä jonoon.

Tulostimesta painetaan kirjaudu nappia, jonka jälkeen se avaa henkilökohtaisen tulostusjonon näytölle. Siitä valitaan halutut tiedostot ja tulosteiden määrä. Sen jälkeen tulosteet pitää vielä maksaa kassalle. Yhden tulosteen hinta on 40 senttiä.

Itse tulostus on melko yksinkertaista. Kun tilin on saanut yhden kerran luotua, sujuu tulos seuraavalla kerralla huomattavasti nopeammin.