Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

 "Kuin Turun saaristossa" –Lauttasaaren kesäkahvila sijaitsee ihmeellisessä paikassa

Kesäkahvilat aukesivat Helsingissä. Kahvila Buffet on syrjäisellä paikalla Lauttasaaressa, mutta väkeä riittää silti.

Helsingissä on useita kesäkahviloita, jotka ovat jo avanneet ovensa kesäksi.

Yksi monille vielä tuntematon paikka on HKL:n kesämajojen yhteydessä Lauttasaaren kärjessä toimiva kesäkahvila Buffetti.

Kesämaja-alueen läpi kulkeva Länsiulapanniemi johdattaa tulijan vanhan valkoisen puutalon pihaan. Kallioisella pihamaalla on pitkä puinen ulkopöytä tuoleineen. Vieressä on tanssilava, jonka vastamaalatut kaiteet hohtavat valoisina.

Kesämajan alueelta omistava lauttasaarelainen Jaakko, 62, on ollut maalauspuuhissa ja tullut ostamaan oman tarjottimen kanssa kahvilasta vaimolleen ja itselleen kahvia sekä pullaa. Oma mökki on aivan lähellä kahvilaa.

– Pidämme täällä pitkälti talkoilla paikoista huolta. Tanssilava on ehkä Helsingin viimeinen, joka on saanut olla olemassa. Toivoisimme, että Museovirasto suojelisi sen. Emme halua, että sitä puretaan.

Juhannuksena lava on suosittu. Silloin siellä järjestetään tapahtumia ja tanssit. Rannassa on kokko. Kesäaikaan ahkerassa käytössä in myös oleva grillikatos, joka uusittiin viime vuonna.

– Aikaisemmin se oli vaarallinen, kun kivien välistä tuli savua. Nyt se on turvallinen, sanoo Lauttasaaren paluumuuttanut Aarnio, jonka mökkimatka on noin kaksi kilometriä.

Jaakko korostaa, että alueesta tekee erityisen hienon luonnon monimuotoisuus, joka on keskustan läheisyydestä huolimatta säilynyt hyvin virkistyskäyttöä varten.

– Sellaisena sen halutaan myös säilyvän.

Kahvilan yrittäjä Viola Mällönen pitää yli 90-vuotiaan kesämaja-alueen kahvilaa ensimmäistä vuottaan.

Mahdollisuus kesäkahvilan pitämiseen aukesi yllättäen, kun edellinen yrittäjä estyi tulemasta ja kysyi, kiinnostaisi Mällöstä. Kokenutta kahvilayrittäjää toki kiinnosti. Kaunis merimaisema siintää kahvilan ikkunasta.

Mökkiläisten lisäksi kahvilassa käy myös ulkoilijoita ja turisteja, sillä rantaa pitkin kulkee koko kärjen kiertävä rantareitti.

– Viime vuonna japanilaiset turistit viettivät täällä kuulemma puoli päivää katselemassa maisemia ja ihmettelemässä, mikä keidas tämä on, Mällönen hymyilee.

– Tämä paikka on aivan uskomaton. Olen tästä niin kiitollinen. Ollaan keskellä Helsinkiä, mutta kuin Turun saaristossa ja palveluiden lähellä.

Toistaiseksi kahvila auki on auki viikonloppuisin, perjantaista sunnuntaihin kello 11–18.

– Juhannuksen jälkeen tarkistellaan, ollaanko enemmän. Tutkiskelen vähän mikä on paras.

Sesonki on heinä–elokuu. Silloin aukioloaika on vähintään kello 11–18. Maanantait ja tiistait kahvila on kiinni.

Lauttasaaressa asuva Ossi Huusko, 62, ajaa pyörällään kahvilan pihaan.

– Huomasin Facessa, että tämä on auki. Kävelemme ja pyöräilemme vaimon kanssa paljon pitkin näitä rantoja.

Huusko sanoo käyneensä testaamassa Kruunuvuorenrannan uuden lauttayhteyden ja sähköpyöräilleensä Herttoniemen, Sörnäisten ja Hakaniemen kautta takaisin Lauttasaareen.

– Arvaa paljonko lautalla maksoi kahvi? Huusko kysyy.

Kahvikupin hinta lautalla on 1,50 euroa.

– No minä pistän vähän paremmaksi ja sanon hinnaksi 2,50 euroa, Mällönen sanoo.

Lounaan kanssa kahvin saa eurolla.

Mällönen on Lauttasaaressa uusi, mutta muuten kokenut kahvilayrittäjä. Vuosia hän pyöritti Kannelmäessä sijaitsevan Kanneltalon kahvilaa. Kesäkahvilan tiskillä on tarjolla itse leivottuja herkkuja: raparperipiirakkaa, tiikerikakkua, pullaa, pinaattipasteijoita, fetakasvispiirakkaa.

– Pehmiskonekin on. Uskon, että se on kesällä kova sana.

Pehmiksen hinta on neljä euroa. Leivonnaisten hinnat vaihtelevat 2–4,50 euron väliltä. keittolounaan saa kahdeksalla eurolla.

Kahvilan tyyli on retro ja mummola, kuten Mällönen itse sen ilmettä kuvailee.

– Tämä on vähän kuin kotiin tulisi. Olen täällä vähän stailannut.

Pöydillä on punavalkoruudulliset liinat ja oven pielessä punaisia kukkia.

Buffetti on auki syyskuun loppuun. Sen jälkeen alue hiljenee ja kesämajalaiset laittavat mökkinsä talviteloille.

Herttoniemenrannassa asuva Eino Matilainen, 69, on tuonut entiset työkaverinsa Jouko Uusitalon, 77, ja Aulis Ristolaisen, 58, kesäkahvilaan lounaalle. Tänään on lihakeittoa. Samalla kaverukset ovat tulleet tarkastamaan Matilaisen kesämajan, joka vaihtuu tänä kesänä uuteen. Edessä on rakennusprojekti.

– Olen käynyt täällä 1960-luvulta asti. Sinisellä bussilla mökille, Matilainen heittää entisen HKL:n busseista, jotka olivat sinisiä.

Alueella on noin sata kesämajaa, joissa saa enimmillään olla 16 neliötä. Kaupunki omistaa maat.

Kesäkahviloita on kesällä auki ympäri Helsinkiä.

Fallkullan kotieläintilalla sijaitseva kahvila Kilikuppila on päivittäin auki 5.6.–6.8. Kahvila on osa Fallkullan nuorisotoimintaa.

Suomenlinnassa on toukokuusta syyskuuhun avoinna kahvila Piper, jonka kallioterassilta avautuu näköala Suomenlahdelle.

Manulan ulkoilumajan kahvila avattiin jo maaliskuussa. Myös samojen omistajien kahvila Wanha Pehtoori Haltialan tilalla on auki kesällä joka päivä.

Terassikahvila Kellotapulin terassi Senaatintorin tasanteella on säävarauksella auki touko–elokuussa päivittäin. Myös Kaivopuiston rannassa sijaitseva terassiravintola Mattolaituri on kesän auki päivittäin säävarauksella.

Kaupunki ei ole vieläkään löytänyt Seurasaaren uimalan kioskiin yrittäjää. Kaupungin uimarantojen kioskipaikoista vastaava Jukka Lundgren sanoo, että kioskissa on ollut useita yrittäjiä, mutta paikka on yrittäjille haastava, koska uimala on melko rauhallinen.

– Sitten kun yrittäjä löytyy, niin se sen sitten saa. Me kilpailutimme ja saimme yhden tarjouksen yrittäjältä, joka sittemmin perui.

Myöskään Senaatintorin jättiterassi ei tänä kesänä toteudu. Kaupunki ei onnistunut löytämään yrittäjää, joka olisi ottanut terassin vastuulleen vuosiksi 2023–2026. Myös Kumpulan kesäkahvila on suljettu ainakin toistaiseksi.