Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itäväylän uuden "Jätkäsaaren" suunnitelmat menevät takaisin käsittelyyn

Vartiokylän pientaloalueen asukkaat ovat vastustaneet Itäväylän bulevardin suunnitelmia.

Itäväylän bulevardin suunnitteluperiaatteet palautettiin valmisteluun. Suunnitteluperiaatteet koskevat Itäväylän vartta ja sitä ympäröivää aluetta, joka sijaitsee Puotilan metroasemalta koilliseen Itäväylän ja Kallvikintien risteykseen saakka noin kolmen kilometrin matkalta.

Suunnitteluperiaatteet ohjaavat esimerkiksi alueen jatkosuunnittelua ja asemakaavoitusta.

Kaupunkiympäristölautakunta palautti asian käsittelyyn yksimielisesti äänin 12–0. Yksi äänesti tyhjää.

Lautakunta edellytti päätöksessään, että alueelle pitää tuottaa skenaarioita erilaisista ratikkaratkaisuista ja niille tarkoituksenmukaisesta pikaratikan pysäkkirakenteesta. Esimerkiksi Östersundomin osalta pitää varautua tilanteeseen, jossa sinne tehdään, tai että sinne ei tehdä pikaratikkaa.

Samalla lautakunta halusi, että arvioidaan mahdollisuudet jatkaa jotakin ratikkalinjaa lännestä Itäväylälle. Myös Itäväylän varressa sijaitsevan toimitila-alueen muuttamista asuinkäyttöön tulee lautakunnan mukaan arvioida.

Palautusehdotuksessa mainittiin myös pientaloalueiden merkitys.

– Lautakunta pitää pientaloalueiden merkitystä tärkeänä osana Itä-Helsingin kaupunkirakennetta yleiskaavan periaateratkaisujen puitteissa ja joukkoliikenneratkaisujen suunnittelun edetessä.

Alkuperäisten suunnitteluperiaatteiden hyväksyminen olisi mahdollistanut asuntojen rakentamisen enintään viidelle tuhannelle uudelle asukkaalle. Itäväylän varteen on kaavailtu kerrostaloja, joiden korkeudet liikkuvat 4-7 kerroksessa. Alkuperäisessäkin esityksessä todettiin, että pientaloalueen luonne säilytetään.

Helsingin Uutiset kertoi viime vuoden joulukuussa, että Vartiokylän pientaloalueen asukkaat vastustavat kaupungin suunnitelmia. Tuolloin lisärakentamisen vastustajat ihmettelivät, miksei rauhassa vuosikymmenien varrella viihtyisäksi ja omaleimaiseksi kehittynyt alue saisi olla sitä jatkossakin.

Omakotitaloasukkaat ovat muun muassa pelänneet alueen muuttumista uudeksi "Jätkäsaareksi", jossa rakentaminen on tiivistä.