Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valvira jyrähti: Husilla useita puutteita Apottiin liittyen

Kirjallinen selvitys korjaustoimenpiteistä.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) selvityksissä on tullut esille, että HUS-yhtymällä on ollut useita puutteita liittyen Apotti-järjestelmään.

Puutteet ovat koskeneet muun muassa Apotti-järjestelmään liittyviä toimintakäytäntöjä, lääkehoitoa ja lääkkeiden määräämistä, tutkimustulosten näkyvyyttä hoitavalle lääkärille sekä ohjeistusta alaikäisen puolesta asiointiin.

Valvira kehottaa HUS-yhtymää huolehtimaan, että puutteet korjataan.

HUS-yhtymän tulee lokakuun loppuun mennessä toimittaa kirjallinen selvitys siitä, mihin toimenpiteisiin se on puutteiden korjaamiseksi ryhtynyt.

HUS-yhtymästä puuttuu myös ohjeistus siitä, miten henkilöstö toimii tilanteessa, jos esimerkiksi tietojärjestelmän toiminnassa, yhteentoimivuudessa tai tietoturvassa havaitaan merkittäviä poikkeamia.

Asiakastietolaki edellyttää ilmoituksen tekemistä Valviralle, jos havaittu poikkeama voi aiheuttaa riskin asiakas- tai potilasturvallisuudelle tai tietoturvalle.

Päätöksessään Valvira kehottaa HUS-yhtymää toimittamaan asiaa koskevan ohjeen Valviralle heinäkuun loppuun mennessä toimenpideselvityksineen.

Valvira otti oma-aloitteisesti valvontaan HUS-yhtymän erillisenä valvonta-asiana, kun Apotti-tietojärjestelmästä tehtiin laaja kantelu viime syksynä.