Maailma kylässä -festivaali järjestetään tulevana viikonloppuna Suvilahdessa. Kustannusten nousun myötä etenkin lavojen rakentaminen on ollut kallista.
Tulevan hallituksen mahdollisilla leikkauksilla on vaikutusta suosittuun Maailma kylässä -festivaaliin. Se järjestetään tulevana viikonloppuna Suvilahdessa. Hallitusneuvotteluissa on puhuttu ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaamisesta. Festivaalin pääjärjestäjä on Fingo, joka on suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö. Sen ja sitä kautta myös festivaalin rahoitus tulee isolta osalta kehitysyhteistyömäärärahoista.
– Kyllähän määrärahojen mahdollinen leikkaaminen vaikuttaa. Nyt kun on vielä epäselvää, että kuinka paljon ja millä aikataululla, on vaikeaa sanoa kuinka suuret vaikutukset ovat, kertoo festivaalin viestintäpäällikkö Nelli Korpi.
Mahdollisien suurien leikkauksien jälkeen festivaalin järjestäminen ainakaan samassa mittakaavassa ei ole Korven mukaan mahdollista.
– Jos rahoitus paljonkin pienenee, niin sitten pitää entistä tarkemmin priorisoida mitä festareille tulee.
Kehitysyhteistyömäärärahojen leikkauksista on puhunut perussuomalaisten Riikka Purra. Myös kokoomuksen Petteri Orpo on vihjaillut, että ne saattavat olla leikkauslistalla.
Rkp:n Anna-Maja Henriksson on puolestaan sanonut, ettei puolue ole valmis isoihin leikkauksiin, vaan haluaa nostaa määrärahat 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tähän määrään Suomi on sitoutunut EU:ssa ja YK:ssa. Vuodelle 2023 kehitysyhteistyöhön on budjetoitu ulkoministeriön mukaan 1 177 miljoonaa euroa, mikä vastaa arvioiden mukaan hieman yli 0,4 prosenttia bruttokansantuotteesta.
Myös Kd:n Sari Essayah on sanonut puolueensa panneen merkille evankelis-luterilaisen kirkon piispojen vetoomuksen, ettei määrärahoja leikattaisi.
Maailma kylässä -festivaalin järjestämisessä on ollut joitakin haasteita jo tänä vuonna.
– Hinnat ja kustannukset ovat nousseet paljon. Esimerkiksi aluekustannukset kuten lavojen rakentaminen on aika kallista, Korpi sanoo.
Tapahtuman järjestäjät ovatkin Korven mukaan joutuneet jättämään aikaisemmilta festareilta tutun elokuvalavan kokonaan pois.
Alueen rakentamisen lisäksi haasteita on tuottanut Korven mukaan esiintyjien matkakulut.

Festivaalin rahoitus koostuu myös apurahoista. Korven mukaan esimerkiksi Helsingin kaupunki tukee tapahtumaa.
– Lisäksi näytteilleasettajat maksavat osallistumisestaan, ja sillä katetaan osa festivaalin kuluista.
Uuteen tapahtumapaikkaan Suvilahteen mahtuu kuitenkin vähemmän näytteilleasettajia kuin vanhaan tapahtumapaikkaan Kaisaniemeen.
Näytteilleasettajia on tänä vuonna noin 200. Niihin sisältyy erilaisia järjestöjä, virastoja, ruokakojuja ja basaareita.
– Parhaimpina vuosina näitä on ollut 300–400. Toki alueen kokokin tähän vaikuttaa ja olemme tyytyväisiä näytteilleasettajien määrään.
Näytteilleasettajien joukkoon kuuluu noin 50 ruokakojua.
– Tarjolla on esimerkiksi kongolaista, kambozalaista, nicaragualaista ja ukrainalaista ruokaa. Tämän lisäksi myös tavanomaisempaa festariruokaa kuten hampurilaisia.
Korpi kertoo, että tapahtumaan osallistuvien viranomaisten ja järjestöjen ständeistä noin puolet on sisällä Kattilahallissa ja puolet ulkona teltoissa. Ruoka- ja basaarimyyjät ovat puolestaan kokonaisuudessaan ulkona.
– Basaarimyyjiä on noin 30. Heillä on kaikenlaisia erilaisia vaatteita ja design-tuotteita. Monesti ne on ollut suosittuja.

Viimeksi festivaali järjestettiin täydessä mitassaan vuonna 2019. Koronan takia se on jouduttu kerran perumaan ja kahdesti se on järjestetty osittain virtuaalisesti.
– Olemme tosi iloisia, että viimein voimme järjestää ison festivaalin ja ensimmäistä kertaa Suvilahdessa. Toivomme, että festivaali löydetään monen koronavuoden jälkeen, sanoo Korpi.
Ohjelmaan kuuluu muun muassa musiikkia ja puhe-esityksiä. Kotimaisista artisteista lavalla nähdään Von Herzen Brothers, Yeboyah, Jesse Markin, Ilta ja Megasakki.
Korpi kertoo odottavansa ennakkoon eniten kahta esiintyjää.
– Kiinnostavina nostoina mainitsen afroreivin kehittäjän Toya Delazyn, jonka keikalla on varmasti energinen meno. Lisäksi puhelavalla Tiivistämössä esiintyvän aktivisti Helena Gualingan puhe kannattaa käydä katsomassa.
Delazy on eteläafrikkalainen Lontoossa asuva artisti. Hän kuvailee sivuillaan musiikkiaan yhdistelmäksi jazzia, electroa ja hiphoppia. Hän esiintyy festareilla lauantaina kello 17.30 alkaen.
Gualinga on puolestaan ecuadorilais-suomalainen ilmasto- ja ihmisoikeusaktivisti. Hän on ollut puhumassa esimerkiksi Davosin talousfoorumissa. Hän puhuu festareilla muutoksentekijän taistelusta ympäristön ja tasa-arvon puolesta lauantaina vartin yli kaksi.
– Hän on puhunut paljon kansainvälisesti, muttei niin paljoa viime aikoina Suomessa. On tosi hienoa saada hänet tapahtumaan, Korpi sanoo.

Nigerialaisen muusikon Seun Kutin esiintyminen festivaalilla oli epävarmaa vielä tämän viikon keskiviikkoon asti, sillä mies joutui pidätetyksi vajaa kaksi viikkoa sitten Nigeriassa. Nyt mies on vapaana ja ennättää lauantaiksi Suvilahteen.
– Elämäntehtäväni on levittää panafrikkalaista kulttuuria ympäri maailmaa, ja musiikki on väline, jonka avulla voin kertoa viestini. Kiitän Maailma kylässä -festivaalia mahdollisuudesta tehdä tämän myös suomalaisen yleisön kanssa. Tämän kaltaiset tapahtumat antavat ihmisille mahdollisuuden keskustella monenlaisista aiheista, Kuti kertoo festivaalin tiedotteessa.
Kuti on legendaarisen muusikon ja ihmisoikeusaktivisti Fela Kutin poika. Mies esiintyy tapahtumassa isänsä yhtyeen Egypt 80 kanssa.
Näiden lisäksi poikkitaiteelliset lavarunoilijat Elsi Sloan, Iiris Laisi ja Julian Owusu ovat koonneet festareille spoken word -esityksen.
Poliitikoista keskusteluissa on mukana muun muassa presidentti Tarja Halonen ja europarlamentaarikot Ville Niinistö (vihr.) ja Sirpa Pietikäinen (kok.).