Ryhmänäyttely: The Book of the WORD

Ryhmänäyttely: The Book of the WORD
Kuraattorivieras Michael Petry
9.6.–2.7.2017

Avajaiset: torstai 8.6.2017, Harvey Opgenorthin performanssi Gallery Graffiti klo 17 ja 18.
Yleisölle avoin Talking Curator -puheenvuoro (noin 45–60 min) ja näyttelyn ennakkoesittely: keskiviikkona 7.6. klo 16:30. RSVP 2.6.2017 mennessä: hanna.joensuu@helsinkicontemporary.com

Helsinki Contemporaryn kevään päättää ryhmänäyttely The Book of the WORD, joka tuo yhteen 18 kansainvälisesti arvostettua nykytaiteilijaa Suomesta, Iso-Britanniasta ja Pohjois-Amerikasta. Heistä moni esiintyy nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Kieleen keskittyvää taidesuuntausta tarkastelevassa näyttelyssä nähdään maalauksia, veistoksia ja videoteoksia mm. Maria Chevskalta, Jukka Korkeilalta, Liliane Lijnilta, Pilvi Takalalta ja Gavin Turkilta. Näyttely on avoinna 9. kesäkuuta–2. heinäkuuta, ja sen on kuratoinut texasilainen, yli 20 vuotta Lontoossa asunut taiteilija, kuraattori ja MOCA Londonin johtaja Michael Petry. Petryn kuratoima näyttely liittyy 2018 julkaistavaan samannimiseen kirjaan (Thames & Hudson) ja hänet on kutsuttu Helsinki Contemporaryyn osana uutta HC Kuraattorivieras/Guest Curator -ohjelmaa.

Michael Petry: ”taiteen tekijät ovat uutta sanan kansaa, ja tuo sana on taide”

Painetun sanan on väitetty kuolevan ja markkinointitekstien ihanteet tekevät tietään kaikkeen kirjoitettuun todellisuuteen, olipa kyseessä sitten sanomalehtien myynti tai lukulaitteen käyttöohje. The Book of the WORD tarkastelee väitettä, jonka mukaan digitaalisena aikana sanat ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Näyttely tutkii, mitä teksti on taiteena, ja miten se eroaa runoudesta. Voiko runollisuus olla visuaalista taidetta, vai onko sen tyydyttävä osaansa iskulauseena? Yltävätkö näyttelyn teokset yli klikkiotsikoiden ja mainospuheen sanahelinän?

Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat Colin Booth (UK), Maria Chevska (UK), Nathan Coley (UK), Paul Coombs (UK), Elisabeth Croft (UK/NO), Mark Flood (USA), Lukas Göthman (SE), Nicky Hirst (UK), Joseph Imhauser (USA), Jukka Korkeila (FI), Liliane Lijn (USA), Christina Mitrentse (UK), Robert Montgomery (UK/Skotlanti), Bryan Mulvihill (CA), Harvey Opgenorth (USA), Michael Petry (USA), Pilvi Takala (FI) ja Gavin Turk (UK).

Maria Chevska (s. 1948, Lontoo) toimi maalauksen professorina Oxfordin yliopiston Ruskin Schoolissa vuosina 1991–2016. Hänen yksityisnäyttelynsä nähtiin Kalhama & Piippo Contemporaryssa 2008. Chevskan maalausta, kuvanveistoa ja installaatiota yhdistävät teokset liittyvät usein kirjallisuuteen ja kirjoittajiin. Niissä näkymätön tulee olevaksi idean, materian ja prosessin yhteisvaikutuksesta. Chevska osallistunut näyttelyihin 1990-luvulta lähtien mm. Iso-Britanniassa, Irlannissa, Suomessa, Ranskassa, Italiassa, Puolassa ja Yhdysvalloissa.

Jukka Korkeila (s. 1968, Hämeenlinna) lukeutuu Suomen eturivin taiteilijoihin, joka tunnetaan niin kuvasisältöjen kuin maalausperinteiden rohkeasta rajojen rikkomisesta. Korkeila työskentelee Saksassa Berliinissä ja Stockheimissa, Oberhessenissä, sekä Helsingissä. Korkeilalta on osallistunut näyttelyihin laajalti Euroopassa ja häneltä on nähty yksityisnäyttelyt Moderna Museetissa ja Nordiska Akvarellmuseetissa Ruotsissa, ja hän on osallistunut São Paulon ja Prahan biennaaleihin, sekä Bienal del Fin del Mundoon Mar del Platassa, Argentiinassa. Hänen teoksiaan on kaikissa keskeisissä pohjoismaisissa kokoelmissa.

Liliane Lijnin (s. 1939, New York City) kineettiset veistokset, video-, performanssi- ja kollaasiteokset tutkivat kieltä, länsimaista filosofiaa ja naismytologiaa. Lijn on kineettisen taiteen uranuurtaja, joka on työskentelyssään tutkinut valoa ja tekstiä aina 1960-luvulta lähtien. Lijn kuvaa työskentelyään jatkuvaksi vastakohtien vuoropuheluksi, ja hänet tunnetaan erityisesti kartion muotoisten Koan-veistosten sarjastaan, jota nähdään nyt myös Helsinki Contemporaryssa. Hänen teoksiaan on merkittävissä kansainvälisissä kokoelmissa kuten The British Museum, Fonds national d'art contemporain Pariisi, Henry Moore Foundation Leeds, Bernin taidemuseo, Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris; MOMA New York; Sydneyn nykytaiteen museo, Tate Gallery, sekä Victoria and Albert Museum Lontoo.

Michael Petry (s. 1960, Texas) on Lontoossa asuva amerikkalaistaustainen kirjoittaja, kuraattori, taiteilija ja MOCA Londonin johtaja. MOCA on vuonna 1994 perustettu nykytaiteen projekti, jonka tarkoituksena on esittää kansainvälisesti kiinnostavia nykytaiteen näyttelyitä ilman kiinteää museotilaa. Vuodesta 2004 lähtien MOCA on ylläpitänyt myös omaa projektitilaa Etelä-Lontoossa. Petry on aiemmin toiminut mm. vierailevana kuraattorina Kunstakademietissa Oslossa sekä tutkijana englantilaisessa University of Wolverhamptonissa. Hän on kirjoittanut mm. Thames & Hudsonin (2013) julkaiseman Nature Morte: Contemporary Artists Reinvigorate the Still Life -teoksen, johon liittyvä näyttely on kiertänyt mm. Hå gamle prestegardissa Stavangerissa, Norjassa; Bohusläns Museumissa Ruotsissa; The Four Domes Pavilion - Branch of the National Museum in Wrocławissa Puolassa; ja ja Guildhall Art Galleryssa Lontoossa.

Pilvi Takala (s. 1981, Helsinki) asuu ja työskentelee Helsingissä ja Berliinissä. Takala tunnetaan sosiaalisia tilanteita ja ihmisten käyttäytymistä tutkivista narratiivisista videoteoksista, jotka perustuvat paikkasidonnaisiin performansseihin ja interventioihin. Takalan teoksia on nähty mm. MOMA PS1:ssa ja New Museumissa New Yorkissa, Bonniers-taidehallissa Tukholmassa ja Palais de Tokyossa Pariisissa. Hänen edellinen yksityisnäyttelynsä Invisible Friend Helsinki Contemporaryssa 2015–16 koostui tekstiviestipalvelusta ja videosta. Takala oli Ars Fennica -palkintoehdokas vuonna 2013, ja samana vuonna hän voitti brittiläisen Emdash Award -taidepalkinnon.

Gavin Turk (s. 1967, Guildford) on brittiläinen kuvanveistäjä, jonka veistokset ja installaatiot käsittelevät taiteilijan roolia, taiteen autenttisuutta ja identiteettiä. Modernismiin ja avant-gardeen liitettävä taiteilijamyytin purkaminen on yksi Turkin taiteen toistuvia teemoja. Turk tuli tunnetuksi Charles Saatchin luotsaamasta Young British Artists -ryhmästä. YBA-ilmiö nosti 1980- ja 90-luvuilla nykytaiteen tähdiksi joukon tuolloin nuoria ja tuntemattomia taiteilijoita, kuten Damien Hirst ja Tracey Emin. Vuonna 2007 Turk perusti yhdessä kumppaninsa kanssa The House of Fairy Tales -taide- ja hyväntekeväisyyshankkeen Lontoossa, se tarjoaa luovia oppimisympäristöjä erilaisista sosio-ekonomisista, kulttuurisista ja uskonnollisista taustoista tuleville lapsille.

Lisää näyttelyn taiteilijoista: https://helsinkicontemporary.com/exhibition/the-book-of-the-word

Talking Curator -puheenvuoro
Michael Petry 7.6. klo 16:30–17:30

Onko painettu sana menettänyt merkityksensä? Aikaisemmin ennustettiin, että tekstin ja kirjoittamisen lisääntyminen puhelimissa johtaisi kielen rappeutumiseen ja jopa kielen aseman romahtamiseen nykyaikaisen ajattelun perustana. Uhkakuvat eivät kuitenkaan käyneet toteen, vaan sanat siirtyvät älylaitteesta toiseen vähintään yhtä tiheästi kuin kissanpentumeemit kirjoitusasusta tai kieliopin tasosta riippumatta.

Millaisen ei-kielellisen ajattelun synestesian tekstuaalinen ja visuaalinen yhdessä oikein mahdollistavat?

Tule tutustumaan The Book of the WORD -näyttelyyn ennakkoon ja keskustelemaan sanan ja tekstin merkityksestä visuaalisessa taiteessa kuraattori Michael Petryn johdattelemana keskiviikkona 7. kesäkuuta klo 16:30–17:30. Tapahtuma on yleisölle avoin.

Sana on vapaa – tervetuloa!

Michael Petry on kutsuttu Helsinki Contemporaryyn osana uutta HC Kuraattorivieras/Guest Curator -ohjelmaa. Ohjelman kautta kutsutaan vuosittain kansainvälisesti toimiva kuraattori tutustumaan suomalaiseen nykytaidekenttään ja toteuttamaan näyttely Helsinki Contemporaryyn. Tavoitteena on ohjelman puitteissa esittää Helsingissä rohkea kansainvälinen näyttelykokonaisuus, tuoda uutta sisällöllistä näkemystä gallerian näyttelyohjelmaan ja gallerian edustamien taiteilijoiden työskentelyn tueksi sekä integroida asiantuntijoita tiiviimmin suomalaiseen nykytaidekenttään ja laajentaa asiantuntijaverkostoa.

HC Kuraattorivieras/Guest Curator -ohjelman yhteistyökumppaneita ovat Frame Finland ja HIAP – Helsinki International Artist Programme.

Michael Petry (s. 1960, Texas) on Lontoossa asuva amerikkalaistaustainen kirjoittaja, kuraattori, taiteilija ja MOCA Londonin johtaja. MOCA on vuonna 1994 perustettu nykytaiteen projekti, jonka tarkoituksena on esittää kansainvälisesti kiinnostavia nykytaiteen näyttelyitä ilman kiinteää museotilaa. Vuodesta 2004 lähtien MOCA on ylläpitänyt myös omaa projektitilaa Etelä-Lontoossa. Petry on aiemmin toiminut mm. vierailevana kuraattorina Kunstakademietissa Oslossa sekä tutkijana englantilaisessa University of Wolverhamptonissa. Hän on kirjoittanut mm. Thames & Hudsonin (2013) julkaiseman Nature Morte: Contemporary Artists Reinvigorate the Still Life -teoksen, johon liittyvä näyttely on kiertänyt mm. Hå gamle prestegardissa Stavangerissa, Norjassa; Bohusläns Museumissa Ruotsissa; The Four Domes Pavilion - Branch of the National Museum in Wrocławissa Puolassa; ja ja Guildhall Art Galleryssa Lontoossa.
Taiteessaan Petry työskentelee väliaikaisten ja laajamittaisten installaatioiden, sekä performanssin ja musiikin kanssa. Hän käyttää aiheenaan yksilön kehitystä ja itsetutkiskelua, ja erityisesti homoseksuaalimiehen näkökulmasta. Petry on osallistunut lukuisiin näyttelyihin ja kansainvälisiin bienaaleihin, mm. vuoden 2015 Venetsian Biennaalin Frontiers Imagined -näyttelyyn Museo Di Palazzo Grimanissa, ja häne teoksiaan on merkittävissä kansainvälisissä kokoelmissa maailmanlaajuisesti, mm: the Museum of Arts and Design, New York City; Museum of Fine Arts, Houston, the Toledo Museum of Art, the British Museum, London; The National Collection, UK, the Kunst und Ausstellungshalle der Bundesrepublick Deutschland, Bonn, the Bellerive Museum, Zurich, The New Art Gallery Walsall, UK, Rogaland Kunstmuseum, Stavanger, Norway, The Gallery of Art, Legnica, Poland and the Leopold Hoesch Museum, Düren, Germany.

Tapahtuman tiedot

Bulevardi 10

00120 HELSINKI

Luetuimmat

Uusimmat