T24: Yrittäjäkaverukset perustivat suojamaskien verkkokaupan – Työllistävät nyt lomautettuja ja irtisanottuja kavereita

Suomalaisten, turvatuotealalla jo vuodesta 2016 alkaen toimineiden yrittäjäkaverusten Henri Kemppisen ja Kent Åkerbergin hyvät suhteet kiinalaisiin alihankkijoihin ovat koronaviruskriisin aikana osoittautuneet arvokkaiksi.

Kuvassa Suojamaski.fi -verkkokaupan perustajat Henri Kemppinen ja Kent Åkerberg. PaySec Finland Oy

Thea Ekholm

Heidän PaySec Finland Oy -niminen turva-alan yrityksensä avasi suojavälineiden verkkokaupan osoitteessa www.suojamaski.fi ja nyt he työllistävät monia lomautettuja tai irtisanottuja kavereitaan.

– Idea kuluttajaverkkokaupan avaamisesta lähti siitä, kun saimme alkuvuodesta useita yhteydenottoja Kiinasta ja kyselyitä siitä, mistä voisi saada erilaisia suojatuotteita ja hengitysmaskeja, Henri Kemppinen kertoo.

Tilanne oli alkuvuodesta Kiinassa se, että suojatuotteet olivat siellä todella vähissä koronaviruksen takia. Nyt oma tuotanto on siellä saatu takaisin toimintaan, mutta Suomessa ja muissa maissa on vastaava tarve.

Kaverukset halusivat myös auttaa ystäviään, joista moni oli joutunut koronaviruksen takia lomautetuksi tai työttömäksi, tarjoamalle heille työtä.

– Tarjosimme heille provisiopohjaista myyntityötä ja nyt meillä onkin jo useista kymmenistä henkilöistä ja yrityksistä koostuva myyntiverkosto, jonka avulla toimitamme suojamaskeja ympäri Suomea, idean isä Kent Åkerberg kertoo.

Koronan aiheuttama poikkeustila on ruuhkauttanut perinteisiä kuljetuspalveluita, joten töitä on voitu tarjota myös muutamille ystäville kuljetuspuolella. Niinpä suojamaski.fi-verkkokauppa työllistää nyt muutamia taksi- ja cateringalan yrittäjiä sekä isompien että pikakuljetusten osalta.

– Porukka kuljettaa nyt ihmisten ja cateringtilausten sijaan meidän suojamaskeja ympäri pääkaupunkiseutua ja muuta Suomea. On hienoa, että voimme auttaa ja työllistää ihmisiä tällaisessa vaikeassa tilanteessa Henri Kemppinen lisää.

Kemppinen ja Åkerberg tekevät parhaillaan ympäripyöreitä päiviä, jotta suojamaskeja saataisiin toimitettua asiakkaille, kuten apteekeille ja kaupungeille eri puolille maata. Ongelmana ei ole tuotanto Kiinassa, vaan poikkeustilan takia ruuhkautunut lentorahti, joka ei meinaa pysyä vauhdissa mukana. Vapaista lentokoneista on selkeästi pulaa ja henkilökunnan kanssa on samat karanteenihaasteet kuin muillakin toimialoilla.

Suojamaski.fi -sivustolla myytävät suojatuotteet tuodaan Kiinasta Suomeen lentorahtina. Vaikka tuotanto on Kiinassa saatu jo osittain palautettua virusta edeltäneelle tasolle, on markkinatilanne maassa nyt aivan toinen. Kiinassa on käynnissä kysynnän ja tarjonnan laki ja suojamaskien hinnat ovat nelin- tai jopa kymmenenkertaistuneet ja ne vaihtelevat päivittäin. Myös lentorahdin hinnat ovat tuplaantuneet.

– Kysyntää tuotteille on. Ensimmäinen tilaus tuli verkkokauppamme kautta, kun se oli ollut vasta seitsemän minuuttia auki ja tilausmäärä vain kasvaa. Toimitamme kaikki tuotteet tilausjärjestyksessä, meillä ei voi jonossa etuilla, Kemppinen kertoo.

Kaupankäynnin ehdot ovat Kiinassa koventuneet. Tilaukset täytyy monesti maksaa etukäteen ja tarjoukset umpeutuvat muutamassa tunnissa. Lisäksi kaupankäynti kiinalaisten kanssa vaatii taitoa: pitää tietää, mitä on ostamassa ja tuntea tuotteet sekä niitä koskevat sertifikaatit, sillä markkinoilla liikkuu paljon väärennöksiä.

– Mekin saamme miltei päivittäin yhteydenottoja, jossa tarjotaan tuotteita suoraan tehtaalta. Valitettavasti kaikki tehtaat eivät kuulu Kiinan valtion julkaisemalle luotettujen toimijoiden listalle, tai emme voi varmistaa tarjotun erän alkuperää, saatikka sertifikaattien aitoutta, Åkerberg kertoo.

– Apunamme on joukko suomalaisia, jotka kiertävät jatkuvasti tehtailla Kiinassa ja tarkistavat tuotteiden laadun ja toimituskanavat, Kemppinen lisää.

Suojamaski.fi -sivustolla tukkumyynti on pääroolissa, mutta suuren kysynnän vuoksi suojamaskeja myydään myös pienemmissä erissä yksityisille henkilöille. Verkkokaupasta suojatuotteita voi tilata myös muihin maihin, kuten vaikkapa Viroon.

Suojamaski.fi -verkkokauppa toimii vastuullisesti ja on pyrkinyt pitämään sivustollaan mahdollisimman avointa tietoa ja päivityksiä koronavirustilanteesta sitä mukaan, kun tilanteet maailmalla muuttuvat. Oikea informaatio onkin hyvin keskeisessä osassa.

– Moni meihin yhteyttä ottava asiakas ei tiedä, minkälaisia suojamaskeja pitäisi ostaa ja minkälainen suojaustaso on riittävä, Kemppinen kertoo.

– Haluamme olla avuksi ja tehdä verkkokaupalla jotain hyvää. Mitä nopeammin suojamaskeja saadaan ihmisten käyttöön, sitä nopeammin saadaan virus pysäytettyä, Åkerberg toteaa lopuksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.