T24: Minkälainen on virolainen vappu?

Vapun vietto Virossa eroaa kovinkin paljon naapurikansa suomalaisten vappuhulinoista. Tänä vuonna koronapandemian takia, vappua vietetään kuitenkin molemmin puolin Suomenlahtea kotikaranteenissa.

Kuvituskuva Juha Perämäki

Thea Ekholm

Suomalaiset ovat hinkuneet lämpimän kevään johdosta kesämökeilleen jo pitkään, saa nähdä moniko malttaa pysyä kotona, kun luvassa on vapun johdosta pitkä viikonloppu.

Virolaiset taas ovat tyytyväisiä, kunhan pääsevät kopsuttelemaan omien kotipihojensa kasvimaita ja laittamaan kasvihuoneita kuntoon. Toki kiusaus kokoontua liian ison ystävä- tai sukulaisjoukon kanssa grillin ympärille voi olla tässä tilanteessa kohtalokas.

Normaaliolosuhteissa vapun juhlinta esimerkiksi Tallinnassa eroaa niin paljon Suomesta, että jos ei kyseisestä juhlapäivästä mitään tietäisi, ei sitä ainakaan katukuvasta huomaisi. Puistoihin ei kokoonnuta piknikille, eikä kuohuviinillä kilistellä vaan siivotaan mieluummin pihoja ja grillataan ystävien kanssa.

Lähimmäs suomalaista vappuhulinaa pääsee Tartossa, jossa vappua juhlistetaan opiskelijoiden järjestämällä kulkueella ja puheilla Toomemäellä. Illalla sytytetään tulet ja istutaan ystäväjoukon kanssa myöhään yöhön.

Vappupäivä on Virossakin virallinen juhlapyhä, mutta kauppojen tai ravintoloiden aukioloihin se ei kummemmin vaikuta.

Lue lisää virolaisten vappuperinteiden historiasta Visit Estonia -verkkosivulta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut