T24: Viron ja Suomen välillä sallitaan muukin kuin välttämätön työmatkaliikenne – Laivayhtiöt huolehtivat matkustajien turvallisuudesta monin erikoistoimenpitein

Valtioneuvosto päätti kokouksessaan torstaina, että Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä ei tarvita enää perusteluja työmatkan välttämättömyydestä.

Thea Ekholm

Tämä tarkoittaa sitä, että 14.5. alkaen Viron ja Suomen välillä on työmatkaliikenteen lisäksi sallittua myös muu välttämätön liikenne. Suomen Rajavartiolaitoksen julkaiseman rajaliikenteen ohjeistuksen mukaan muuta välttämätöntä liikennettä voi olla esimerkiksi lähiomaisen tapaaminen tai häihin tai hautajaisiin osallistuminen. Lue Rajavartiolaitoksen tarkempi ohjeistus rajanylitykseen täältä.

Matkustajaliikenne laivoilla Suomeen keskeytettiin 11.4.2020 Suomen hallituksen pyynnöstä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Pandemiatilanteen parannuttua välttämätön henkilöliikenne laivoilla on taas mahdollista 14.5. alkaen ja kaikki kolme Helsinki-Tallinna-reitillä liikennöivää laivayhtiötä, Eckerö Line, Tallink ja Viking Line, aloittavat matkustajaliikenteen silloin.

Helsinki-Tallinna-reitillä liikennöivät ensi viikosta alkaen Eckerö Linen m/s Finlandia ja m/s Finbo Cargo, Tallinkin Megastar- ja Star-alukset sekä Viking Linen m/s Gabriella. Lipunmyynti laivoille on jo alkanut.

Tärkeää on huomioida se, että vapaa-ajan matkustusta ei edelleenkään suositella ja suomalaisia pyydetään noudattamaan ulkoministeriön matkustusohjetta olemaan matkustamatta ulkomaille toistaiseksi.

Laivayhtiöt ovat tehneet monia eritystoimenpiteitä terminaaleissa ja laivoilla taatakseen matkustajien ja henkilökunnan turvallisuuden.

— Työmatkaliikenteen matkustajamäärät ovat varsin maltillisia. Asiakasmäärät vaihtelevat muutamasta kymmenestä henkilöstä enintään muutamaan sataan ihmiseen eli laivalle mahdutaan hyvinkin väljästi. Lisäksi useimmat matkustajat tulevat laivalle omalla autolla, joten terminaalissa on normaalia väljempää, Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen kertoo.

Eckerö Linen aluksilla on käytössä tehostetut siivouskäytänteet ja diginäytöillä muistutetaan käsienpesun tärkeydestä. Lisäksi palvelupisteillä ja kassoilla on lattiassa teippejä, jotka muistuttavat etäisyyden pitämisestä. Asiakaspalvelupisteissä ja kassoilla on pisarasuojat ja myynnissä on kasvomaskeja asiakkaille. Laivoilla ei voi käyttää käteistä, vain korttimaksut hyväksytään.

Tallink on rajannut myös laivojensa matkustajamäärää. Kyytiin otetaan vain puolet alusten maksimimatkustajamäärästä.

– Työmatkaliikenteen matkustajamäärät ovat hyvin maltillisia verrattuna normaalitilanteeseen. Laivalta löytyy kyllä tarpeeksi tilaa jokaiselle matkustajalle, joten tarvetta mihinkään hyttipakkoon ei ole, Tallinkin viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo.

Myös Tallinkilla on pitkä lista erikoistoimenpiteitä, joilla taataan turvallisuus terminaaleissa ja laivoilla. Esimerkiksi Helsinki-Tallinna-reitin laivoilla henkilökunta käyttää ruokailutiloissa toistaiseksi suu-nenäsuojusta.

– Lista päivittyy jatkuvasti ja jatkamme edelleen eri toimintatapojen ja parhaiden käytäntöjen työstämistä henkilökunnan kanssa. Matkustajia pyritään kuitenkin ohjeistamaan selkeästi, Nöjd lisää.

Viking Linen m/s Gabriella liikennöi poikkeuksellisesti Helsinki-Tallinna-reitillä ainakin 31.5.2020 saakka. Laivan ravintolatarjonta on rajoitettua ja toimii toistaiseksi vain take away -periaatteella. Laivan myymälät ovat avoinna rajoitetuin aukioloajoin ja maksaa voi vain kortilla.

– Olemme järjestäneet laivaan siirtymisen ja maihinnousun asiakkaiden turvallisuuden huomioiden. Tarvittaessa voimme rajoittaa matkustajamääriä ja järjestellä asiakaspaikkoja siten, että turvavälit huomioidaan. Kuulutuksilla ja terminaalien monitoreissa kerrotaan koronatietoa ja lattia- ja seinäteippauksilla ohjeistetaan matkustajia, Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut