T24: Viron ja Suomen välillä sallitaan muukin kuin välttämätön työmatkaliikenne – Laivayhtiöt huolehtivat matkustajien turvallisuudesta monin erikoistoimenpitein

Valtioneuvosto päätti kokouksessaan torstaina, että Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä ei tarvita enää perusteluja työmatkan välttämättömyydestä.

Thea Ekholm

Tämä tarkoittaa sitä, että 14.5. alkaen Viron ja Suomen välillä on työmatkaliikenteen lisäksi sallittua myös muu välttämätön liikenne. Suomen Rajavartiolaitoksen julkaiseman rajaliikenteen ohjeistuksen mukaan muuta välttämätöntä liikennettä voi olla esimerkiksi lähiomaisen tapaaminen tai häihin tai hautajaisiin osallistuminen. Lue Rajavartiolaitoksen tarkempi ohjeistus rajanylitykseen täältä.

Matkustajaliikenne laivoilla Suomeen keskeytettiin 11.4.2020 Suomen hallituksen pyynnöstä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Pandemiatilanteen parannuttua välttämätön henkilöliikenne laivoilla on taas mahdollista 14.5. alkaen ja kaikki kolme Helsinki-Tallinna-reitillä liikennöivää laivayhtiötä, Eckerö Line, Tallink ja Viking Line, aloittavat matkustajaliikenteen silloin.

Helsinki-Tallinna-reitillä liikennöivät ensi viikosta alkaen Eckerö Linen m/s Finlandia ja m/s Finbo Cargo, Tallinkin Megastar- ja Star-alukset sekä Viking Linen m/s Gabriella. Lipunmyynti laivoille on jo alkanut.

Tärkeää on huomioida se, että vapaa-ajan matkustusta ei edelleenkään suositella ja suomalaisia pyydetään noudattamaan ulkoministeriön matkustusohjetta olemaan matkustamatta ulkomaille toistaiseksi.

Laivayhtiöt ovat tehneet monia eritystoimenpiteitä terminaaleissa ja laivoilla taatakseen matkustajien ja henkilökunnan turvallisuuden.

— Työmatkaliikenteen matkustajamäärät ovat varsin maltillisia. Asiakasmäärät vaihtelevat muutamasta kymmenestä henkilöstä enintään muutamaan sataan ihmiseen eli laivalle mahdutaan hyvinkin väljästi. Lisäksi useimmat matkustajat tulevat laivalle omalla autolla, joten terminaalissa on normaalia väljempää, Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen kertoo.

Eckerö Linen aluksilla on käytössä tehostetut siivouskäytänteet ja diginäytöillä muistutetaan käsienpesun tärkeydestä. Lisäksi palvelupisteillä ja kassoilla on lattiassa teippejä, jotka muistuttavat etäisyyden pitämisestä. Asiakaspalvelupisteissä ja kassoilla on pisarasuojat ja myynnissä on kasvomaskeja asiakkaille. Laivoilla ei voi käyttää käteistä, vain korttimaksut hyväksytään.

Tallink on rajannut myös laivojensa matkustajamäärää. Kyytiin otetaan vain puolet alusten maksimimatkustajamäärästä.

– Työmatkaliikenteen matkustajamäärät ovat hyvin maltillisia verrattuna normaalitilanteeseen. Laivalta löytyy kyllä tarpeeksi tilaa jokaiselle matkustajalle, joten tarvetta mihinkään hyttipakkoon ei ole, Tallinkin viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo.

Myös Tallinkilla on pitkä lista erikoistoimenpiteitä, joilla taataan turvallisuus terminaaleissa ja laivoilla. Esimerkiksi Helsinki-Tallinna-reitin laivoilla henkilökunta käyttää ruokailutiloissa toistaiseksi suu-nenäsuojusta.

– Lista päivittyy jatkuvasti ja jatkamme edelleen eri toimintatapojen ja parhaiden käytäntöjen työstämistä henkilökunnan kanssa. Matkustajia pyritään kuitenkin ohjeistamaan selkeästi, Nöjd lisää.

Viking Linen m/s Gabriella liikennöi poikkeuksellisesti Helsinki-Tallinna-reitillä ainakin 31.5.2020 saakka. Laivan ravintolatarjonta on rajoitettua ja toimii toistaiseksi vain take away -periaatteella. Laivan myymälät ovat avoinna rajoitetuin aukioloajoin ja maksaa voi vain kortilla.

– Olemme järjestäneet laivaan siirtymisen ja maihinnousun asiakkaiden turvallisuuden huomioiden. Tarvittaessa voimme rajoittaa matkustajamääriä ja järjestellä asiakaspaikkoja siten, että turvavälit huomioidaan. Kuulutuksilla ja terminaalien monitoreissa kerrotaan koronatietoa ja lattia- ja seinäteippauksilla ohjeistetaan matkustajia, Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 2. Terveysasemilla käynnistyi ruuhkahuippu – jonot kiireettömään hoitoon venyneet keskimäärin kuukauteen
 3. Lähiopetukseen palaa torstaina yli 45 000 koululaista Helsingissä – "Tarvittaessa voimm siirtyä poikkeuksellisiin järjestelyihin nopeasti"
 4. Hakaniemen härdelli pahenee: edellisiä kuoppia ei saatu umpeen, kun jo kaivetaan uusia – "Ei tämä tähänkään lopu"
 5. Lukiolaisen tietokone maksaa useita satasia – Helsingin peruskouluissa kannettavan saa lainata kotiin, mutta nettiyhteys on kustannettava itse
 6. Helsinkiläiset polttavat luvattomia nuotioita ulkoilualueella – puunoksatkin revitään polttopuiksi
 7. Helsingissä syyslukukauden aloittaa 6 000 tokaluokkalaista – yksi taito on jo jokaisen hallussa
 8. Itä-Helsingin leikkipuistot kohenevat – tässä uusimmat leikkivälineet
 9. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 10. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 11. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 12. "Ihmisruumiin" osat olivatkin karhun käpälät – näin poliisi selittää virhetulkinnan
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. T24: Kotimaan matkailu auttoi Viron majoitusliikkeitä kesäkuussa, mutta matkailijoiden määrä väheni kuitenkin 60 prosenttia viime vuodesta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 2. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 3. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 4. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 5. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 6. Päätomittaja Kannala: Koronan toinen aalto yllätti Helsingin kuin lumi autoilijan
 7. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 8. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 9. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 10. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 11. Hakaniemen härdelli pahenee: edellisiä kuoppia ei saatu umpeen, kun jo kaivetaan uusia – "Ei tämä tähänkään lopu"
 12. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 13. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 14. Tarkkailijat syynäsivät kesällä Helsinkiä – tätä kaikkea paljastui palvelujen laadusta
 15. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.