T24: Suomessa koronaviruksen takia työttömänä tai lomautettuna on jo yli 300 000 ihmistä – Virossa hätyytellään 50 000 työttömän rajaa

Sipoossa oli marraskuussa työttömänä reilu tuhat henkilö. Kuvituskuva. Kai Skyttä

Thea Ekholm

Koronapandeamia kurittaa työmarkkinoita sekä Suomessa että Virossa. Suomessa työttömiä oli maaliskuussa Tilastokeskuksen mukaan 197 000, mikä on 6 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Virossa työttömien määrä on kasvanut maaliskuun alkupuolella julistetun poikkeustilan jälkeen 35 prosentilla eli 13 027 työttömällä. Tällä hetkellä työttömiä on Virossa 49 741.

Vaikka työttömien määrä on Suomessa ja Virossa eri, on molempien maiden työttömyysaste lähes sama. Reilun 5,5 miljoonan asukkaan Suomessa se oli maaliskuussa 7,3 prosenttia ja reilun 1,3 miljoonaan asukkaan Virossa kuusi prosenttia. Tällä viikolla työttömyysaste on Virossa noussut jo 7,7 prosenttiin.

Tilastokeskuksen erikoistutkija Anna Pärnasen mukaan kokonaiskuva lomautettujen ja työttömien määristä Suomessa on karua katsottavaa. Pärnanen kirjottaa blogissaan, että tähän mennessä koronaviruksen takia on lomautettu tai irtisanottu jo yli 300 000 ihmistä.

Virossa kasvavat työttömyysluvut ovat uusi asia, sillä maa on viime aikoina kärsinyt enemminkin työvoimapulasta ja työttömyysprosentti on Viro tilastokeskuksen mukaan ollut viime vuosina maassa vain 3-5 prosenttia.

Virossa työntekijän asema on suomalaista kollegaa huonompi, sillä maassa ei ole samanlaista mahdollisuutta lomautuksiin kuin Suomessa. Viron työlaki antaa työnantajalle koronaviruksen kaltaisessa kriisitilanteessa mahdollisuuden yksipuolisella sopimuksella siirtää työntekijä kolmen kuukauden ajaksi minimipalkalle, joka on Virossa tällä hetkellä 584 euroa kuukaudessa.

Ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen määrä on Virossa noin 40-50 prosenttia bruttopalkasta ja perustyöttömyyskorvaus on alle 200 euroa kuukaudessa.

Jos työnantajan tilanne ei ole kolmen kuukauden jälkeen parantunut, edessä on todennäköisesti työntekijän irtisanominen.

Esimerkiksi viime viikolla Virossa useat hotellit ilmoittivat suurista irtisanomisista. Latviassa kaksi ja Virossa seitsemän hotellia omistava Hestia Hotel -ketju irtisanoi 190 työntekijää edelleen jatkuvan koronapandemian takia. Tallinnassa sijaitsevat Radisson Blue Sky Hotel irtisanoi 98 ihmistä. Meriton-hotelli 70 ihmistä ja Swissôtel 83 ihmistä.

Pelkästään viime viikolla Virossa yli 2 000 ihmistä ilmoittautui työttömäksi. Sunnuntaihin 10. toukokuuta mennessä Virossa oli työttömäksi rekisteröitynyt yhteensä 49 741 ihmistä. Eniten työttömiä on Itä-Virossa (13,1%) ja vähiten Hiidenmaan maakunnassa (4,7%).

Viron työttömyysvakuutusrahaston (Töötukassa) analyysiosaston päällikön Margit Pauluksen mukaan on vaikea sanoa, onko suurin irtisanomisaalto jo ohitettu.

– Ensin hotellit ja ravintolat irtisanoivat henkilökuntaa. Nyt olemme saaneet irtisanomisilmoituksia myös viestintä- ja it-alan yrityksiltä, kuten Pipedrive ja Veriff, Paulus sanoo.

Viron hallituksen päätöksellä yritykset ovat voineet jo maaliskuusta alkaen hakea Viron työttömyysvakuutusrahastolta (Töötukassa) erityistä tukea henkilöstön palkkojen maksuun.

Margit Pauluksen mukaan tuki on ollut erittäin suosittua ja sitä on myönnetty jo 12 978 yritykselle ja niiden 104 931 työntekijälle.

Viron sosiaaliministeri Tanel Kiikin mukaan kolmasosa palkkakorvauksiin osoitetusta rahasta on nyt käytetty ja myönnettyjen etuuksien kokonaiskustannukset ovat tähän mennessä 114,2 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut