T24: Suomessa koronaviruksen takia työttömänä tai lomautettuna on jo yli 300 000 ihmistä – Virossa hätyytellään 50 000 työttömän rajaa

EK:n tiedotteen mukaan korona-aika on osoittanut, että kaikki tarvitsevat ansiosidonnaisen työttömyysturvan. Arkisto / Kai Skyttä

Thea Ekholm

Koronapandeamia kurittaa työmarkkinoita sekä Suomessa että Virossa. Suomessa työttömiä oli maaliskuussa Tilastokeskuksen mukaan 197 000, mikä on 6 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Virossa työttömien määrä on kasvanut maaliskuun alkupuolella julistetun poikkeustilan jälkeen 35 prosentilla eli 13 027 työttömällä. Tällä hetkellä työttömiä on Virossa 49 741.

Vaikka työttömien määrä on Suomessa ja Virossa eri, on molempien maiden työttömyysaste lähes sama. Reilun 5,5 miljoonan asukkaan Suomessa se oli maaliskuussa 7,3 prosenttia ja reilun 1,3 miljoonaan asukkaan Virossa kuusi prosenttia. Tällä viikolla työttömyysaste on Virossa noussut jo 7,7 prosenttiin.

Tilastokeskuksen erikoistutkija Anna Pärnasen mukaan kokonaiskuva lomautettujen ja työttömien määristä Suomessa on karua katsottavaa. Pärnanen kirjottaa blogissaan, että tähän mennessä koronaviruksen takia on lomautettu tai irtisanottu jo yli 300 000 ihmistä.

Virossa kasvavat työttömyysluvut ovat uusi asia, sillä maa on viime aikoina kärsinyt enemminkin työvoimapulasta ja työttömyysprosentti on Viro tilastokeskuksen mukaan ollut viime vuosina maassa vain 3-5 prosenttia.

Virossa työntekijän asema on suomalaista kollegaa huonompi, sillä maassa ei ole samanlaista mahdollisuutta lomautuksiin kuin Suomessa. Viron työlaki antaa työnantajalle koronaviruksen kaltaisessa kriisitilanteessa mahdollisuuden yksipuolisella sopimuksella siirtää työntekijä kolmen kuukauden ajaksi minimipalkalle, joka on Virossa tällä hetkellä 584 euroa kuukaudessa.

Ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen määrä on Virossa noin 40-50 prosenttia bruttopalkasta ja perustyöttömyyskorvaus on alle 200 euroa kuukaudessa.

Jos työnantajan tilanne ei ole kolmen kuukauden jälkeen parantunut, edessä on todennäköisesti työntekijän irtisanominen.

Esimerkiksi viime viikolla Virossa useat hotellit ilmoittivat suurista irtisanomisista. Latviassa kaksi ja Virossa seitsemän hotellia omistava Hestia Hotel -ketju irtisanoi 190 työntekijää edelleen jatkuvan koronapandemian takia. Tallinnassa sijaitsevat Radisson Blue Sky Hotel irtisanoi 98 ihmistä. Meriton-hotelli 70 ihmistä ja Swissôtel 83 ihmistä.

Pelkästään viime viikolla Virossa yli 2 000 ihmistä ilmoittautui työttömäksi. Sunnuntaihin 10. toukokuuta mennessä Virossa oli työttömäksi rekisteröitynyt yhteensä 49 741 ihmistä. Eniten työttömiä on Itä-Virossa (13,1%) ja vähiten Hiidenmaan maakunnassa (4,7%).

Viron työttömyysvakuutusrahaston (Töötukassa) analyysiosaston päällikön Margit Pauluksen mukaan on vaikea sanoa, onko suurin irtisanomisaalto jo ohitettu.

– Ensin hotellit ja ravintolat irtisanoivat henkilökuntaa. Nyt olemme saaneet irtisanomisilmoituksia myös viestintä- ja it-alan yrityksiltä, kuten Pipedrive ja Veriff, Paulus sanoo.

Viron hallituksen päätöksellä yritykset ovat voineet jo maaliskuusta alkaen hakea Viron työttömyysvakuutusrahastolta (Töötukassa) erityistä tukea henkilöstön palkkojen maksuun.

Margit Pauluksen mukaan tuki on ollut erittäin suosittua ja sitä on myönnetty jo 12 978 yritykselle ja niiden 104 931 työntekijälle.

Viron sosiaaliministeri Tanel Kiikin mukaan kolmasosa palkkakorvauksiin osoitetusta rahasta on nyt käytetty ja myönnettyjen etuuksien kokonaiskustannukset ovat tähän mennessä 114,2 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 2. Päiväkoti ja leikkipuisto samoihin evakkotiloihin Malmilla – Muista tämä tärkeä asia
 3. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 4. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 5. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 6. Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"
 7. Uusi leikkipuistorakennus Trumpettipuistoon
 8. Pelastuslaitos pyrkii parantamaan valmiusaikoja ketterien paloautojen avulla – Konala saa Helsingin ensimmäisen kärkiyksikön
 9. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 10. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 11. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 12. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 13. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 14. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 15. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 5. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 6. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 7. P- ja I-junien vuorovälit pitenevät entistä aiemmin –  syysaikataulu muuttaa myös K-junien kulkua
 8. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 9. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 10. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 11. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 12. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 13. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 14. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 15. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.