T24: Koronakriisi perui käytännössä kansainvälisten risteilyalusten kesävierailut Tallinnassa ja Helsingissä – Risteilymatkustajien poisjääminen tekee ison loven matkailuelinkeinon tuloihin

Kansainvälisten risteilyvieraiden poisjääminen tekee ison loven matkailuelinkeinon tuloihin sekä Tallinnassa että Helsingissä. Helsingin satama

Thea Ekholm

Vielä alkuvuodesta sekä Tallinnan satama että Helsingin satama odottivat ennätysvilkasta risteilysesonkia Itämerelle. Tavallisesti huhtikuun lopulla käynnistyvä kansainvälinen risteilysesonki on koronakriisin takia nyt peruttu molempien kaupunkien osalta ainakin heinäkuulle saakka.

Virossa koronan aiheuttama poikkeustila päättyy tämän hetkisten tietojen mukaan sunnuntaina 17.5.2020. Suomessa valtion rajat avautuvat osittain huomenna, kun työmatkailu Viron ja Suomen välillä käynnistyy. Näiden rajoitusten loppuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vapaa-ajanmatkustus olisi sallittua. Lisäksi erilaiset matkustusrajoitukset jatkuvat pitkälle kesään.

Helsingin satamassa on peruttu kaikki alkukesän kansainvälisten risteilyalusten vierailut eli jo yli 100 aluskäyntiä. Myös Tallinnan satama ottaa uusia peruutuksia vastaan päivittäin.

– Kansainväliset risteily-yhtiöt ovat peruneet kaikki vierailunsa Tallinnaan toukokuussa sekä suurimman osan kesäkuun risteilyistä ja myös joitakin heinäkuun risteilyjä, Tallinnan sataman markkinointi- ja viestintäosaston päällikkö Sirle Arro kertoo.

Nyt tilanne näyttää siltä, että ensimmäiset kansainväliset risteilijät saapuvat Itämerelle aikaisintaan heinäkuussa ja risteilysesonki toteutuu sekä laivakäyntien että matkustajamäärien osalta huomattavasti ennakoitua suppeampana.

– Helsingin ja pääkaupunkiseudun matkailuelinkeinon kannalta tilanne on erittäin valitettava. Osa risteilyvieraita palvelevista yrityksistä keskittyy nimenomaan kesäsesonkiin, joten nämä risteilijäkäyntien perumiset jättävät ison loven monen yrittäjän tilipussiin, Helsingin Sataman matkustajaliikenteestä vastaava liiketoimintajohtaja Sari Nevanlinna toteaa.

Tallinnan odotettiin kesäksi 2020 ennätyksellisen vilkasta risteilysesonkia. Kaupunkiin piti tulla 77 eri alusta kyydissään noin 660 000 risteilyturistia.

Tallinnan satama toivoo, että jos matkustusrajoitukset saadaan purettua Itämeren ympärysvaltioissa hyvissä ajoin, ne risteily-yhtiöt, jotka ovat jättäneet aluksensa Euroopan satamamiin voisivat aloittaa risteilyliikenteen vielä loppukesällä.

– Jos jotain myönteistä pitää tilanteesta löytää, niin se on ajoitus. Tallinnan satama rakentaa parhaillaan uutta risteilyterminaalia kansainvälisten risteilijöiden käyttöön ja sen takia tänä kesänä olisi ollut haasteellista tarjota hyvää palvelua matkustajille ja aluksille, Sirle Arro toteaa.

Uuden risteilyterminaalin rakentamisesta vastaa YIT ja sen on tarkoitus valmistua Tallinnan sataman A-terminaalin naapuriin kesällä 2021.

Risteilysesongin ulkopuolella kolmikerroksinen, noin 4 000 neliömetrin suuruinen terminaalirakennus toimii tapahtumien, konserttien ja konferenssien pitopaikkana, ja sinne mahtuu jopa 2 000 henkeä.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut