T24: Koronakriisi perui käytännössä kansainvälisten risteilyalusten kesävierailut Tallinnassa ja Helsingissä – Risteilymatkustajien poisjääminen tekee ison loven matkailuelinkeinon tuloihin

Kansainvälisten risteilyvieraiden poisjääminen tekee ison loven matkailuelinkeinon tuloihin sekä Tallinnassa että Helsingissä. Helsingin satama

Thea Ekholm

Vielä alkuvuodesta sekä Tallinnan satama että Helsingin satama odottivat ennätysvilkasta risteilysesonkia Itämerelle. Tavallisesti huhtikuun lopulla käynnistyvä kansainvälinen risteilysesonki on koronakriisin takia nyt peruttu molempien kaupunkien osalta ainakin heinäkuulle saakka.

Virossa koronan aiheuttama poikkeustila päättyy tämän hetkisten tietojen mukaan sunnuntaina 17.5.2020. Suomessa valtion rajat avautuvat osittain huomenna, kun työmatkailu Viron ja Suomen välillä käynnistyy. Näiden rajoitusten loppuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vapaa-ajanmatkustus olisi sallittua. Lisäksi erilaiset matkustusrajoitukset jatkuvat pitkälle kesään.

Helsingin satamassa on peruttu kaikki alkukesän kansainvälisten risteilyalusten vierailut eli jo yli 100 aluskäyntiä. Myös Tallinnan satama ottaa uusia peruutuksia vastaan päivittäin.

– Kansainväliset risteily-yhtiöt ovat peruneet kaikki vierailunsa Tallinnaan toukokuussa sekä suurimman osan kesäkuun risteilyistä ja myös joitakin heinäkuun risteilyjä, Tallinnan sataman markkinointi- ja viestintäosaston päällikkö Sirle Arro kertoo.

Nyt tilanne näyttää siltä, että ensimmäiset kansainväliset risteilijät saapuvat Itämerelle aikaisintaan heinäkuussa ja risteilysesonki toteutuu sekä laivakäyntien että matkustajamäärien osalta huomattavasti ennakoitua suppeampana.

– Helsingin ja pääkaupunkiseudun matkailuelinkeinon kannalta tilanne on erittäin valitettava. Osa risteilyvieraita palvelevista yrityksistä keskittyy nimenomaan kesäsesonkiin, joten nämä risteilijäkäyntien perumiset jättävät ison loven monen yrittäjän tilipussiin, Helsingin Sataman matkustajaliikenteestä vastaava liiketoimintajohtaja Sari Nevanlinna toteaa.

Tallinnan odotettiin kesäksi 2020 ennätyksellisen vilkasta risteilysesonkia. Kaupunkiin piti tulla 77 eri alusta kyydissään noin 660 000 risteilyturistia.

Tallinnan satama toivoo, että jos matkustusrajoitukset saadaan purettua Itämeren ympärysvaltioissa hyvissä ajoin, ne risteily-yhtiöt, jotka ovat jättäneet aluksensa Euroopan satamamiin voisivat aloittaa risteilyliikenteen vielä loppukesällä.

– Jos jotain myönteistä pitää tilanteesta löytää, niin se on ajoitus. Tallinnan satama rakentaa parhaillaan uutta risteilyterminaalia kansainvälisten risteilijöiden käyttöön ja sen takia tänä kesänä olisi ollut haasteellista tarjota hyvää palvelua matkustajille ja aluksille, Sirle Arro toteaa.

Uuden risteilyterminaalin rakentamisesta vastaa YIT ja sen on tarkoitus valmistua Tallinnan sataman A-terminaalin naapuriin kesällä 2021.

Risteilysesongin ulkopuolella kolmikerroksinen, noin 4 000 neliömetrin suuruinen terminaalirakennus toimii tapahtumien, konserttien ja konferenssien pitopaikkana, ja sinne mahtuu jopa 2 000 henkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 2. Päiväkoti ja leikkipuisto samoihin evakkotiloihin Malmilla – Muista tämä tärkeä asia
 3. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 4. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 5. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 6. Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"
 7. Uusi leikkipuistorakennus Trumpettipuistoon
 8. Pelastuslaitos pyrkii parantamaan valmiusaikoja ketterien paloautojen avulla – Konala saa Helsingin ensimmäisen kärkiyksikön
 9. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 10. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 11. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 12. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 13. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 14. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 15. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 5. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 6. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 7. P- ja I-junien vuorovälit pitenevät entistä aiemmin –  syysaikataulu muuttaa myös K-junien kulkua
 8. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 9. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 10. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 11. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 12. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 13. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 14. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 15. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.