T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä

Sekä Suomessa että Virossa lievennetään parhaillaan koronakriisin aiheuttamia rajoituksia, mutta vastausta yhteen kysymykseen odotetaan Suomenlanden molemmin puolin: milloin vapaa-ajanmatkustus Suomen ja Viron välillä sallitaan?

Thea Ekholm

Moni suomalainen kaipaa jo minilomalle Tallinnaan ja Tallinnassa puolestaan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoiden paluuta. Tallinna24 kysyi paikallisilta hotelleilta ja ravintoloilta, kuinka koronakriisistä on selvitty.

Viru-hotellin johtaja Klaus Ek

Viru-hotelli ilmoitti viime viikolla aloittaneensa henkilöstönsä kanssa paikallisen yt-menettelyn, jonka seurauksena voidaan heinäkuun alussa joutua irtisanomaan jopa kolmasosa hotellin henkilökunnastaan.

– Viimeisen kahden viikon aikana varaukset ovat lähteneet kasvuun ja myös hotellin käyttöaste on noussut, mutta puhutaan vielä todella pienistä luvuista, Viru-hotellin johtaja Klaus Ek toteaa.

Pientä apua Viru-hotelli saa palkkatuesta, jota maksetaan Viron hallituksen päätöksellä koronan takia ongelmiin joutuneiden yritysten henkilökunnalle vielä kesäkuussa. Muita tukia hotellin ei sitten olekaan mahdollista saada.

– Enterprise Estonian 25 miljoonaan euron tuki matkailusektorille on kohdistettu mikro- ja pienyrityksille, joten se ei koske Viru-hotellin kokoista yritystä, Ek lisää.

Myös Viru-hotellissa odotetaan malttamattomana Viron ja Suomen hallitusten päätöstä avata vapaa-ajanmatkailu maiden välillä. Positiivisimpien toiveiden mukaan se voisi olla mahdollista jo kesäkuun puolessa välissä.

– Itse pelkään pahoin, että se on mahdollista vasta heinäkuun puolella. Meidän huippusesonkimme lyhenee päivä päivältä ja nyt jo voi sanoa, että tänä kesänä olemme riippuvaisia yksittäisistä vapaa-ajanmatkustajista. Kesän vapaa-ajan ryhmämatkat on jo menetetty. Kokousmatkojen myynti on piristynyt jonkin verran, koska henkilömäärärajoituksia helpotetaan Virossa kesäkuun alusta alkaen.

Alhaisten käyttöasteiden vuoksi koko Viru-hotelli ei ole avoinna, mutta osa vanhan Estoria-hotellin tiloihin valmistuneesta Superior-siivestä on jo käytössä. Ja kun tieto vapaa-ajanmatkustamisen vapautumisesta tulee, Klaus Ekin mukaan koko hotelli voidaan avata nopealla aikataululla.

– Olemme käyttäneet tämän ajan konseptiemme jatkokehittämiseen ja prosessien, kuten turvallisuusasioiden trimmaamiseen. Meille on turvallista tulla heti kun rajat aukeavat.

Baltian kuplan avaaminen ja latvialaisten ja liettualaisten matkailu Virossa ei Klaus Ekin mukaan pelasta tilannetta, jos suomalaiset eivät saa kesällä tulla Tallinnaan.

– Latvialaisten ja liettualaisten osuus Tallinnan matkailijoista on muutaman prosentin luokkaa, eivätkä he ole meillä iso asiakasryhmä. Tänä kesänä panostamme erityisesti virolaisten kotimaan matkailuun ja haluamme olla heille houkutteleva vaihtoehto.

Matkailualan ahdinko Tallinnassa kasvaa päivä päivältä. Kaupungilla kiertävien huhujen mukaan yksi hotelliryhmä on jo mennyt konkurssiin ja jotkut suljettuina olevat hotellit avaisivat ovensa vasta kesällä 2021.

– On vaikea arvioida, miten suomalaiset rohkaistuvat matkustamaan sitten kun rajat aukeavat. Itse matkustin juuri laivalla Suomeen ja täytyy sanoa, että turvallisuusasiat oli siellä hoidettu hyvin. Matkustajana oli turvallinen olo.

Kesäisiä lämpötiloja on luvattu viimein myös Tallinnaan, joten Viru-hotellikin valmistautuu avaamaan terassinsa sekä 23. kerroksessa sijaitsevan parvekebaarin.

– Terassi ja baari avataan kesäkuun puolella voimassa olevien rajoitusten mukaan eli täyttöaste saa olla vain 50 prosenttia normaalista ja niissä noudatetaan 2+2-sääntöä. Myös Amarillo- ja Fafas-ravintolamme ovat jo normaalisti avoinna, Klaus Ek sanoo.

Tallink Hotelsien myyntijohtaja Marina Mättik

Baltian kupla ja Viron ja Suomen välisen työmatkaliikenteen avautuminen ei ole näkynyt Tallink Hotelsien arjessa paljoakaan. Varauksia on tullut jonkin verran enemmän, mutta vielä ei voida puhua isosta käyttöasteen kasvusta. Toistaiseksi Tallinkin hotelleista Tallinnassa on avoinna vain Express-hotelli.

– Kesäkuun ensimmäinen päivä avaamme hotellimme Riiassa ja kun Viron hallitus antoi luvan avata kylpylät, niin avaamme Tallink Spa & Conference -hotellin kesäkuun puolessa välissä, Tallink Hotelsien myyntijohtaja Marina Mättik kertoo.

Tallinnan keskustassa sijaitseva Tallink City -hotelli pysyy toistaiseksi kiinni ja se avataan vasta kun kysyntä on tarpeeksi suurta.

– Suurin osa Tallink Hotelsien asiakkaista Tallinnassa on suomalaisia vapaa-ajanmatkustajia ja kokousmatkailijoita. Vasta kun he pääsevät matkustamaan, sillä on vaikutusta käyttöasteeseemme.

Myös Tallink Hotelsit ovat panostaneet hotelliensa turvallisuuteen ja uusiin käytäntöihin, joilla estetään koronaviruksen leviäminen.

– Hotellihuoneiden käytössä pidämme esimerkiksi 72 tunnin tauon eri asiakkaiden välillä eli huone seisoo tyhjänä tuon ajan, Mättik sanoo.

Asiakkaat ovat vähitellen palaneet myös Tallink Hotelsien vetämiin ravintoloihin Flavoreen ja Nok Nokiin, mutta samanlaisista asiakasmääristä kuin ennen koronaa ei tietenkään voida puhua.

– Kanta-asiakkaamme palasivat ravintoloihin nopeasti käyttäen aluksi take away- ja kotiinkuljetuspalveluja. Moni oli kyllästynyt kotiruokaan ja halusi vaihteeksi nauttia aitoja thaimaalaisia ja italialaisia makuja. Ruoan kotiin tilaamisen suosio on pysynyt korkeana, vaikka ravintolat ovat nyt avanneet ovensa. Toki asiakasmäärät ovat pienemmät nyt kuin aikaisemmin, kun ei ole matkailijoita, Mättik lisää.

Tallink-konsernin tavoitteena on säilyttää niin paljon työpaikkoja kuin mahdollista ja pitää irtisanomiset pieninä. Lisäksi toiveena on ottaa jo irtisanotut työntekijät takaisin töihin mahdollisimman nopeasti. Toki asiaan vaikuttaa esimerkiksi vapaa-ajanmatkustuksen salliminen Viron ja Suomen välillä.

– Tilanne näyttää jo paremmalta, vaikka vaikeat ajat eivät vielä ole ohi. Toivomme, että rajat aukeaisivat mahdollisimman nopeasti ja suomalaismatkailijat pääsisivät taas Tallinnaan. Muiden maiden matkailijat eivät riitä korvaamaan suomalaisia, Marina Mättik toteaa.

Tallink-konserni on jo Virossa päässyt toteuttamaan myös ennen koronakriisiä tehtyjä kehitys- ja laajennussuunnitelmia. Kuluneella viikolla konserni esimerkiksi avasi Tallinnassa kolme uutta Burger King -ravintolaa ja täysin uudenlaisen Tallink Ekspress -myymälän.

Ravintola Olde Hansan ravintolapäällikkö Aile Laansalu

Yli 20 vuotta Tallinnan Vanhassakaupungissa toiminut keskiajan historiaa ja elämäntyyliä eläväksi tekevä ravintola Olde Hansa sulki ovensa 18. maaliskuuta pian Viron hallituksen poikkeustilajulistuksen jälkeen. Ravintolan varastossa olleet ruokatavarat lahjoitettiin Viron ruokapankille, jonka kautta ne jaeltiin apua tarvitseville perheille.

Olde Hansa avasi ovensa ja suositun kesäterassinsa 8. toukokuuta.

– Koronasta aiheutuneista matkustusrajoituksista johtuen turisteja ei ravintolassa tietenkään toukokuussa ole ollut, mutta onneksemme paikalliset virolaiset ja venäläiset asiakkaat ovat vierailleet meillä yhtä ahkerasti kuin viime vuonna, Aile Laansalu kertoo.

Virossa koronakriisin aikana yrityksille maksettavan palkkatuen ansiosta ravintola Olde Hansa ei ole joutunut irtisanomaan henkilökuntaansa. Suljettu ravintola ei tarkoittanut henkilökunnalle ylimääräistä kahden kuukauden lomaa, vaan aika käytettiin hyödyksi opiskelun, koulutuksen ja siivouksen merkeissä.

– Tarjoilijamme kävivät suomen- ja venäjän kielikursseilla, opiskelimme myös virtuaalisissa keskusteluhuoneissa Tallinnan keskiaikaista historiaa ja kaikkien piti lukea vähintään yksi keskiajasta kertova kirja. Lisäksi ravintolassa tehtiin perusteellinen siivous, henkilökunnan pukuja korjattiin ja reseptejä tarkistettiin, Laansalu sanoo.

Baltian kuplan avautuminen on tuonut ravintola Olde Hansaa jo jonkin verran latvialaisia ja liettualaisia asiakkaita, mutta suurin asiakasryhmä ovat edelleen paikalliset asukkaat.

– Olemme laskeneet hintoja ravintolassa merkittävästi, sillä poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimia. Mutta vaikka hinnat ovat laskeneet, niin ruoan laatu on sama kuin ennenkin. Siitä emme suostu tinkimään.

Koronakriisi on tehnyt mahdolliseksi myös Olde Hansan ruoan tilaamisen kotiin Tallinnassa.

– Aikaisemmin emme pitäneet ruokamme kotiin tilaamista mahdollisena, se ei sopinut konseptiimme. Nyt se on mahdollista. Tämä kertoo siitä, kuinka vaikeissa tilanteissa sinun pitää olla joustava eikä saa pelätä muutosta.

Olde Hansassakin odotetaan malttamattomina suomalaismatkailijoiden paluuta.

– Me tarvitsemme suomalaisia selvitäksemme tästä vaikeasta tilanteesta eteenpäin. Tilanne on sama kuin vuosina 1998-2000. Toivon, että suomalaiset eivät pelkää tulla Tallinnaan. Tänne on kuitenkin turvallista tulla, sillä yritykset suhtautuvat terveysasioihin vakavasti ja kaikkialla noudatetaan terveysviraston ohjeita, Laansalu vakuuttaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut