T24: Tallinnassa voi tänä kesänä ajella Virossa suunnitelluilla ja valmistetuilla sähköpotkulaudoilla

Vuokrattavien sähköpotkulautojen sesonki alkoi koronakeväänä Tallinnassa heti, kun hallituksen julistama poikkeustila päättyi 17. toukokuuta.

Virolainen Bolt on yksi sähköpotkulautojen vuokraajista Tallinnassa. Bolt

Thea Ekholm

Tänä kesänä sähköpotkulautoja vuokraavat Viron pääkaupungissa kolme eri yritystä. Yhdysvalloista lähtöisin oleva ja Bird-brändillä toimiva Prime.Bike, virolainen kuljetussovellus Bolt, joka tarjoaa myös taksi- ja ruoankuljetuspalveluita sekä virolainen Tuul, joka haluaa erottautua kilpailijoistaan ympäristöystävällisyydellään. Sen potkulaudat valmistetaan Tallinnassa ja valmistetaan osittain kierrätysmateriaaleista.

Sähköpotkulaudat saapuivat ensimmäisen kerran Tallinnan katukuvaan kesällä 2019. Eikä uudenlaisen liikkumispalvelun lanseeraus onnistunut kivuttomasti. Erityisesti jalankulkijat tunsivat olonsa uhatuksi jalkakäytävillä viilettävien potkulautojen joukossa.

Tästä johtuen Viron parlamentin käsittelyyn on menossa lakiehdotus, jonka tavoitteena on tehdä sähköpotkulaudoilla ajamisesta turvallisempaa. Uusi laki tulee voimaan aikaisintaan ensi heinäkuussa.

Keski-Tallinnan kaupunginosan edustajan Vladimir Svetin mukaan kaiken kaikkiaan viisi yritystä oli kiinnostunut tuomaan vuokrattavat sähköpotkulautansa Tallinnaan tänä kesänä.

– Keski-Tallinnan kaupunginosan hallitus on tehnyt tähän mennessä sopimuksen kolmen sähköpotkulautoja vuokraavan yrityksen kanssa tälle kesälle, kaupunginosan edustaja Anu Aus kertoo lehdistötiedotteessa.

Koronakriisin takia sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset on velvoitettu desinfioimaan kaikki potkulautojen pinnan joka aamu ennen kuin potkulaudat tuodaan asiakkaiden saataville.

Suomessa sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset ovat vähentäneet vuokrattavina olevien potkulautojen määrää tai poistaneet ne jopa kokonaan käytöstä tietyissä kaupungeissa koronaviruksen takia. Voi-sähköpotkulaudat on toistaiseksi poistettu kokonaan käytöstä Turussa ja Tampereella ja Tier-potkulautojen määrää on puolestaan vähennetty.

Viime kesänä sähköpotkulautoja vuokrannut liettualainen Citybee ei tänä vuonna palaa takaisin Tallinnaan.

Sähköpotkulaudat Virossa

Virossa sähköpotkulautoja voi vuokrata Tallinnan lisäksi myös Pärnussa ja Tartossa.

Tallinnassa potkulautoja voi vuokarata päivittäin klo 06-23 välisenä aikana. Yöksi ne poistetaan käytöstä latausta varten.

Sähköpotkulaudalla saavat ajaa vain 16 vuotta täyttäneet henkilöt.

Sähköpotkulautojen suurin sallittu nopeus on yleensä 20 tai 25 kilometriä tunnissa.

Tallinnan Vanhassakaupungissa suurin sallittu nopeus on 15 kilometriä tunnissa.

Sähköpotkulaudan vuokraus onnistuu lataamalla palveluntarjoajan sovellus älypuhelimeen.

Virossa parlamentin käsittelyyn on menossa lakiehdotus, jonka tavoitteena on tehdä sähköpotkulaudoilla ajamisesta turvallisempaa ja luokitella ne ajoneuvoksi. Jos lakiehdotus hyväksytään, niin esimerkiksi potkulaudalla päihtyneenä ajaminen on kiellettyä.

Lakiehdotus voi tulla voimaan aikaisintaan heinäkuussa.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut