T24: Koronakriisi romahdutti suomalaisten tekemien kiinteistökauppojen määrän Virossa

Suomalaisten Virossa tekemien asuntokauppojen määrä laski huhtikuussa 80 prosenttia. Thea Ekholm

Thea Ekholm

Vielä alkuvuodesta 2020 Viron kiinteistömarkkinoilla elettiin pienen epävarmuuden jälkeen hyvää kasvun aikaa. Asuntokauppoja tehtiin tammi-helmikuussa yli 500 kappaletta enemmän kuin vuonna 2019 ja niiden mediaanihinta nousi 6,8 prosenttia. Tallinnassakin asuntokauppoja tehtiin 100 kappaletta enemmän kuin viime vuonna

Suomalaisten tekemien asuntokauppojen määrä on pysynyt Virossa viime vuodet samalla tasolla. Vuosittain suomalaiset tekevät etelänaapurissa noin 500-700 asuntokauppaa. Esimerkiksi vuonna 2019 tehtiin 508 asuntokauppaa, joiden arvo oli yhteensä 22,7 miljoonaa euroa.

– Kuluvan vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana suomalaiset tekivät Virossa 121 asuntokauppaa, mikä on vain yhdeksän kauppaa vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kauppojen määrä kuitenkin väheni koko ajan tammikuusta huhtikuulle koronakriisin edetessä. Helmikuussa tehtiin vielä 66 kauppaa, mutta huhtikuussa enää yhdeksän. Se on lähes 80 prosenttia normaalia vähemmän, virolaisen Uus Maa -kiinteistönvälitystoimiston osakas ja hallituksen jäsen Mika Sucksdorff kertoo.

Suomalaisten tekemien asuntokauppojen määrän romahdus Virossa on ymmärrettävää, sillä Viro sulki rajansa matkailulta maaliskuussa, eikä suomalaisilla ole sen jälkeen ollut asiaa maahan. Mutta koronavirus on vaikuttanut myös virolaisten tekemiin asuntokauppoihin, joiden määrä laski huhtikuussa Virossa 40 prosenttia ja Tallinnassa 44 prosenttia.

– On mielenkiintoista nähdä, mikä on tilanne ensi viikolla, kun rajat avautuvat ja suomalaiset pääsevät taas Viroon. Varmasti suomalaisten asuntokaupoissa on patoutunutta kysyntää, mutta ilmassa on lisäksi epävarmuutta taloustilanteen kehittymisestä ja sen vaikutuksesta asuntojen hintoihin, Sucksdorff sanoo.

Koronakriisin vaikutusta asuntojen hintoihin Virossa on Sucksdorffin mukaan vielä vaikea arvioida, sillä siihen vaikuttaa se, miten Viron talous elpyy.

– Aiemmat talouskriisit ovat opettaneet sen, että Virossa asuntojen hintojen muutokset tulevat yleensä noin kuuden kuukauden viiveellä siitä, kun asuntojen kauppamäärät lähtevät laskuun. Niinpä koronan vaikutukset asuntojen hintoihin ovat nähtävissä vasta syksyllä. Jos Viron taloudella ei ole edessä edellisen laman kaltaista romahdusta, asuntojen hintojen voisi varovaisen arvion mukaan olettaa laskevan 10-20 prosenttia.

Korona on iskenyt myös toimitilamarkkinoihin Virossa. Yritysten konkurssien ja toiminnan lopettamisen seurauksena toimistotiloja on paljon tyhjillään ja hinnoissa on kova laskupaine, arviolta jopa 20 prosenttia. Toisaalta uusia toimitiloja rakennetaan koko ajan ja niihin tuntuu nykyisilläkin hinnoilla löytyvän vuokralaisia.

– Toimitilamarkkinoilla koronan aiheuttamat tilanteet ovat hyvin tapauskohtaisia. Ravintola-ala on suurissa vaikeuksissa ja moni vuokranantaja onkin tullut hankalassa tilanteessa vuokralaista vastaan. Mutta olemme myös törmänneen moniin tapauksiin, joissa vuokranantaja ei ole joustanut vuokran maksussa yhtään. Yrityksellämme on omiakin vuokratiloja Tallinnassa ja olemme joustaneet tavalla tai toisella kaikkien vuokralaistemme kanssa, Sucksdorff kertoo.

Muun ohella Airbnb-kuplan puhkeaminen näkyy Tallinnan asuntomarkkinoilla. Kaupungin majoitusmarkkinoilla oli viime vuonna arviolta 3 000-4 000 Airbnb-asuntoa, joista on nyt koronakriisin myötä siirtynyt 40-50 prosenttia tavallisille vuokramarkkinoille.

Virolaisen Kv.ee -kiinteistönvälityssivuston mukaan Tallinnassa oli tämän vuoden huhtikuussa tarjolla keskimäärin 3 233 vuokra-asuntoa kun määrä oli vuoden 2019 huhtikuussa alle 2 000.

– Kun Tallinnan kokoisen kaupungin vuokramarkkinoille tulee yhtäkkiä 1 000-2 500 uutta asuntoa, se aiheuttaa kovaa laskupainetta vuokriin.

Suomessa koronavirus on aiheuttanut kesämökkibuumin, jonka myötä sekä nuoret että vanhat ovat uudestaan innostuneet hankkimaan itselleen kesämökin. Samankaltainen trendi on nähtävissä myös Virossa.

– Virossa talo- ja mökkikauppojen määrä laski huhtikuussa vain 22,5 prosenttia verrattuna asuntokauppojen 40 prosentin laskuun. Välittäjämme ovat kertoneet, että asiakkaat kyselevät nyt enemmän taloja, jotka sijaitsevat kaupungin ulkopuolella ja joissa on iso piha. Selvästi ihmisiä kiinnostaa nyt enemmän luonnon rauha ja oma tila.

Viron vanhin ja suurin, vuonna 1992 perustettu kiinteistönvälitysyritys Uus Maa on itse selvinnyt koronakriisistä kohtuullisesti.

– Liikevaihtomme on laskenut yli 50 prosenttia, mutta meidän ei ole tarvinnut irtisanoa henkilöstöä. Kaikki kulut on karsittu minimiin ja koko henkilöstö on osallistunut talkoisiin, jotta tilanteesta selvitään. Meillä on vielä muistissa vuoden 2008 lama ja nyt on tehty samoja asioita kuin silloin. Nyt tuntuu jo siltä, että tästä selvitään, Mika Sucksdorff toteaa.

Viron kiinteistönmarkkinat 2020

Virossa tehtiin vuoden 2020 tammi-helmikuussa 3 773 asuntokauppa, joiden mediaanihinta oli 1 474€ / m2.

Asuntokauppoja tehtiin 508 kappaletta enemmän kuin samana ajankohtana vuonna 2019.

Tallinnassa tehtiin vuoden 2020 tammi-helmikuussa 1 567 asuntokauppa, joiden mediaanihinta oli 1 474€ / m2.

Tallinnassa asuntokauppojen määrä kasvoi sadalla vuoteen 2019 verrattuna ja niiden mediaanihinta nousi 6,8 prosenttia.

Suomalaiset tekevät Virossa vuosittain 500-700 asuntokauppaa. Ennätysvuosi oli 2010, jolloin asuntokauppoja tehtiin lähes tuhat.

Suomalaisten Virossa tekemien asuntokauppojen arvo on vuositasolla 20-25 miljoonaa euroa.

Vuoden 2020 tammi-huhtikuussa suomalaiset tekivät Virossa 121 asuntokauppa. Helmikuussa tehtiin vielä 66 kauppaa, mutta huhtikuussa enää yhdeksän.

Huhtikuussa 2020 virolaisten tekemien asuntokauppojen määrä laski 40 prosenttia ja talo- ja mökkikauppojen määrä 22,5 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 2. Linnanmäen superfani Mika Koivusalolta näyttävä kunnianosoitus 70-vuotiaalle huvipuistolle –  "Herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin"
 3. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 4. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 5. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 5. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 10. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 11. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 12. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 13. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 14. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 15. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.