T24 | Koronakriisi romahdutti suomalaisten tekemien kiinteistökauppojen määrän Virossa

Vielä alkuvuodesta 2020 Viron kiinteistömarkkinoilla elettiin pienen epävarmuuden jälkeen hyvää kasvun aikaa. Asuntokauppoja tehtiin tammi-helmikuussa yli 500 kappaletta enemmän kuin vuonna 2019 ja niiden mediaanihinta nousi 6,8 prosenttia. Tallinnassakin asuntokauppoja tehtiin 100 kappaletta enemmän kuin viime vuonna

Suomalaisten tekemien asuntokauppojen määrä on pysynyt Virossa viime vuodet samalla tasolla. Vuosittain suomalaiset tekevät etelänaapurissa noin 500-700 asuntokauppaa. Esimerkiksi vuonna 2019 tehtiin 508 asuntokauppaa, joiden arvo oli yhteensä 22,7 miljoonaa euroa.

– Kuluvan vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana suomalaiset tekivät Virossa 121 asuntokauppaa, mikä on vain yhdeksän kauppaa vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kauppojen määrä kuitenkin väheni koko ajan tammikuusta huhtikuulle koronakriisin edetessä. Helmikuussa tehtiin vielä 66 kauppaa, mutta huhtikuussa enää yhdeksän. Se on lähes 80 prosenttia normaalia vähemmän, virolaisen Uus Maa -kiinteistönvälitystoimiston osakas ja hallituksen jäsen Mika Sucksdorff kertoo.

Suomalaisten tekemien asuntokauppojen määrän romahdus Virossa on ymmärrettävää, sillä Viro sulki rajansa matkailulta maaliskuussa, eikä suomalaisilla ole sen jälkeen ollut asiaa maahan. Mutta koronavirus on vaikuttanut myös virolaisten tekemiin asuntokauppoihin, joiden määrä laski huhtikuussa Virossa 40 prosenttia ja Tallinnassa 44 prosenttia.

– On mielenkiintoista nähdä, mikä on tilanne ensi viikolla, kun rajat avautuvat ja suomalaiset pääsevät taas Viroon. Varmasti suomalaisten asuntokaupoissa on patoutunutta kysyntää, mutta ilmassa on lisäksi epävarmuutta taloustilanteen kehittymisestä ja sen vaikutuksesta asuntojen hintoihin, Sucksdorff sanoo.

Koronakriisin vaikutusta asuntojen hintoihin Virossa on Sucksdorffin mukaan vielä vaikea arvioida, sillä siihen vaikuttaa se, miten Viron talous elpyy.

– Aiemmat talouskriisit ovat opettaneet sen, että Virossa asuntojen hintojen muutokset tulevat yleensä noin kuuden kuukauden viiveellä siitä, kun asuntojen kauppamäärät lähtevät laskuun. Niinpä koronan vaikutukset asuntojen hintoihin ovat nähtävissä vasta syksyllä. Jos Viron taloudella ei ole edessä edellisen laman kaltaista romahdusta, asuntojen hintojen voisi varovaisen arvion mukaan olettaa laskevan 10-20 prosenttia.

Korona on iskenyt myös toimitilamarkkinoihin Virossa. Yritysten konkurssien ja toiminnan lopettamisen seurauksena toimistotiloja on paljon tyhjillään ja hinnoissa on kova laskupaine, arviolta jopa 20 prosenttia. Toisaalta uusia toimitiloja rakennetaan koko ajan ja niihin tuntuu nykyisilläkin hinnoilla löytyvän vuokralaisia.

– Toimitilamarkkinoilla koronan aiheuttamat tilanteet ovat hyvin tapauskohtaisia. Ravintola-ala on suurissa vaikeuksissa ja moni vuokranantaja onkin tullut hankalassa tilanteessa vuokralaista vastaan. Mutta olemme myös törmänneen moniin tapauksiin, joissa vuokranantaja ei ole joustanut vuokran maksussa yhtään. Yrityksellämme on omiakin vuokratiloja Tallinnassa ja olemme joustaneet tavalla tai toisella kaikkien vuokralaistemme kanssa, Sucksdorff kertoo.

Muun ohella Airbnb-kuplan puhkeaminen näkyy Tallinnan asuntomarkkinoilla. Kaupungin majoitusmarkkinoilla oli viime vuonna arviolta 3 000-4 000 Airbnb-asuntoa, joista on nyt koronakriisin myötä siirtynyt 40-50 prosenttia tavallisille vuokramarkkinoille.

Virolaisen Kv.ee -kiinteistönvälityssivuston mukaan Tallinnassa oli tämän vuoden huhtikuussa tarjolla keskimäärin 3 233 vuokra-asuntoa kun määrä oli vuoden 2019 huhtikuussa alle 2 000.

– Kun Tallinnan kokoisen kaupungin vuokramarkkinoille tulee yhtäkkiä 1 000-2 500 uutta asuntoa, se aiheuttaa kovaa laskupainetta vuokriin.

Suomessa koronavirus on aiheuttanut kesämökkibuumin, jonka myötä sekä nuoret että vanhat ovat uudestaan innostuneet hankkimaan itselleen kesämökin. Samankaltainen trendi on nähtävissä myös Virossa.

– Virossa talo- ja mökkikauppojen määrä laski huhtikuussa vain 22,5 prosenttia verrattuna asuntokauppojen 40 prosentin laskuun. Välittäjämme ovat kertoneet, että asiakkaat kyselevät nyt enemmän taloja, jotka sijaitsevat kaupungin ulkopuolella ja joissa on iso piha. Selvästi ihmisiä kiinnostaa nyt enemmän luonnon rauha ja oma tila.

Viron vanhin ja suurin, vuonna 1992 perustettu kiinteistönvälitysyritys Uus Maa on itse selvinnyt koronakriisistä kohtuullisesti.

– Liikevaihtomme on laskenut yli 50 prosenttia, mutta meidän ei ole tarvinnut irtisanoa henkilöstöä. Kaikki kulut on karsittu minimiin ja koko henkilöstö on osallistunut talkoisiin, jotta tilanteesta selvitään. Meillä on vielä muistissa vuoden 2008 lama ja nyt on tehty samoja asioita kuin silloin. Nyt tuntuu jo siltä, että tästä selvitään, Mika Sucksdorff toteaa.

Viron kiinteistönmarkkinat 2020

Virossa tehtiin vuoden 2020 tammi-helmikuussa 3 773 asuntokauppa, joiden mediaanihinta oli 1 474€ / m2.

Asuntokauppoja tehtiin 508 kappaletta enemmän kuin samana ajankohtana vuonna 2019.

Tallinnassa tehtiin vuoden 2020 tammi-helmikuussa 1 567 asuntokauppa, joiden mediaanihinta oli 1 474€ / m2.

Tallinnassa asuntokauppojen määrä kasvoi sadalla vuoteen 2019 verrattuna ja niiden mediaanihinta nousi 6,8 prosenttia.

Suomalaiset tekevät Virossa vuosittain 500-700 asuntokauppaa. Ennätysvuosi oli 2010, jolloin asuntokauppoja tehtiin lähes tuhat.

Suomalaisten Virossa tekemien asuntokauppojen arvo on vuositasolla 20-25 miljoonaa euroa.

Vuoden 2020 tammi-huhtikuussa suomalaiset tekivät Virossa 121 asuntokauppa. Helmikuussa tehtiin vielä 66 kauppaa, mutta huhtikuussa enää yhdeksän.

Huhtikuussa 2020 virolaisten tekemien asuntokauppojen määrä laski 40 prosenttia ja talo- ja mökkikauppojen määrä 22,5 prosenttia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut