T24 | Raparperikuohuviinistään tunnettu virolainen Nudist avaa Telliskiveen vierailukeskuksen ja ravintolan

Tallinnassa sijaitsevan Telliskiven luovan keskuksen ravintolatarjonta kasvaa kesäkuun ensimmäisellä viikolla, kun raparperikuohuviinistään tunnettu juomatehdas Nudist avaa sinne oman ravintolan ja vierailukeskuksen.

Juomatehdas on remontoinut 400 neliömetrin tiloja tammikuusta alkaen. Kahteen kerrokseen siirtyy koko yrityksen toiminta eli juomatehdas, varasto ja toimisto. Lisäksi saman katon alla on baari, kauppa ja keittiö. Ravintolan ruokatarjonnan pyörittämiseen etsitään vielä yhteistyökumppania, joka olisi konseptiltaan tarpeeksi erikoinen.

– Tämä vanha tehdaskiinteistö oli ollut tyhjillään 10 vuotta ja katosta oli valunut vedet sisään. Tyhjensimme ensin 45 tonnia roskaa täältä ulos, ennen kuin pystyimme aloittamaan remontin, Nudistin perustaja ja johtaja Mihkel Männik kertoo.

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna juomatehtaan tuotantolaitteet ovat vielä vanhoissa tiloissa Nõmmen kaupunginosassa, mutta ylä- ja alakerran ravintolatilat alkavat olla valmiit. Ravintolatoimintaa harjoitellaan hyvien ystävien kanssa. Virallisesti paikka aukeaa kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

– Kesäkuun puoliväliin mennessä myös tuotantolaitteet on saatu paikalleen sitten voimme aloittaa yleisökierrokset ja juomamaistatukset. Ruokaravintolamme aukeaa hiukan myöhemmin, kun olemme löytäneet siihen tyyliimme sopivan yhteistyökumppanin, Männik lisää.

Matkailija pääsee tutustumaan juomatehdas Nudistin toimintaan opastetuilla kierroksilla, joiden aikana maistellaan myös yrityksen suosituimpia juomia. Kierroksia on tarkoitus järjestää joka päivä klo 18 ja 20. Lippuja niihin voi ostaa tulevaisuudessa yrityksen verkkosivujen kautta.

Tai sitten matkailija voi vain tulla nauttimaan Nudistin juomista valmistettuja cocktaileja ja spritzereitä juomatehtaan baariin ja pienelle terassille. Tarjolla on juomatehtaan koko tuotevalikoima eli suositut raparperista, karviaismarjoista, metsämansikasta ja vadelmista valmistetut kuohuviinit sekä niiden alkoholittomat versiot, käsityösiiderit, raparperitisle Rabarbra Eau de Vie sekä toukokuussa lanseerattu uutuustuote Session Ipa -olut nimeltään Mihkel.

Lisäksi baarin kupeessa on pieni myymälä, josta voi ostaa erilaisia Nudist-brändin lahjatavaroita sekä kaikkia yrityksen juomia mukaansa.

– Tulevana juhannuksena on Rabarbra-kuohuviinimme kaksivuotissynttärit. Lanseerasimme juoman juhannuksena 2018 ja myimme ensimmäisen erän loppuun kolmessa viikossa. Nykyään valmistamme sitä noin 100 000 pulloa vuodessa, Mihkel kertoo.

Suomalaisille raparperikuohuviinin ystäville iloinen uutinen on se, että heinäkuun alusta lähtien Nudistin Rabarbra-kuohuviini kuuluu 70 suuremman Alkon valikoimiin eri puolilla Suomea.

Juomatehdas Nudistin tarina alkoi kuitenkin kuohuviinin sijaan siidereistä. Virossa elettiin 2010-luvun alussa käsityöoluiden buumia. Käsityösiidereistä kukaan ei ollut kuullutkaan ja Virossa siiderinä myytiin makeaa, erilaisilla makuaineilla maustettua omenaviiniä.

– Tykkäsin itse perinteisestä kuivasta siideristä. Yrityksemme toisen perustajan Kaitin isä oli tehnyt itse siideriä ja sain maistaa sitä. Se oli todella hyvää. Kysyin, oliko sen valmistaminen vaikeaa ja kun ei kuulemma ollut, niin päätimme itse ryhtyä tekemään siideriä, Mihkel kertoo.

Ensimmäiset erät siideriä tehtiin Mihkelin asuintalon kellarissa vuonna 2014. Tuloksena ei heti ollut kovin hyvää siideriä, mutta nuoret miehet eivät lannistuneet. Vuonna 2015 he lähtivät Iso-Britanniaan paikallisen siiderinvalmistaja oppiin ja ensimmäiset Nudist-siiderit tuotiin markkinoille vuoden 2015 lopulla.

– Nudist on uuden aikakauden juomatehdas, joka haluaa tehdä laadukkaita juomia hyvistä raaka-aineista ilman lisättyjä väri- tai makuaineita. Emme käytä rypäleitä vaan raaka-aineitamme ovat marjat ja hedelmät, ehkä jopa vihannekset ja kuohuviinimme valmistetaan marjatäysmehuista. Haluamme muuttaa juomamarkkinaa ja todistaa, että laadukkaita viinejä voi tehdä muistakin raaka-aineista kuin rypäleistä.

Mihkel Männikin mukaan haasteena on ollut saada kuluttajat maistamaan marja- ja hedelmäkuohuviinejä ensimmäisen kerran.

– Raparperikuohuviinin menestyksen jälkeen ihmiset oli jo helpompi saada maistamaan karviaismarja- ja vadelmakuohuviiniä. Haluamme tehdä hieman perinteisiä kuohuviinejä kevyempiä ja helposti juotavia marja- ja hedelmäkuohuviinejä.

Tallinnassa pääsee tutustumiskierrokselle myös ginitislaamoon ja olutpanimoon

Jos alkoholijuomien valmistusprosessit kiinnostavat enemmänkin, niin Tallinnassa pääsee juomatehdas Nudistin lisäksi halutessaan opastetulle kierrokselle myös muiden virolaisten alkoholinvalmistajien tiloihin. Opastettuja tutustumiskierroksia järjestetään ainakin olutpanimo Põhjalan tiloihin Noblessnerissa sekä Junimperiumin ginitislaamon tiloihin Telliskivessä. Livikon Tallinnassa sijaitsevan tehtaan naapurissa puolestaan on interaktiivinen museo, joka esittelee yhtiön legendaarisia tuotteita, kuten Viru Valgeaa ja Vana Tallinnaa. Myös suomalaispanimo Sori Brewing järjestää panimokierroksia tiloissaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut